Sari direct la conținut

„Too small”: Curtea Supremă interzice înregistrarea unei mărci care face referire la anatomia lui Trump

HotNews.ro
Donald Trump , Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia
Donald Trump , Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Curtea Supremă a SUA a decis joi că un cetățean privat nu poate înregistra marca „Trump too small”, cu conotații sexuale puternic contestate de persoana în cauză, confirmând dreptul unei persoane în viață la utilizarea numelui său, potrivit AFP.

Această clauză a legii privind înregistrarea mărcilor nu contravine Primului Amendament al Constituției care garantează libertatea de exprimare, a declarat Curtea, anulând decizia în apel.

„Concluzionăm că o tradiție de restricționare a înregistrării numelor ca mărci comerciale a coexistat cu Primul Amendament și că acestă clauză privind numele face parte din această tradiție”, a explicat Curtea în hotărârea sa.

Cazul datează din 2018, când unui avocat californian, Steve Elster, i-a fost refuzat de către agenția însărcinată cu înregistrarea mărcilor dreptul de a înregistra sintagma „Trump too small”, pe motiv că legea cere acordul persoanelor în viață pentru a le folosi numele.

Dar instanțele, în numele libertății de exprimare și al dreptului de a critica „personalități publice”, i-au dat dreptate avocatului, care dorea să o imprime pe tricouri și șepci care criticau acțiunile președintelui republican.

Guvernul federal a cerut apoi intervenția Curții Supreme, argumentând că refuzul de a înregistra fraza în registrul mărcilor nu îi interzicea utilizarea acesteia, ci doar îl privea de protecția asociată dreptului de proprietate intelectuală.

Fraza în cauză a fost inspirată de o remarcă celebră făcută în timpul dezbaterilor dintre candidații la alegerile primare republicane din 2016. Unul dintre ei, senatorul Marco Rubio, observând că Donald Trump avea mâinile mici, a scăpat: „Și știți ce se spune despre tipii cu mâini mici…”.

El răspundea astfel la ironiile miliardarului, obișnuit cu atacuri la adresa mărimii sau a constituției adversarilor săi, care se referea adesea la el ca la „micul Marco”.

Înțepenit până în măduva oaselor, Donald Trump a asigurat publicul că nu are „nicio problemă” cu înălțimea sa.

De asemenea, el a numit-o „față de cal” pe actrița porno Stormy Daniels, cu care neagă că ar fi avut o scurtă relație extraconjugală în 2006. La rândul ei, aceasta l-a numit „Little Thing”, cu referire la anatomia sa masculină.

INTERVIURILE HotNews.ro