Tranzactiile JPMorgan ar putea provoca bancii pierderi totale de 7,5 miliarde de dolari
Tranzactiile facute de departamentul londonez de investitii al JPMorgan Chase, la presiunea CEO-ului Jamie Dimon pentru imbunatatirea profitului si trecute cu vederea de controalele interne, ar putea provoca unei dintre cele mai mari banci americane pierderi de 7,5 miliarde dolari, relateaza Bloomberg.
Biroul central de Investitii a JPMorgan a contabilizat deja pierderi de 5,8 miliarde de dolari in urma tranzactiilor, iar cifra ar putea creste, in cel mai rau caz, cu 1,7 miliarde de dolari, a declarat vineri Jamie Dimon, presedintele board-ului si director general al JPMorgan Chase. Dimon a precizat ca profitul net al bancii a coborat cu 9% in trimestrul al doilea, pana la 4,96 miliarde de dolari.
JPMorgan a anuntat in luna mai ca a pierdut 2 miliarde de dolari din tranzactii complexe efectuate din biroul sau din Londra si a admis ca aceste pierderi s-ar putea agrava. La scurt timp dup anunt, Biroul din New York al Biroului Federal de Investigatii (FBI) a inceput o investigatie penala impotriva JP Morgan Chase.
Pierderile bancii au crescut incontinuu in urma pozitiilor deschise de traderul sau francez Bruno Iksil, supranumit in piete “Balena din Londra” din cauza importantei pariurilor sale.
Presedintele director general al grupului, Jamie Dimon, si-a cerut scuze in mai multe randuri, prezentand acest incident drept un “eveniment izolat” cauzat de o strategie “prost conceputa si executata”, dar a refuzat pana in prezent sa estimeze pierderile. El a subliniat ca, in ciuda acestor pierderi, banca ramane cu un profit solid in trimestrul doi. El a subliniat ca banca sa afiseaza un bilant “beton”, cu 190 miliarde dolari capitaluri proprii. Depozitele in valoare de 1.100 miliarde de dolari acopera lejer imprumuturile de 700 de miliarde de dolari.
Acest scandal in care este implicat JPMorgan, considerata pana in prezent una dintre cele mai bine gestionate banci americane, a relansat in Statele Unite dezbaterea legata de necesitatea unei reglementari mai stricte a sectorului financiar-bancar.