Sari direct la conținut

Transparentizarea decontărilor făcute de CNAS pentru fiecare asigurat, adoptată de Parlament: Acceptăm, în sfârșit, că avem o problemă uriașă cu decontările fictive

HotNews.ro
Card de sanatate, Foto: AGERPRES
Card de sanatate, Foto: AGERPRES

Fiecare român care plătește contribuția la asigurările de sănătate va avea acces la lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său, prevede un proiect de lege adoptat astăzi de Parlament, inițiat de deputații USR Tudor Pop, Dan Barna și Cristian Ghinea. „Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive”, spune Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și inițiatorul legii.

Legea inițiată de USR modifică Legea 95/2006, care prevedea, până acum, că „fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puțin o data pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază”.

„Propunerea noastră legislativă extinde și întregește dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui. Transparența deconturilor este o modalitate de prevenție a fraudei, de creștere a eficienței sistemului sanitar, dar și de îmbunătățire a calității datelor.”

Legea inițiată de USR prevede câteva modalități de comunicare a acestor informații:

  • a) la cerere, în termen de 30 de zile, atât electronic, cât și în scris
  • b) online, accesand DES – dosarul electronic de sanatate al pacientului
  • c) prin poștă, în cazul în care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depășesc de trei ori valoarea decontului mediu.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate s-au opus proiectului de lege, la dezbaterile din Parlament. În februarie anul trecut, la dezbaterile din Comisia de Sănătate pe tema proiectului de lege, reprezentantii CNAS s-au opus inițiativei legislative care vizează transparentizarea decontărilor: „Casa Națională de Asigurări de Sănătate, reprezentată la ședinta Comisiei, a susținut în mod incredibil că asigurații își pot calcula singuri deconturile, pe baza bonurilor de la farmacie și pe baza biletului de externare din spital. Aceiași reprezentanți au recunoscut că Dosarul Electronic de Sănătate este nefuncțional – soft pentru care s-au plătit bani grei – problemă care se dorește a fi rezolvată într-un viitor indecis prin bani europeni. Iar în ceea ce privește primirea decontului prin poștă, reprezentanții au invocat o excepție, zugrăvind în culori dramatice o situație ipotetică în care un alt membru al familiei deschide plicul cu lista tuturor decontărilor, plic care nu îi este adresat”, spunea atunci Tudor Pop.

Proiectul de lege a stat aproape 2 ani în procedură parlamentară – a fost depus pe 29 noiembrie 2017.

  • Tudor Pop: Acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive

„Înainte de această inițiativă, accesul era foarte greoi și extrem de limitat, asigurații primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsă: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum și a datei efectuării/eliberării acestora”, afirmă Tudor Pop.

Tudor Pop

„Cu votul de azi acceptăm, în sfârșit, faptul că avem o problemă uriașă cu decontările fictive. Și cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate și nu pe îngrijirea pacienților. Mi-aș fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opțiunea ca fiecare asigurat să primească și o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, așa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari și incapacitatea administrativă de a face acest lucru”, adaugă inițiatorul proiectului de lege.

El mai spune că „Rămân însă disponibile celelalate două opțiuni de verificare: la cerere și prin consultarea Dosarului Electronic de Sănătate. Voi urmări mai departe implementarea acestui proiect, în așa fel încât toți asigurații din Sănătate să aibă acces necondiționat la totalitatea decontărilor efectuate în numele lor.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro