Sari direct la conținut

Traian Basescu: Ponta a vrut sa-l ajute pe Gruia Stoica, sint legaturi mai intime, de familie / In afara Chevron sunt zece companii care au licente pentru gaze de sist / Au fost presiuni ale ambasadelor pe Ponta in chestiunea procurorilor

HotNews.ro
Traian Basescu la B1/EVZ, Foto: captura ecran
Traian Basescu la B1/EVZ, Foto: captura ecran

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la B1 TV, referindu-se la protestele de strada din ultimele duminici, ca „minciuna s-a intors in cap” USL-ului, insa a afirmat ca le reproseaza manifestantilor nerespectarea legii. In privinta privatizarii CFR Marfa, Basescu spune ca intre Ponta si Gruia Stocia sunt „legaturi mai intime, de familie”, iar premierul a vrut sa isi ajute un prieten. Presedintele a declarat ca exista alte 10 companii care au licente pentru gazele de sist, in afara de Chevron. El a vorbit si de PDL si de candidatura lui Catalin Predoiu, afirmand ca fostul ministrul al justitiei a fost la el sa il roage sa vorbeasca cu premierul Victor Ponta sa il mentina ministru si in cabinetul sau. De asemenea, a declarat ca Predoiu i-a cerut inlocuirea lui Daniel Morar la DNA, lucru pe care ar trebui sa il explice.

HotNews a transmis LIVE TEXT declaratiile

  • Protestele de strada

USL ii e foarte greu sa intoarca propria minciuna. Minciuna li s-a intors in cap.

Ce le pot reprosa manifestantilor e nerespectarea legii: nu poti sa blochezi duminica de duminica bulevardele. Daca as fi ministerul de Interne sau Guvern as incerca sa vorbesc cu liderii: faceti-le, dar in interiorul legii, sa nu deranjam pe altii, lasati-i sa circule.

Nu trebuie tolerat (incidentul cu Daniel Barbu – n.red). Nu pentru ca e ministru nu trebuie sa-i blochezi masina si sa-i spargi luneta, ci pentru ca e cetatean

Nimic nu justifica violenta in legatura cu alt cetatean.

Eu am un raport legat de cele de la Pungesti, asa functioneaza statul: nu pot constata actiune ilegala a jandarmilor. Ce e ilegal e neinterventia autoritatilor cind se blocheaza cai de comunicatii in mod ilegal.

Cu cit astfel de manifestatii se vor manifesta in afara legii cu atit vor deveni mai ilegitimie si mai putin credibile.

Decontam la nivel de credibilitate povestea cu Chevron

Circul la privatizarea Oltchim: a fost o declaratie a lui Vosganian ca s-a facut doar de ochii FMI. Nu, eu va pot spune lucruri mult mai urite: a fost o batalie politica in precampanie intre Ponta si Dan Diaconescu in care Ponta a sacrificat 3000 de salariati pentru a-l infringe pe Diaconescu. A fost o manevra constienta a lui Ponta care a vrut sa-l descalifice pe Diaconescu.

A fost un joc pe muchie. Eu am facut o afirmatie legata de cinismul lui Ponta. Asa i-a sacrificat pe cei de la Oltchim, stiind ca DD nu are bani, asa cum Gruia Stoica nu avea bani.

  • CFR Marfa

La CFR Marfa Gruia Stoica nu avea bani. Sint date mai intime, mai de familie, nu le-as etala. A vrut sa-si ajute un amic, un prieten, dar a iesit prost.

Gruia Stoica a cautat sursa de finantare si in Federatia Rusa, si la Eximbank.

Unde a fost problema mea: nu neaparat stiind o oarecare relatie intre Ponta si Gruia Stoica, ci pentru ca insemna compromiterea definitiva a Romaniei daca se modifica legislatia pentru a se plia pe interesele cumparatorului. Oricum a fost compromisa. Dar daca licitatia era trucata, compromiterea era totala.

CFR Marfa nu e companie de tip chiosc, are potential urias. Privatizarea nu se poate face intr-o luna-doua, trebuie facuta o documentatie, trebuie prezentata compania in toate marile centre financiare in vederea privatizarii. Va dura luni de zile. Nu pun anunt in trei ziare romanesti

CFR Marfa e la fel ca TVR: totul e sa o impingi in insolventa. Si sa vina unul ca Ghita sau Voiculescu sa o cumpere pe nimic.

Va pot spune cu certitudine ca va fi o privatizare ca la carte la CFR Marfa. E foarte greu sa spui ca coruptia a fost aici, dar cind te uiti la modifcarea conditiilor, nu poti sa nu te gindesti ca exista o oarecare relatie intre premier si cumparator.

  • Gaze de sist

Intrebare: Putem vorbi de un interes programatic al Gazprom ca in Romania sa nu inceapa?

TB: Indiscutabil da. Gazprom are tot interesul ca Romania sa nu poata incepe exploatarea ide gaze de sist si in Marea Neagra. Pentru ca Romania poate deveni exportator.

Dar si actioneaza? Trecem peste ea.

Credeti ca se poate retrage Chevron?

Toti ne-am asezat pe Chevron. Sint zece companii care au licente pentru gaze de sist.

In vest nu avem proteste la Gazprom, cum nu avem nici un protest ca Lukoil are concesiune in Marea Neagra. Nimic rusesc nu e atins, tot ce e american apar proteste.

Nu e vina noastra, a guvernului, ca nu comunica public?

Depinde si de zona in care se fac. Vaslui e o zona cu oameni saraci, care traiesc strict din agricultura. Faptul ca propagandistii actualului guvern pina acum un an le-au bagat in cap ca nu vor mai putea face fata – e greu de scos.

Ce nu le spun ei oamenilor insa, ca resursele pe care le exploatam acum sunt in curs de diminuare de la an la an.

Romania daca nu gaseste alte resurse va importa tot mai mult, vom deveni tot mai dependenti de cineva care a demonstrat ca poate inchide robinetul oricand. Rusia nu e milut, e o mare putere.

Nu as vrea sa-i vad peste zece ani pe acesti domni care spun sa nu exploatam resursele find in situatia de a explica de ce Romania e dependenta.

Cu siguranta acesti propagandisti nu vor fi atunci.

Responsabilitatea politicului e sa priveasca putin la viitor.

Nu sunt dintre cei ce spun totul e roz. Orice astfel de exploatare are costuri de mediu si riscuri. Ma uitam pe o statistica, riscul de esec e de o sonda dintr-o mie. Probabil pana incepem noi exploatarea va fi o sonda la 3000

Orice explorare inseamna o sansa.

Dincolo de propaganda care s-a dus ani de zile, si prin cler, prin activistii PSD si PNL, acelor oameni li s-a consolidat o convingere

Mai e un element, am fost deputat de Vaslui 8 ani. Tatal meu s-a nascut in Podul Hagiului, la frontiera dintre Iasi si Vaslui, o zona care istoric provine din razesi, extrem de legati de pamant.

Cand vii si spui de pericolele la care poate fi supus pamantul, reactia populatiei e extrem de dura.

Ce se intampla acum e o factura pe care o platim toti pentru minciuna dl Ponta, Antonescu si activistii lor, in perioada de opozitie.

Am vazut povestea cu mortul, e echivalentul gainii cu pui vii de la Evenimentul Zilei si a tipetelor lui Ponta in Piata Constitutiei, „Jandarmeria are munitie de razboi”.

  • Pactul de coabitare. Schimbarile de la DNA

Recunosc ca nu m-am tinut de cuvant, am spus dupa amiaza, consilierii au spus avem un mecanism de analiza, nu va puteti pronunta singur.

Ultima intalnire treubia sa fie ieri, guvernul a declinat-o, amanat-o, sa vedem daca se produce azi. La sfarsitul acestor discutii, care trebuie sa se materializeze cu un document, o constatare a ce s-a respectat si nu, voi lua o decizie.

Schimbarile de la DNA au aratat o intentie, USL nu concepe ca justitia trebuie sa aiba o prioritate.

La cazul Vosganian, USL a intrat in colaps din nou.

Eu nu stiu cine crede in etichetele adresate lui Papici, sunt propagandistice, etichetele USL incep sa paleasca in credibilitate.

Vine timpul, legea functioneaza implacabil, si spune doua mandate de trie ani.

Dl Papici a facut doua mandate, propunerea initiala a lui Kovesi a fost inca un mandat de trei ani ca adjunct. Personal nu as fi avut nimic impotriva. Pe urma au venit cu o alta varianta, din care fac parte tot cei propusi initial de Kovesi

Dl Papici va fi probabil sef de serviciu, ceea ce nu e foarte departe de sef de sectie

Pe de alta parte, vreau sa fiu foarte corect. Unii ziaristi fetisizeaza activitatea acestor procurori, ei au facut si lucruri extraordinare, dar au avut si erori, au avut cateva achitari rasunatoare.

Nu putem spune ca sunt niste oameni fara eroare, dar intotdeauina am sustinut institutia fara sa ezit ca la momente in care am vazt erori sa ma pronunt public.

Ce e extrem de important in continuare, seful institutiei sa fie cel care propune oamenii, trebuie consultat, nu pe intelegerea Ponta – Basescu sa functioneze.

Cand a fost momentul de criza si Ponta era ministru interimar, trebuiau facute niste numiri, dar pe urma toate propunerile facute de Nitu nu am respins una, nu am discutat-o.

Cat timp a propus ministrului, daca primesc si aviz pozitiv de la CSM eu nu ma bag.

Greseala de la DNA a fost o lovitura de forta in care premierul a vrut sa-si impuna niste oameni, lucru respins de sistem.

Sa nu credeti ca nu au fost miscari in DNA, ca acei procurori propusi au fost foarte prizati in DNA

Cum l-ati facut sa se razgandeasca?

Daca nu as fi lipsit de modestie, as putea spune ca si cele doua iesiri de la 18:30 au avut rolul lor, si la DNA, si la nemodificarea hotararii pentru CFR Marfa, si la Aviocatul Poporului.

Au fost niste mici contributii, dar in mod cert au fost si presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta.

  • Vizita lui Ponta in statele Unite

Eu v-as ruga sa priviti in mod pozitiv aceasta intamplare, nu sunt un simpatizant al lui Ponta, nu e o performanta diplomatica, e vorba de interes, si al SUA

Incepe investitia in octombrie la Deveselu, suntem in discutii avansate si avem acord de principiu pentru repatrierea trupelor americane din Afganistan sa se faca prin Romania.

E un proces ce va depasi cu mult mandatul si importanta sitului de la Deveselu, transferul trupelor din Afganistan, vorbim de toata tehnica de lupta a SUA de acolo, din punct de vedere logistic, in portul Constanta, pe care il vrea Mazare.

Este vorba de proiectul F16, mai sunt de discutat lucruri, protectia sitului de la Deveselu, protectia militarilor in tranzit. Ministrul Apararii, din cate stiu, azi sau maine e la Pentagon. Acordul de principiu e dat, dar trebuie stabilite datele tehnice.

Sunt lucruri care exced mandatul meu, el se termina.

SUA ne-au trimis tehnologia de exploatare a gazelor de sist si noi… Exxo a adus in Marea Neagra cea mai performanta nava de foraj la mare adancime.

SUA se tin de cuvant, Ford e aici.

Ce trebuie, zonele in care lucrurile nu s-au miscat, sper sa le discute premierul acum, sunt zonele de cercetare.

Acolo avem si transfer de tehnologie, ne-a ramas restanta zona de cercetare.

As vrea sa vad ca exista niste burse pentru studenti romani foarte buni, care sa mearga in marile universitati americane.

Funeriu a fost in echipa de cercetare a unui chimist care a obtinut premiul Nobel, si este un castig pentru noi.

  • Despre fotografia cu Boc si Udrea

Am vazut si eu poza, cel care a pozat se uita in primul rand la Elena Udrea. Eu am ramas foarte puternic legat de Emil Boc, cum sper ca a ramas si el, a venit in Bucuresti, pleaca la funeraliile lui Martens, s-a intalnit cu Elena Udrea si mi-a dat un telefon.

Sigur ca am discutat politica, ce constatam – desi huleau activitatea guvernului Boc si asumarile de raspundere, USL nu a modificat nici cele patru coduri, nici legea micii reforme, nici noul cod al muncii, nici legea salarizarii, nici a pensiilor. Le-au hulit in opozitie iar acum le mentin ca pe sfintele moaste si nu le ating.

Singura lege la care au umblat – legea educatiei, au scos clasificarea universitatilor, ii interesa sa dea bani la toata clientela.

Au ramas pe acel ‘frame’ din timpul guvernului Boc si care a insemnat modernizarea statului.

Nu comentez competitia interna din PDL, eu nu sunt ostil PDL.

  • Despre PDL si Catalin Predoiu

Dl Predoiu a spus cum a batut el cu pumnul in masa si a pus conditii, presedintelui, premierului. Eu va spun ce imi aduc aminte. Eu imi aduc aminte asa, in guvernul Tariceanu a propus inlocuirea lui Daniel Morar de la DNA cu o doamna care nu avusese dosare prea importante in toata viata ei, care ii era consilier.

Pe mine am inteles ca imi dadea lectii cum a renuntat Basescu la Morar, ori el cu manuta lui a facut propunere de inlocuire a lui Morar, pe discutiile din PNL si intelegerea cu Hrebenciuc.

M-a deranjat tipul acesta de om, cand l-am chemat sa-l intreb daca vrea sa ramana in guvern, am avut o singura conditie, sa-l propuna pe Morar pentru al doilea mandat.

Pe urma i-am explicat lui Boc ca e bine sa avem un ministru la Justitie care sa nu fie suspectat ca ar avea apartenenta PDL, la fel am facut si la serviciile secrete.

M-a deranjat ca imi dadea lectii dl Predoiu cand el a fost la mine sa ma roage sa vorbesc cu Ponta sa-l mentina si in guvernul lui.

La mine a fost in Cabinet, sigur ca am vorbit si m-a refuzat Ponta cu o anume motivatie

Omul asta sa nu indrazneasca sa imi dea lectii publice. Sa candideze la presedintie, dar sa nu minta.

SA explice de ce nu l-a vrut pe Morar la DNA si de ce a fost la presedinte pentru a fi mentinut in guvern.

Eu am fost onest fata de el, Ponta nu a fost de acord. Eu cred din discutia avuta, am discutat si de prezidentiale, ideea e ca intai trebuie facuta unitatea dreptei, trebuie o competitie solida la europarlamentare si pe urma trebuie un candidat.

Eu nu am facut niciun efort sa nu se intample cresterea PDL si le doresc succes, dar eu vre3au un alt fel de construcite politica.

Prin ce s-a intamplat in guvernarea ui Boc nu vor mai scapa de eticheta de dreapta, dar eu vreau prin Miscarea Populara un alt tip de partid.

Au venit alte vremuri.

Nu a fost in mintea mea sa se creeze foarte rapid partidul Miscarea Populara, a fost un vot intre membrii Fundatiei si au cerut un vehicul politic.

Daca s-a creat, va trebui sa joace la europarlamentare. Ii voi sustine, categoric, fundamentele puse la acest partid vizeaza o functionare mult mai democratica a partidului.

Stiu foarte bine ca o fundatie poate fi facuta cu oameni apolitici, dar un partid trebuie facut cu politicieni

Acum trei saptamani m-a sunat Blaga, ne-am intalnit. L-am intrebat care e subiectului, pai „ce facem cu dreapta?”

Pararea mea e ca unificarea trebuie facuta inainte de europarlamentare, pentru a se obtine un rezultat apropiat de PSD.

Daca nu se poate, macar Miscarea Populara si Forta Civica ar trebui sa faca o fuziune pana atunci.

Lunea urmatoarea si-au lansat candidat, competitie interna, a fost o neacceptare a unificarii dreptei.

S-a pus punct dar am constiinta impacata, am avut sansa sa fiu intrebat si daca am fost intrebat am spus

Cred ca e o solutie buna, pentru ca ambele partide au avantajele lor, PMP inca nu e finalizat la inregistrare, e un lucru bun.

Eu nu voi fi dadaca lor, daca vor intelege sa o faca foarte bine.

Cum vedeti o posibila candidatura a lui Mugur Isarescu?

O gluma. In primul rand sunt convins ca nu vrea, il cunosc bine pe guvernator. Aduceti-va aminte, cand am candidat cu Geoana la primarie avea un nivel de incredere mult mai mare decat mine, dar ca ministru de externe.

Cand a intrat sa faca ceva unde populatia nu-l vedea, l-am facut din primul tur, a fost cel mai facil adversar pe care l-am avut. Romanii l-ar vedea ca cel mai bun guvernator.

Cristoiu e f suparat pe dvs, e la al treilea editorial in care va cearta, azi ca nu l-ati invitat pe Crin Antonescu la Cotroceni.

Nu are nicio legatura cu impolitetea, protocolul impune un anumit comportament, sunt oameni care la ziua nationala nu respecta o anumita conduita si sunt taiati de pe lista

Crin Antonescu, la o ceremonie destul de standardizata, a avut un comportament destul de necuviincios, nu mai e pe lista de protocol, punct. Dupa unii ar fi trebui sa-l mai invit o data sa vad daca face la fel.

Te-am chemat la un protocol, te-ai imbatat, te-ai urcat pe masa, ai incins atmosfera si pe urma trebuie sa te mai chem o data sa vad daca te mai imbeti?

Cine incalca protocolul nu mai ramane pe lista, aici sunt niste automatisme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro