„Trump 2.0 schimbă totul. Avem nevoie de o Europă reînnoită pentru a-i face față” – semnal de alarmă tras de doi europarlamentari

Uniunea Europeană este ceva ce Donald Trump pur și simplu detestă și doar o Uniune care îşi face reformele necesare va putea fi capabilă să facă față acestei noi lumi a cărei geopolitică nu mai este deloc prietenoasă, scriu europarlamentarii Valérie Hayer și Dan Barna într-o opinie pentru HotNews.ro.
- Valérie Hayer conduce grupului Renew Europe din Parlamentul European, iar europarlamentarul USR Dan Barna este vicepreședinte al Renew Europe.
Fie consolidăm Europa acum, fie așteptăm să vedem cum se destramă totul
Sequel ul Trump 2.0 a schimbat totul: cel mai vechi și mai mare aliat al nostru nu numai că s-a distanțat de alianța militară pe care a fost construită securitatea lumii libere timp de 75 de ani, dar a și lansat un atac fară precedent asupra Europei.
Toate privirile sunt îndreptate acum, pe bună dreptate, spre Ucraina și implicațiile deciziilor echipei Trump – Vance -Musk asupra apărării Europei. Ar fi însă iresponsabil şi superficial să oprim discuția doar aici.
Uniunea Europeană este ceva ce Trump pur și simplu detestă: democrație și stat de drept, societăți deschise și o economie bazată pe reguli, adevăr, egalitatea de șanse și sistemele sociale care le protejează.
Fie reacționăm şi consolidăm unitatea Europei acum, fie așteptăm și vedem cum se destramă totul în câțiva ani.
O singură Uniune
Totul începe cu Ucraina. Nu mai există iluzii: dacă Ucraina cade, Europa este următoarea pe listă. Trebuie să evităm primul scenariu pregătindu-ne pentru cel de-al doilea: să intensificăm sprijinul militar pentru Ucraina, pentru a semnala Moscovei că angajamentul nostru este ireversibil și indivizibil.
Pentru ca acest lucru să fie credibil, trebuie să unim eforturile de apărare ale Europei pentru a ne pregăti pentru orice amenințări viitoare. De la dezvoltare, investiții și producție până la operațiuni și informații, forțele armate ale Europei ar trebui integrate rapid și progresiv.
Apărarea este o chestiune de scară, așa că trebuie să ne extindem semnificativ sistemele de apărare. În noul context dezvoltarea unei armate centrală a UE devine singura opțiune. Un continent care nu își garantează propria securitate este sortit riscului unei conflagrații.
Acest scenariu nu este o predicție emoțional panicată – este mai degrabă o recunoaștere a tendințelor actuale intr-o cheie pe care Europa a mai trait-o. Șeful serviciilor de informații britanice a remarcat recent o „campanie de sabotaj” deja în desfășurare împotriva aliaților europeni ai Ucrainei, cu sute de incidente atribuite influenței Moscovei. Omologul său danez a avertizat că Rusia ar putea începe un război major în Europa în termen de 5 ani.
Evaluarea tristă, dar realistă este că suntem deja în vizorul lui Putin – iar din păcate omologul său de la Casa Albă îi face jocul cu nedisimulat entuziasm.
Călători de cursă lungă
Provocarea actuală a Uniunii Europene este uriașă. Pentru a proteja economia globală de bullying, trebuie să strângem rândurile cu partenerii care doresc în continuare să joace după un cadru legal și care încă mai cred că un parteneriat economic deschis și onest este singura opțiune reciproc avantajoasă. Cine face comerț nu face război.
De la Canada la Mexic, de la economiile în curs de dezvoltare din Asia până la țările africane, al căror potențial este subminat de decizia lui Trump de a reduce USAID, va exista întotdeauna o piață pentru parteneri de încredere și rezonabili.
Pentru a apăra ideea de democrație în fața combinației de oligarhi și oameni puternici care o amenință, trebuie să ne consolidăm instituțiile democratice atât în interiorul, cât și în afara Europei.
Am fost mult prea slabi şi toleranți în abordarea interferențelor vizibile din partea actorilor externi. Nu ne mai putem permite să lăsăm Europa să fie condusă în direcția sau chiar în ritmul tovarășilor de călătorie ai lui Trump din Europa – de la Le Pen la Călin Georgescu.
Nu trebuie să le mai permitem să submineze statul de drept în timp ce profită de fondurile UE sau să stea la mesele de luare a deciziilor UE în timp ce ei vor să distrugă însăși democrația. O Europă care nu își apără propriile valori nu va fi niciodată respectată de nimeni.
„To be or not to be”
Doar o Uniune Europeană care îşi face reformele necesare va putea fi capabilă să facă față acestei noi lumi a cărei geopolitica nu mai este deloc prietenoasă.
În ultimii ani a existat foarte puțin apetit pentru reformă. Mario Draghi, în raportul său din septembrie 2024, a propus soluții şi calea de urmat, dacă vrem ca prosperitatea să rămână o etichetă a Europei. Mai multe investiții comune și o reformă economică mai îndrăzneață au fost cuvintele cheie. La aproape şase luni încă nu am acționat în acest sens.
Din punct de vedere politic, Conferința privind viitorul Europei a prezentat idei pentru reforma UE încă din 2022. O Europă mai eficientă și mai democratică a fost obiectivul său. Concluziile sale – inclusiv raportul Parlamentului European care le transformă în propuneri concrete – au rămas în zona de dezbateri.
Vorbim despre lucruri foarte concrete, cum ar fi regula unanimității, dreptul de veto național, cu care oameni ca Viktor Orbán împiedică în mod constant şi cinic capacitatea Europei de a se adapta şi a se apăra. Această regulă trebuie modificată acum. Ea pur şi simplu nu mai este funcțională astăzi.
Trump și Putin tocmai ne arată în aceste zile că această organizare a Uniunii Europene și-a atins limitele. Trebuie să reînnoim Europa pentru ca aceasta să răspundă așteptărilor cetățenilor și să contracareze agresiunile adversarilor.
UE trebuie să fie un actor geopolitic autonom, un partener diplomatic credibil și cu o economie dinamică. Încă suntem stăpânii propriului destin și vom fi doar dacă îndrăznim să ne asumăm responsabilitatea istorică ce se așterne în fața noastră.