Tinerii din Europa încep să se sature de smartphone. Concluzii surprinzătoare într-un sondaj britanic

Aproape jumătate dintre tinerii chestionați într-un sondaj britanic ar prefera să trăiască într-o lume fără internet, majoritatea fiind de acord și cu o restricționare a accesului la rețelele sociale, relatează Deutsche Welle.
Date furnizate la sfârșitul lui 2024 de asociația germană Bitkom arătau că tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani petrec mai mult de trei ore pe zi cu telefonul în mână. Ei au cea mai mare durată de utilizare dintre toate grupele de vârstă și se presupune că, în realiatate, petrec chiar mai multe ore în fața ecranului.
Totuși, un număr mare de tineri și-ar dori să petreacă semnificativ mai puțin timp pe smartphone-uri.
Potrivit unui sondaj realizat de organizația britanică British Standards Institution (BSI), aproape 70% dintre cei 1.293 de tineri chestionați, cu vârste între 16 și 21 de ani, afirmă că se simt mai rău atunci când petrec timp îndelungat pe rețelele sociale.
Jumătate dintre ei ar fi de acord cu o „restricție digitală”, care să limiteze accesul la anumite aplicații și site-uri web după ora 22:00. De asemenea, aproximativ 46% au spus că ar fi preferat să fie tineri într-o lume fără internet.
Aceste rezultate sunt în linie cu alte sondaje, cum ar fi cel realizat de Harris Polls, un institut american de sondare a opiniei publice, la sfârșitul anului 2024. În acel sondaj, mulți tineri au spus că și-ar fi dorit ca TikTok, Instagram sau X să nu fi existat niciodată.
Ce fac autoritățile
Marți, ministrul britanic al Tehnologiei, Peter Kyle, a lăsat să se înțeleagă că ia în considerare introducerea unor ore de restricție obligatorii, potrivit The Guardian.
Norvegia dorește să crească vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale de la 13 la 15 ani. Ca pionier la nivel global, Australia a ridicat deja această limită la 16 ani, la sfârșitul anului 2024.
Alte țări, precum Danemarca, interzic aproape complet tabletele și smartphone-urile în curțile școlilor. În 2024, ministrul danez al Educației, Mattias Tesfaye, a declarat că țara a fost prea grăbită în abordarea sa privind digitalizarea.
În școlile din România, începând din 17 septembrie 2024, telefoanele mobile sunt interzise pe durata întregului program școlar, inclusiv în pauze. Teoretic, elevii sunt nevoiți să-și lase telefoanele mobile într-un spațiu special amenajat pentru acest lucru, la începutul programului școlar, și le vor putea lua înapoi în momentul în care pleacă acasă.
Utilizarea excesivă a smartphone-ului este asociată cu diverse probleme de sănătate mintală, precum depresia, anxietatea, stresul, tulburările de somn și comportamentele adictive.
Un studiu publicat la începutul anului în revista de specialitate BMC Medicine arăta că simptomele depresive au scăzut cu 27% după trei săptămâni de utilizare redusă a smartphone-urilor.