Trump cere Curţii Supreme să intervină în disputa privind materialele confiscate de FBI de la Mar-a-Lago
Fostul preşedinte Donald Trump a cerut, marţi, Curţii Supreme să intervină în disputa privind materialele marcate ca fiind clasificate pe care FBI le-a confiscat de pe proprietatea sa de la Mar-a-Lago în această vară, transmite CNN, preluat de news.ro
Cererea sa adresată Curţii Supreme este cel mai recent exemplu în care fostul preşedinte încearcă să implice judecătorii în anchete care îl vizează – într-un moment în care legitimitatea înaltei instanţe în cazuri explozive din punct de vedere politic este supusă unei examinări intense.
Trump cere în mod specific instanţei să se asigure că cele peste 100 de documente marcate ca fiind clasificate fac parte din examinarea expertului special. Cererea, dacă va fi aprobată, ar putea consolida încercarea fostului preşedinte de a contesta percheziţia în instanţă, întrucât acesta a susţinut că ar fi avut dreptul, în calitate de fost preşedinte, să deţină anumite documente guvernamentale, inclusiv documente care ar putea conţine cele mai sensibile secrete ale ţării.
Trump, însă, nu cere Curţii Supreme să blocheze Departamentul de Justiţie să folosească documentele în ancheta sa penală privind modul în care au fost gestionate greşit materialele de la Casa Albă.
Judecătorul Clarence Thomas – destinatarul cererii lui Trump, deoarece supraveghează litigiile care provin de la tribunalul de circuit care se ocupă de apelul la ordinul maestrului special – a dat Departamentului Justiţiei un termen limită până marţi, 11 octombrie, la ora 17.00, pentru a răspunde.
Rămâne de văzut dacă faptul de a permite maestrului special – un avocat terţ însărcinat cu examinarea probelor şi filtrarea documentelor privilegiate – să aibă acces şi la documente clasificate reprezintă o ameninţare reală la adresa anchetei penale.
De asemenea, nu este clar nici cât de înţelegătoare va fi Înalta Curte faţă de pretenţiile lui Trump, care se bazează în mare parte pe argumente tehnice cu privire la faptul dacă o curte de apel avea autoritatea de a scoate cele 100 de documente din revizuire.