Sari direct la conținut

Titus Corlatean critica "tacerea rusinoasa" a autoritatilor romane in cazul punerii in discutie a Tratatului de pace de la Trianon de catre guvernul ungar

HotNews.ro

Vicepresedintele PSD Titus Corlatean a criticat, vineri, intr-o conferinta de presa, ”tacerea rusinoasa” si ”lipsa de reactie publica a Executivului, a Presedintiei si a Ministerului Afacerilor Externe” in cazul masurilor anuntate de guvernul de dreapta al Ungariei, referitoare la punerea in discutie a Tratatului de pace de la Trianon, relateaza Agerpres.

Corlatean a explicat ca, in contextul in care romanii aniverseaza 90 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, ”un act politic, juridic de o exceptionala importanta pentru natiunea romana”, noul guvern de dreapta recent ales in Ungaria, FIDESZ, ”resuscita mai vechi teorii pe care le credeam abandonate si care confera Trianonului o alta simbolistica”.

”Astazi ( vineri – n.r.), Guvernul de la Budapesta comemoreaza tragedia natiunii maghiare si sarbatoreste intrarea in vigoare a unei legi – Legea unitatii natiunii maghiare. Aceasta lege trebuie privita in paralel cu o lege adoptata anterior, legea dublei cetatenii maghiare acordata tuturor maghiarilor de pretutindeni. Aceste evenimente se petrec pe fondul unei absente totale de reactie a Guvernului si a puterii de la Bucuresti. Nu am auzit nici de la Presedintie, nici de la Guvern, nici de la MAE, in toate aceste saptamani, nici un fel de pozitie publica sau analize. Sunt taceri pe care noi le consideram preocupante si rusinoase. (…) Tacerea, in dreptul international, echivaleaza cu o acceptare, cu o consimtire”, a spus Corlatean.

Potrivit acestuia, in legea adoptata de Parlamentul Ungariei privind simbolistica Trianonului, in nota de fundamentare se face referire la faptul ca ”Tratatul care a incheiat Primul Razboi Mondial a fost o tragedie nationala pentru Ungaria si are efecte pana in zilele noastre” si ca, potrivit Constitutiei, ”Republica Ungara este responsabila pentru soarta comunitatilor din afara granitelor si inlesnirea legaturilor cu tara mama”.

”Aceste teorii care, iata, sunt transpuse intr-un text de lege risca sa puna sub semnul intrebarii si prin norma propriu-zisa si prin simbolistica politica si prin dezbaterile de la Parlamentul de la Budapesta sistemul Tratatului de Pace de la Trianon si sistemul Tratatului de Pace de la Versailles. Mai mult decat atat, un amendament pe care socialistii ungari in Parlamentul de la Budapesta l-au depus, un amendament care sublinia necesitatea inviolabilitatii frontierelor, a fost respins de majoritatea de dreapta de la Budapesta. Este un fapt destul de grav ca respingerea reafirmarii unui principiu consfintit si in tratatul bilateral dintre Romania si Ungaria, dar si in acordurile internationale, acela al inviolabilitatii frontierelor, iata, permite, cel putin politic, riscul de redeschidere, de revizuire a unor tratate de pace”, a spus vicepresedintele PSD.

Corlatean a adaugat ca, potrivit normelor internationale, responsabilitatea principala pentru soarta minoritatilor dintr-o tara apartine statului pe teritoriul caruia locuiesc aceste minoritati, statul inrudit putand acorda un ajutor, in anumite limite, pentru mentinerea indentitatii.

”In niciun caz responsabilitatea principala nu apartine Ungariei atunci cand vorbim de cetatenii romani de etnie maghiara din Romania. Limbajul din cadrul dezbaterii parlamentare din Ungaria a facut referire in permanenta la autonomia politica a minoritatilor (…)”, a precizat senatorul PSD.

In ceea ce priveste legea acordarii cetateniei maghiare pentru cetatenii maghiari care traiesc in alte tari, Corlatean a subliniat faptul ca aceasta nu este identica celei existenta in Romania, asa cum s-a precizat in Ungaria, acordarea cetateniei romane avand la baza doua principii majore: ”legea sangelui si o procedura individuala, pe baza unor documente care sa certifice pierderea cetateniei, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in conditii neimputabile”.

”Ceea ce se invoca la Budapesta, caracterul reparatoriu ca si in legea romaneasca al acordarii cetateniei maghiare pentru maghiarii din afara tarii nu sta in picioare. (…) Acordarea cetateniei maghiare in noua lege are, in realitate, un fundament etnic, discriminatoriu pentru baze etnice fata de alti solicitanti de cetatenie maghiara. Este un principiu in dreptul international, in conventia internationala privind cetatenia in care nu este acceptata discriminarea pe orice temei, inclusiv, sau in primul rand, pe baza etnica, asa cum legea ungara o face in clipa de fata”, a spus senatorul PSD.

Corlatean a precizat ca saptamana viitoare, in Comisia de politica externa a Senatului, va fi adoptata o rezolutie privind o pozitie corecta a Romaniei pe aceasta tema.

Tratatul de la Trianon, comemorat la Sfantu Gheorghe

Partidul Civic Maghiar (PCM) organizeaza vineri, la Sfantu Gheorghe, o actiune de comemorare a Tratatului de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920, care a marcat destramarea Imperiului austro-ungar si a consfintit unirea Transilvaniei cu Romania.

„Deschiderea ceremoniei va fi marcata la ora 17,30 de clopotele bisericilor istorice maghiare din localitate, care vor bate la unison timp de zece minute, dupa care vor urma discursuri despre semnificatia acestei zile, despre trecutul, dar si despre viitorul natiunii maghiare”, a precizat Gazda Zoltan, principalul organizator al evenimentului.

Acesta a mentionat ca ideea centrala a comemorarii din acest an nu va fi axata cu prioritate pe rememorarea trecutului, ci pe viitorul comunitatii maghiare.

PCM a invitat la ceremonie reprezentantii UDMR, pe considerentul ca, in ciuda opiniilor politice diferite, apartin aceleiasi natiunii maghiare, precum si reprezentanti ai mai multor organizatii nonguvernamentale, printre care Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) si Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal (EMI).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro