Sari direct la conținut

TikTok îi dă de gol pe protestatarii care participă la ilegalități în timpul revoltelor extremei-drepte din Anglia. Noua tactică a poliției britanice

HotNews.ro
Urmările revoltei din Leeds / FOTO TERRY BLACKBURN / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
Urmările revoltei din Leeds / FOTO TERRY BLACKBURN / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ofițerii de poliție urmăresc TikTok în încercarea de a descoperi manifestanții de extremă-dreapta care transmit în direct înregistrări autoincriminatoare ale comportamentului lor ilegal în timpul protestelor care au cuprins Anglia în ultimele săptămâni, relatează The Guardian.

Funcția Live a TikTok a devenit unul dintre punctele definitorii pentru acoperirea revoltelor, sute de mii de spectatori urmărind transmisiuni în direct ale revoltelor din ultima săptămână în orașe precum Stoke, Leeds, Hull și Nottingham.

Fluxurile, care pot dura ore întregi, sunt uneori transmise de persoane implicate în infracțiuni. Multe dintre fluxurile TikTok arată chipurile unor persoane care comit acte ilegale, cum ar fi jefuirea magazinelor sau incendierea proprietăților. Acestea sunt adesea făcute de persoane ale căror nume de utilizator sunt ușor de legat de identitatea lor reală.

„Fiecare forță va avea analiști care monitorizează social media, TikTok, în scopul colectării de dovezi. Unitățile regionale de combatere a criminalității organizate fac același lucru, concentrându-se pe infracțiunile cele mai grave, pe cei care incită și pe organizatorii de rang înalt”, a declarat o sursă din poliție pentru The Guardian.

Numeroase înregistrări video au fost realizate și difuzate de persoane din public care au luat parte la dezordine sau care se aflau în mulțimea de oameni care participă la violențe. O revoltă care a avut loc duminică în Middlesbrough a fost transmisă simultan prin live streaming de cel puțin șase conturi TikTok diferite. Imaginile au arătat mașini incendiate, cărămizi aruncate prin ferestrele caselor și magazine jefuite.

Unul dintre fluxuri a fost urmărit de 14.000 de persoane în timp ce arăta oameni jefuind un supermarket Iceland din orașul Teesside. Un alt flux din Middlesbrough a avut 4.000 de persoane care au urmărit imagini cu indivizi care întrebau șoferii de mașini dacă sunt albi înainte de a le permite să circule pe o stradă – în timp ce o voce din afara camerei striga „nu pot face nimic, nu pot face nimic” către un șir de polițiști care stăteau în apropiere.

În timpul revoltelor anterioare – cum ar fi tulburările care s-au răspândit în Anglia în 2011 – deținerea de smartphone-uri era încă relativ scăzută, iar tehnologia mobilă nu permitea cu ușurință transmisia live. Prin urmare, multe dintre înregistrările video definitorii ale acelei perioade au fost clipuri relativ scurte, înregistrate sau obținute de agențiile de presă profesioniste sau de poliție.

De data aceasta, poliția profită de tendința din ce în ce mai mare a publicului de a transmite în direct orice eveniment important, ajutată de îmbunătățirea tehnologiei și a capacității rețelelor de telefonie mobilă, care permit oamenilor să transmită activitatea lor potențial infracțională.

Funcția Live a TikTok este un loc predilect pentru această acoperire, datorită ușurinței sale de utilizare și popularității aplicației. Transmisiunile live ale revoltelor pot câștiga sute de spectatori pe minut, deoarece algoritmul aplicației promovează rapid fluxurile care atrag atenția. Acest lucru permite membrilor publicului să construiască rapid audiențe în direct comparabile cu cele ale canalelor de știri ale televiziunii, chiar dacă utilizatorul care filmează nu are deja un public pe platformă.

INTERVIURILE HotNews.ro