Sari direct la conținut

Transnistria a refuzat oferta UE și va apela la Ungaria pentru gaze. Soluția este „posibilă datorită sprijinului financiar și logistic al Rusiei”

HotNews.ro
Transnistria a refuzat oferta UE și va apela la Ungaria pentru gaze. Soluția este „posibilă datorită sprijinului financiar și logistic al Rusiei”
Statuia lui Vladimir Lenin în fața palatului prezidențial din Tiraspol, Transnistria. Credit foto: Diego Herrera / Zuma Press / Profimedia

Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă a Republicii Moldova, a respins luni noua ofertă europeană de gaz chiar dacă trece printr-o criză severă în sectorul energiei după oprirea livrărilor Gazprom. În schimb, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au ales o soluție finanțată de Rusia, care presupune transportarea de gaz din Ungaria, potrivit AFP.

„De acum înainte, gazul va fi furnizat de o companie maghiară” plătită de un intermediar din Dubai cu acordul Republicii Moldova, a anunțat liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselsky, luni, pe Telegram.

Aprovizionarea este „posibilă datorită sprijinului financiar și logistic al Rusiei”, a adăugat el.

Ungaria își primește cea mai mare parte a gazului din Rusia prin intermediul conductei Turkstream.

La începutul lunii februarie, Republica Moldova a început să transporte gaz cumpărat de urgență pentru a asigura încălzirea locuitorilor din Transnistria cu un ajutor de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, o premieră pentru regiunea pro-rusă.

Acordul le-a permis să reziste aproximativ 10 zile. Apoi, UE a înaintat o a doua ofertă, de 60 de milioane de euro, însă sub rezerva unor condiții referitoare la respectarea libertăților și drepturilor omului în Transnistria. Autoritățile autoproclamate de la Tiraspol au refuzat propunerea.

Transnistria este o regiune care aparține de jure Republicii Moldova, dar care de facto nu se află sub controlul Chișinăului. Zona și-a declarat independența după destrămarea Uniunii Sovietice și se bazează pe sprijinul financiar al Moscovei încă de atunci.

Gazprom, gigantul rusesc din sectorul energiei, a furnizat gaz în regiune gratuit, ca formă de sprijin pentru separatiști. Totuși, în 1 ianuarie, livrările de gaz rusesc prin Ucraina au încetat, întrucât Kievul a refuzat să își reînnoiască acordul de tranzit pe care îl avea cu Moscova. Compania a refuzat să utilizeze alte trasee de conducte, invocând o dispută financiară pe care ar avea-o cu Republica Moldova din cauza unei datorii pe care o pune pe seama Chișinăului.

Republica Moldova a criticat poziția Gazprom ca fiind o tactică de destabilizare pe care o folosește Kremlinul, întrucât este nemulțumit de orientarea pro-europeană pe care a trasat-o președinta Maia Sandu după ce a venit la putere în 2020.

Reacția Chișinăului după decizia Tiraspolului de a refuza oferta UE

Chișinăul a anunțat, luni, că va permite gazului să tranziteze Republica Moldova.

„Dacă soluția aleasă de către regim nu rezolvă problema pe termen lung (…), tot vom autoriza acest schimb și nu îi vom lăsa pe oameni să moară de frig”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

„Oferta Uniunii Europene a fost o soluție de a elibera teritoriul de șantaj și instabilitate energetică”, însă „Rusia nu îi va permite să accepte ajutor european, pentru că se teme să nu piardă controlul”, a adăugat Recean.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro