Tribunalul Vaslui interzice presei să mai relateze mărturiile martorilor din dosarul de mită al lui Dumitru Buzatu. Cum a motivat judecătorul

Decizia de azi a instanței a fost luată după ce unul dintre avocații fostului președinte al CJ Vaslui a cerut acest lucru. Judecătoarea a admis cererea, motivând că martorii neaudiați ar putea afla ce declară cei care ajung înaintea lor în instanță. Cei mai mulți martori din dosarul Buzatu sunt foști angajați ai CJ Vaslui, iar aceștia nu au nicio interdicție de a lua legătura unii cu alții.
Avocații care îi apără pe Dumitru Buzatu și pe Radu Judele, expertul din dosar acuzat că a cerut mită, au spus, la termenul de azi, că prezența jurnaliștilor în sala de judecată și relatările din presă reprezintă o formă de presiune asupra înfăptuirii justiției.
Cererea lor vine după ce ziarul local vasluian „Vremea Nouă” a relatat după ultimul termen de judecată că Judele a vorbit pe holul Tribunalului Vaslui cu unul dintre martorii din dosar, deși îi era interzis acest lucru.
Atât Dumitru Buzatu, cât și Radu Judele se află sub măsura controlului judiciar, fiindu-le interzis să comunice cu martorii din dosar.
Tribunalul a pus în discuție schimbarea măsurii controlului judiciar în privința inculpatului Judele, iar luni judecătorul a dispus vizionarea în ședința publică a înregistrării de pe holul instanței. Imaginile au confirmat că inculpatul Judele s-a apropiat cu martorul din dosar și a discutat timp de 30 de secunde. El a motivat în fața judecătorului că doar s-au salutat.
Judecătorul a lăsat în pronunțare decizia, procesul continuând pe fond. Doi martori – foști subordonați ai lui Dumitru Buzatu au fost programați pentru audierile de luni.
Unul dintre avocații lui Buzatu a pledat pentru prezența jurnaliștilor în sală
Înainte de a se începe audierile, avocatul Liviu Bran, care îl reprezintă pe Judele, a cerut declararea ședinței nepublice. La rândul său, unul dintre avocații lui Dumitru Buzatu a solicitat ca, în cazul în care ședința va rămâne publică, instanța să interzică jurnaliștilor să mai relateze despre audieri.
Surprizător, Kristian Winzer, al doilea avocat care îl apără pe Buzatu, a militat pentru prezența presei în sala de judecată a fost avocatul, spunând că „nu toți jurnaliștii trebuie pedepsiți pentru eventuale relatări subiective ale unei publicații”.
Și procurorul DNA s-a opus interzicerii presei la proces, arătând că este vorba de un dosar de larg interes public, având în vedere funcțiile importante ocupate o lungă perioadă de timp unul dintre inculpații din dosar, cu referire la Dumitru Buzatu.
Ce a spus judecătoarea
Judecătoarea Cornelia Vezeteu, cea învestită să soluționeze acest caz, a anunțat că ședința de judecată este publică, însă presa nu mai are voie să relateze despre audierile din dosar, pe motiv că martorii neaudiați ar putea afla ce declară cei care ajung înaintea lor în instanță.
Magistratul a invocat articolul 352, alin. (9) din codul de procedură penală care prevede că „pe durata judecăţii, instanţa poate interzice publicarea şi difuzarea, prin mijloace scrise sau audiovizuale, de texte, desene, fotografii sau imagini de natură a dezvălui identitatea persoanei vătămate, a părţii civile, a părţii responsabile civilmente sau a martorilor”.
Martorii nu au interdicția de a vorbi între ei
La începutul judecății de fond, instanța a admis reaudierea a 27 de martori în dosar, majoritatea dintre ei fiind angajați ai consiliului județean. Fiind martori, acestora nu le este impusă nicio interdicție, putând lua la cunoștință despre ce au declarat unii sau alții în sala de judecată și în afara relatărilor din presă.
Audierile programate luni la Tribunalul Vaslui se află în plină derulare, unul dintre martori oferind explicații de mai bine de patru ore. La un moment dat, ședința a avut parte și de un moment tensionat, martorul audiat replicându-i pe un ton ferm judecătoarei: ”Vă rog să nu mă certați!”, când aceasta insista să ofere mai multe detalii.
Geanta cu 1,25 milioane de lei
Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv timp de șapte luni, după ce în septembrie 2023 a fost prins de DNA având în portbagaj o geantă cu 1,25 milioane de lei. Bani despre care omul de afaceri Emil Savin a reclamat că reprezentau 10% din valoarea proiectului finanțat de CJ Vaslui și pe care Buzatu i-ar fi cerut, indirect, cu titlu de mită.
Savin a susținut, la DNA, că pe plan local, în rândul constructorilor, era de notorietate că trebuie să-i ofere mită președintelui Consiliului Județean Vaslui pentru a câștiga proiecte. Sumele variau în funcție de valoarea contractului.
HotNews.ro a solicitat Tribunalului Vaslui să precizeze dacă în dosarele penale, publice, aflate pe rolul instanței au mai fost situații în care presei i s-a interzis să relateze despre audierile din dosar. Instituția încă nu a răspuns.