Sari direct la conținut

Traian Basescu va vizita Londra, saptamana viitoare. Un punct cheie pe agenda discutiilor cu premierul David Cameron – cresterea economica

HotNews.ro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua o vizita oficiala la Londra saptamana viitoare, unde va avea o intalnire cu premierul britanic David Cameron, scrie, pe blogul lui, Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, care noteaza ca unul dintre subiectele centrale ale discutiilor va fi legat de cresterea economica.

„Un punct cheie al agendei este cresterea economica (…) Este un subiect de maxima actualitate. Si Romania si Marea Britanie au iesit din recesiune, dar redresarea economica este lenta. Anul acesta prognozele indica o crestere de aproximativ 1,7% pentru Regatul Unit. Estimarile pentru Romania indica o cifra similara. La fel si pentru media de crestere economica in Uniunea Europeana”, afirma ambasadorul.

Aceasta in conditiile in care economiile emergente inregistreaza ritmuri mult mai rapide: China, 9,6%, India 8,2%, iar „daca ritmul actual de crestere se mentine constant, atunci dupa 2050 nicio tara europeana nu va mai fi in topul celor mai puternice 10 economii la nivel mondial”.

„Ce putem face in aceasta situatie? Mai precis, ce vor face Romania si Marea Britanie, impreuna, pentru a depasi situatia actuala?”, se intreaba Martin Harris.

In opinia sa, daca nu se poate stimula cresterea prin cheltuieli guvernamentale sau consum intern, optiunile trebuie sa se indrepte spre cresterea exporturilor si atragerea investitiilor straine.

„Trebuie sa incurajam inovatia, crearea de noi afaceri si promovarea de noi produse”.

„Romania este cea de-a saptea tara ca marime din UE si a reusit sa isi consolideze o buna reputatie pentru management economic, in timpul crizei. Vocea sa este prin urmare importanta. Marea Britanie doreste sa se alature Romaniei, in discutiile de la Bruxelles, pentru extinderea si completarea pietei unice, care sa cuprinda sectorul energiei, al serviciilor si economia digitala, pentru promovarea acordurilor de liber schimb cu Moldova si alti parteneri comerciali ai UE, pentru reducerea birocratiei si a reglementarilor, spre beneficiul noilor afaceri, pentru crearea de noi locuri de munca si incurajarea inovatiei”, adauga acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro