Sari direct la conținut

Trump escaladează războiul comercial și zguduie industria auto cu noi taxe vamale / Un „semnal fatal” pentru comerțul liber / Răspunsul UE nu lasă dubii

HotNews.ro
Trump escaladează războiul comercial și zguduie industria auto cu noi taxe vamale / Un „semnal fatal” pentru comerțul liber / Răspunsul UE nu lasă dubii
Donald Trump a impus taxe vamale pentru importurile auto. FOTO: Francis Chung - Pool via CNP / Zuma Press / Profimedia

Producătorii auto americani și competitorii lor din Europa și Asia au fost zguduiți miercuri de anunțul președintelui Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale de 25% pentru toate vehiculele și piesele auto fabricate în străinătate și importate în Statele Unite. UE s-a arătat gata să răspundă acestor taxe, scrie Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat rapid la decizia președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a aplica o taxă vamală de 25% importurilor de autoturisme, care va lovi direct Europa.

Taxa, despre care Trump a spus că va intra în vigoare pe 3 aprilie, este o lovitură grea pentru industria auto europeană și reprezintă cea mai importantă escaladare de până acum în războiul comercial al lui Trump, care va avea cel mai probabil consecințe economice globale grave.

„Regret profund decizia SUA de a impune taxe vamale asupra exporturilor europene de automobile”, a spus von der Leyen într-o declarație publicată miercuri seara târziu.

„Taxele sunt rele pentru întreprinderi (și) mai rele pentru consumatori în egală măsură în SUA și în Uniunea Europeană”, a spus ea.

Von der Leyen a declarat că Europa va evalua taxele și a anticipat măsuri suplimentare de la Casa Albă în zilele următoare.

UE va riposta, Trump lansează noi amenințări

Deși limbajul lui von der Leyen a fost prudent, ea a asigurat că UE este pregătită să riposteze.

„UE va continua să caute soluții negociate, protejându-și în același timp interesele economice”, a spus ea. „În calitate de putere comercială majoră și de comunitate puternică formată din 27 de state membre, ne vom proteja împreună lucrătorii, întreprinderile și consumatorii din întreaga Uniune Europeană”, a spus președinta executivului UE.

Dacă vor fi puse în aplicare, taxele vor fi resimțite în întreaga lume. Statele Unite au importat autoturisme în valoare de 214 miliarde de dolari în 2024, inclusiv de la aliați non-europeni precum Japonia, Mexic și Coreea de Sud.

Trump a mai declarat joi că taxe mai mari ar putea fi aplicate Uniunii Europene și Canadei dacă colaborează „pentru a provoca rău economic SUA”.

„Dacă Uniunea Europeană colaborează cu Canada pentru a provoca rău din punct de vedere economic SUA, taxe pe scară largă, mult mai mari decât cele planificate în prezent, vor fi aplicate ambelor pentru a proteja cel mai bun prieten pe care fiecare dintre aceste două țări l-a avut vreodată”, a declarat el.

Reacții din Franța, Germania și Marea Britanie

Oficialii statelor europene au reacționat joi dimineață.

Taxele reprezintă „o veste foarte proastă”, iar singura soluție pentru moment este ca Uniunea Europeană să își majoreze propriile tarife, a declarat joi ministrul francez al finanțelor, Eric Lombard.

Lombard, care a vorbit la radio France Inter, a declarat că speră să poată discuta în curând cu omologii săi americani în vederea reducerii acestor taxe, adăugând că un război comercial nu ar duce „la nimic”.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat și el joi că taxele americane necesită un răspuns ferm din partea Uniunii Europene.

„Ceea ce contează acum este să avem un răspuns ferm la aceste taxe din partea UE. Trebuie să fie clar că nu vom accepta acest lucru cu mâinile încrucișate”, a afirmat el, adăugând că UE trebuie să caute o soluție negociată.

Marea Britanie a spus că nu dorește să facă nimic care ar putea escalada un război comercial cu Statele Unite.

„Nu suntem în acest moment într-o poziție în care dorim să facem ceva pentru a escalada aceste războaie comerciale”, a declarat ministra de finanțe Rachel Reeves pentru Sky News, când a fost întrebată dacă Marea Britanie ar impune taxe de retorsiune împotriva Statelor Unite.

„Războaiele comerciale nu sunt bune pentru nimeni”, a spus Reeves.

Un „semnal fatal” pentru comerțul liber

Acțiunile unor producători și furnizori germani de automobile, de la BMW la Daimler, dar și la furnizorul de componente Continental, erau în scădere joi, după anunțul lui Trump.

Lobby-ul auto VDA din Germania a criticat noile taxe ca fiind un „semnal fatal” pentru comerțul liber, bazat pe reguli, avertizând că acestea vor afecta atât companiile, cât și lanțurile de aprovizionare globale.

„Industria auto germană solicită negocieri imediate între SUA și UE cu privire la un acord bilateral”, a declarat președintele VDA, Hildegard Mueller.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de institutul economic IfW au arătat că Germania nu ar fi cea mai afectată, a relatat ziarul FAZ.

Institutul estimează că produsul intern brut german va fi cu 0,18% mai slab în primul an după introducerea taxelor, în termeni reali, comparativ cu -1,81% în Mexic și -0,6% în Canada.

„În general, pierderile la export sunt limitate, deoarece mașinile sunt adesea produse aproape de piața de desfacere”, a declarat economistul comercial al IfW, Julian Hinz, în comentarii preluate de FAZ.

Mii de dolari adăugați la costul mediu de achiziționare a unui vehicul în SUA

Într-o analiză, Reuters a observat că dacă sunt menținute, noile taxe ar putea adăuga mii de dolari la costul mediu de achiziționare a unui vehicul în SUA și ar putea împiedica producția de automobile în America de Nord.

Acest lucru se va întâmpla din cauza întrepătrunderii operațiunilor de producție dezvoltate de producătorii auto din Canada, Mexic și Statele Unite în ultimele trei decenii.

Aproape jumătate din totalul autoturismelor vândute în SUA anul trecut au fost importate, potrivit firmei de cercetare GlobalData.

Ca răspuns la informații, acțiunile General Motors au scăzut cu 8% în tranzacțiile de după închiderea pieței. Acțiunile Ford și cele tranzacționate în SUA ale Stellantis, compania mamă a Chrysler, au scăzut cu aproximativ 4,5% fiecare.

În Asia, acțiunile Toyota Motor, Honda Motor și Hyundai Motor au scăzut toate cu 3%-4%.

Acțiunile Tesla, care produce local toate mașinile vândute în Statele Unite, dar cu unele piese importate, au scăzut cu 1,3%.

Sindicatul United Auto Workers salută măsura lui Trump

Autos Drive America, un grup care reprezintă marii producători auto străini, precum Honda, Hyundai, Toyota și Volkswagen, a declarat că „taxele impuse vor face producția și vânzarea de automobile în Statele Unite mai costisitoare, ceea ce va duce în cele din urmă la creșterea prețurilor, la mai puține opțiuni pentru consumatori și la reducerea numărului de locuri de muncă în sectorul producției în SUA”.

Producătorii de automobile din America de Nord s-au bucurat în mare măsură de statutul de liber schimb începând din 1994. Acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA) încheiat de Trump în 2020 a impus noi norme menite să stimuleze producția de conținut regional.

Sindicatul United Auto Workers, care reprezintă muncitorii din fabricile celor trei mari producători auto din Detroit, a lăudat însă măsura lui Trump.

„Cu aceste taxe, mii de locuri de muncă bine plătite în industria auto ar putea fi readuse în comunitățile clasei muncitoare din Statele Unite într-o chestiune de luni, prin simpla adăugare de schimburi sau linii suplimentare într-o serie de uzine auto subutilizate”, a declarat președintele UAW, Shawn Fain.

INTERVIURILE HotNews.ro