Ținerea României în afara Schengen, pierderi de 25 de miliarde de euro – Lucian Bode
- Redactia Hotnews
Pierderile suferite de România prin ținerea în afara spaţiului Schengen depăşesc 25 de miliarde de euro, susține ministrul de Interne, Lucian Bode.
- De la Bruxelles, cancelarul Austriei își apără din nou decizia împotriva României în Schengen / „Poliția austriacă a investigat asta”
Întrebat joi de jurnalişti, la Parlament, câţi bani au fost investiţi pentru asigurarea frontierelor externe la standardele Schengen, Bode a spus că doar pentru Ministerul de Interne costurile depăşeau un miliard de euro – parţial din bugetul României, parţial din fonduri europene. Este vorba despre tehnică modernă la frontieră, dotări, pregătirea a peste 60.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne în cele două centre de pregătire Schengen de la Buzău şi de la Ploieşti.
„Dincolo de acest efort financiar, pierderile înregistrate de România în cei 11 ani de când îndeplineşte toate condiţiile şi nu beneficiază şi de drepturile aferente sunt incomensurabile.
Am văzut o analiză a uneia dintre companiile din Big Four – calculul era undeva la 200 de milioane de lei pierderi pe lună.
Faceţi un calcul şi depăşim 25 de miliarde de euro pierderi înregistrate de România prin neaderarea la acest spaţiu comun”, a spus Bode, citat de Agerpres.
Cu privire la aşteptările României în contextul participării preşedintelui Klaus Iohannis, joi, la Consiliul European, ministrul de Interne a spus că trebuie văzute care sunt concluziile Consiliului, dacă va exista într-adevăr o recomandare pentru Consiliul de miniştri, astfel încât pe agenda următoarelor consilii JAI să se regăsească acest proiect de decizie cu privire la ţara noastră.
„Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care este o democrație consolidată de atât de mult timp”
Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată. Austria a reușit să blocheze joi o decizie favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În timp ce România și Bulgaria au rămas în afara Schengen, Croația a fost acceptată, prin votul dat joi în Consiliul JAI, astfel că această țară va intra în Schengen din 1 ianuarie 2023.
Austria a invocat numărul mare al migranților ilegali care ajung în această țară, una dintre rute fiind România, cifre contrazise de autoritățile de la București.
Luni, la patru zile de la votul Austriei care a blocat intrarea României în Schengen, ministrul de Interne Lucian Bode – căruia opoziția i-a cerut demisia pentru acest eșec – i-a scris omologului său din Austria, Gerhard Karner, pentru a-și „exprima profunda indignare”: „Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată și care este o democrație consolidată de atât de mult timp”.
Luni dimineață, Bode a postat pe Facebook o scrisoare deschisă către ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, căruia i-a transmis că decizia a fost una „nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic”.