Sari direct la conținut

Trei scenarii pentru intrarea României în Schengen și cu frontierele terestre. „Jocurile nu sunt închise” / Un semnal dat de presa austriacă

HotNews.ro
Schengen și Austria, Foto: Blitzkoenig / Dreamstime.com
Schengen și Austria, Foto: Blitzkoenig / Dreamstime.com

Scenariul pe termen lung privind intrarea deplină a României în Schengen ar implica o amânare a deciziei din cauza situației politice din Bulgaria, a presiunii partidelor populiste din unele state UE sau invocarea unor evenimente de securitate neprevăzute, spune europarlamentarul Victor Negrescu. Din presa din Austria, însă, vine, pentru prima dată, un semnal pozitiv.

Europarlamentarul Victor Negrescu a scris, vineri, pe Facebook, că „am intrat în linie dreaptă” în privința aderării complete a României la spațiul Schengen.

România în Schengen și cu frontierele externe – trei scenarii de lucru

Negrescu – care a discutat despre acest proces cu comisarul european desemnat pentru afaceri interne, austriacul Magnus Brunner – afirmă că, la acest moment, sunt trei scenarii de lucru:

  1. Decizia rapidă. Până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, mai exact 1 decembrie, se adoptă la nivel tehnic o decizie privind intrarea completă a României în zona de liberă circulație.
  2. Varianta moderată. Se așteaptă noua Comisie Europeană și se aprobă în marja Consiliului Justiție și Afaceri Interne, sau poate chiar în cadrul reuniunii ministeriale, o decizie în această privință.
  3. Scenariul pe termen lung. Decizia este amânată din cauza situației politice din Bulgaria, a presiunii partidelor populiste din anumite state membre sau invocându-se apariția unor evenimente de securitate neprevăzute.

„Jocurile nu sunt închise”, a adăugat europarlamentarul PSD.

Presa austriacă scrie că ridicarea veto-ului este aproape

Precizările lui Negrescu vin în contextul semnalelor apărute în presa austriacă cu privire la posibilitatea ca guvernul de la Viena să își ridice veto-ul impus aderării depline a României și Bulgariei la Schengen.

Potrivit publicației austriece Kleine Zeitung, decizia renunțării la veto ar putea fi luată în curând, chiar luna aceasta. Un summit al miniștrilor de interne din Austria, România și Bulgaria, Gerhard Karner, Cătălin Predoiu și Atanas Ilkov este deja programat să aibă loc la Budapesta, la invitația omologului din Ungaria, care deține președinția rotativă a UE.

Aderarea deplină (cu sau fără condiții) ar putea fi decisă apoi final la următoarea reuniune a Consiliului UE al miniștrilor de interne din 12 decembrie.

Ministerul de Interne de la Viena a confirmat agenției austriece de știri APA că extinderea spațiului Schengen va fi subiectul principal al reuniunii de la Budapesta, dar nu a dorit să se pronunțe pe tema rezultatului discuțiilor.

Veto-ul a fost corect, spune Karner

Ministrul de Interne Karner a oferit Kleine Zeitung mai multe detalii despre situația actuală și a admis progresele făcute de cele două țări, în opinia Vienei.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la capătul acestui drum”, a explicat Karner, cu referire la întâlnirea planificată. El a spus că veto-ul „a fost și este corect”, adăugând însă că lucrurile s-au schimbat în bine de atunci.

Kleine Zeitung scrie că cifrele actuale ale ministerului descriu o imagine pozitivă a situației. Migrația în Balcani a scăzut cu 62%, numărul sosirilor ilegale a scăzut brusc nu numai în Austria (de la 5.061 de sosiri în septembrie anul trecut la 840 în septembrie anul acesta), Bulgaria a înregistrat acum cu 46% mai puține sosiri, iar România cu 10% mai puține.

De asemenea, numărul cererilor de azil a scăzut drastic în ambele țări, cu 43% mai puține cereri înregistrate în Bulgaria și cu 74% mai puține în România. În plus, scrie Kleine Zeitung, ambele țări ar prelua acum fără ezitare persoanele care solicită azil în Austria, dar au fost înregistrate mai întâi în România sau Bulgaria, în conformitate cu așa-numitul sistem Dublin.

Optimism în România

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, înainte de ședința de Guvern, că decizia privind aderarea României la Schengen și cu frontierele terestre este așteptată la Consiliul JAI din decembrie, dar că ridicarea efectivă a controlului la frontiere va fi câteva luni mai târziu, în primăvara anului 2025.

„Sunt niște softuri de implementat. Cred că de sărbatorile pascale România va fi mai mult ca sigur în Schengen”, a explicat premierul, înaintea ședinței de Guvern.

La începutul lunii trecute, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România va adera anul acesta la Schengen terestru. Premierul a indicat Consiliul JAI din decembrie ca dată la care s-ar putea lua decizia.

După declarațiile premierului Ciolacu, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a informat, într-un comunicat, că discuţiile şi negocierile sunt încă în curs, sunt „constructive” şi „cu o bună perspectivă”.

„Discuțiile privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu miniștrii de Interne din statele membre UE, în primul rând cu colegii miniștri din Austria, Ungaria și Bulgaria au continuat permanent pe toată durata acestui an atât în formate oficiale, cât și în cadrul unor întâlniri informale, la Viena, Budapesta, Sofia și Bruxelles.

INTERVIURILE HotNews.ro