Trei membri NATO vor rupe o legătură istorică cu Rusia: „Aceasta este ruptura finală de ocupația din era sovietică”

Estonia, Letonia și Lituania vor scăpa în acest weekend de unul dintre ultimele vestigii ale celor 50 de ani de ocupație sovietică: o rețea electrică controlată de Rusia, relatează CNN.
Pregătirea populației pentru ceea ce majoritatea consideră a fi scenariul improbabil al întreruperii alimentării cu energie electrică este etapa finală a unui proiect de ani de zile.
„Totul ar trebui să decurgă fără probleme”, scrie agenția de apărare civilă a țării, într-o postare pe rețelele de socializare, „dar pot apărea situații neașteptate fie din cauza acțiunilor vecinului nostru ostil de la est, fie din cauza condițiilor meteorologice neașteptate sau a defecțiunilor tehnice”.
„Aceste riscuri sunt de fapt destul de scăzute în acest moment”, a declarat pentru CNN Vootele Päi, consilier al Ministerului de Interne al Estoniei, adăugând că se iau totuși măsuri pentru toate scenariile posibile.
Țările baltice s-au pregătit pentru acest moment timp de aproape două decenii de când au aderat la UE și la NATO în 2004. Acestea au renovat infrastructura existentă și au construit noi linii electrice, inclusiv mai multe cabluri submarine către Finlanda și Suedia și o legătură terestră esențială către rețeaua europeană continentală, linia LitPol, care leagă Lituania și Polonia.
Aceste evoluții au permis ca, la doar câteva luni după ce Rusia a atacat Ucraina, în 2022, toate cele trei țări au putut să nu mai cumpere energie electrică de la Moscova.
Cu toate acestea, Rusia deținea în continuare controlul total asupra funcționării rețelei, echilibrând cererea și oferta și menținând frecvența, a declarat Susanne Nies, director de proiect la institutul german de cercetare în domeniul energiei Helmholtz-Zentrum. Și, ca o altă rămășiță a epocii sovietice, furniza în continuare aceste servicii gratuit.
„Marele risc a fost ca țările baltice, în contextul războiului din Ucraina, să se afle într-o situație în care Rusia, de la o secundă la alta, să spună pur și simplu: «Încetați. Nu vă mai ajutăm»”, a declarat Nies pentru CNN.
În urmă cu șase luni, țările baltice au notificat oficial Rusia cu privire la intenția lor de a se „desincroniza” și astfel, la 7 februarie, așa-numitul acord BRELL (Belarus, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania) care reglementează rețeaua comună va expira.
La 8 februarie, Estonia, Letonia și Lituania se vor deconecta simultan de la această rețea, moment în care vor trebui să funcționeze pentru scurt timp ca o „insulă”, supraviețuind doar din energia electrică pe care o produc. La 9 februarie, acestea intenționează să își sincronizeze rețeaua nou independentă cu zona sincronă a Europei continentale, care acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene.
Este un moment extrem de simbolic. În fața Muzeului Energiei și Tehnologiei din centrul capitalei Lituaniei, Vilnius, un ceas cu numărătoare inversă a marcat ultimele 100 de zile până la „independența energetică”. „Aceasta este ruptura finală de ocupația sa din era sovietică”, a declarat Jason Moyer, analist de politică externă la Wilson Center, un think tank din Washington. „Din punct de vedere psihologic, acesta este un pas uriaș înainte”.
Proiectul a implicat investiții semnificative, majoritatea din partea Uniunii Europene, care a oferit granturi în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari. Dar pentru țările baltice, prețul pentru a permite Moscovei să mențină această influență asupra rețelei lor energetice a fost prea mare. „Înțelegem destul de bine că energia rusească ieftină vine întotdeauna la un preț pe care nicio țară europeană democratică nu și-l poate permite”, a declarat Päi.