Sari direct la conținut

Trump este, de facto, un agent al Rusiei, spune fostul adjunct al șefului FBI, demis de fostul președinte

HotNews.ro
Vladimir Putin și Donald Trump / FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia
Vladimir Putin și Donald Trump / FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Abordarea lui Donald Trump față de Ucraina și NATO și lucrurile pe care le spune public despre Vladimir Putin ridică întrebări serioase, a declarat Andrew McCabe, fost director adjunct al Federal Bureau of Investigation, citat de The Guardian.

Donald Trump poate fi văzut ca un activ rus, deși nu în sensul tradițional al unui agent activ sau al unei resurse recrutate, a declarat un fost director adjunct al FBI care a lucrat în timpul administrației fostului președinte american.

Întrebat într-un podcast dacă crede că este posibil ca Trump să fie un activ rusesc, Andrew McCabe, pe care Trump l-a demis din funcția de director adjunct al FBI în 2018, a spus: „Cred că da, cred că da”.

„Nu știu dacă l-aș caracteriza drept agent activ, recrutat, în modul în care oamenii din comunitatea de informații folosesc acest termen. Dar cred că Donald Trump ne-a dat multe motive să punem la îndoială abordarea sa față de problema Rusiei în Statele Unite și cred că felul în care a interacționat cu Vladimir Putin, fie că este vorba de convorbiri telefonice, întâlniri față în față, lucrurile pe care le-a spus în public despre Putin, toate ridică întrebări semnificative”, a spus acesta, potrivit The Guardian.

McCabe a vorbit la podcastul One Decision, co-moderat de Sir Richard Dearlove, fost șef al MI6, serviciul britanic de informații. Conversația a fost înregistrată înainte de dezbaterea de marți din Philadelphia, în care Trump a făcut comentarii mai controversate.

Afirmând că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă el ar fi fost președinte, Trump nu a vrut să spună dacă o victorie a Ucrainei ar fi în interesul SUA. „Cred că este în interesul SUA să terminăm acest război, pur și simplu să-l terminăm”, a spus el. „Negociați o înțelegere”, a adăugat Trump, evitând să spună dacă își dorește o victorie a Ucrainei.

Pretinzând că are relații bune cu Putin și Volodimir Zelenski, Trump a afirmat că adversara sa, Kamala Harris, nu a reușit să evite războiul prin negocierile pe care le-a purtat.

Vicepreședinta a subliniat că a contribuit „la menținerea capacității ucrainenilor de a lupta pentru independența lor”. „Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia”, a mai spus ea.

„De ce Donald Trump are acest tip de admirație lingușitoare pentru Vladimir Putin?”

McCabe a făcut parte din conducerea FBI, pentru scurt timp ca director interimar, în timpul investigațiilor privind interferența Rusiei în alegerile din 2016 și legăturile dintre Trump și Moscova. Trump l-a demis pe McCabe în martie 2018, cu două zile înainte ca acesta să se pensioneze.

McCabe a făcut apoi obiectul unei anchete penale, pentru că ar fi mințit cu privire la o scurgere de informații către presă. Ancheta a fost abandonată în 2020. După ce a scris The Threat (Amenințarea), o carte de memorii care a devenit bestseller, el este acum profesor și comentator.

Vorbind în timpul podcastului, McCabe s-a declarat îngrijorat de admirația lui Trump pentru Putin.

„Trebuie să ne punem niște întrebări foarte serioase, de ce Donald Trump are acest tip de admirație lingușitoare pentru Vladimir Putin, una pe care niciun alt președinte american, republican sau democrat, nu a avut-o vreodată.

„S-ar putea să fie doar din cauza unei neînțelegeri fundamentale a acestui set de probleme. Aceasta este întotdeauna o posibilitate. Și cred că celălalt capăt al spectrului ar fi că există un fel de relație sau o dorință pentru o relație de orice fel, fie ea economică sau orientată spre afaceri. Cred că acestea sunt posibilități. Niciuna dintre ele nu a fost dovedită. Dar ca ofițer de informații, acestea sunt lucrurile la care te gândești”, a spus el.

Afirmând că are „îngrijorări foarte serioase” cu privire la perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump, McCabe a spus că va fi întotdeauna îngrijorat de capacitatea Rusiei de a se amesteca în afacerile SUA.

„Interesul lor este pur și simplu să genereze haos, dezbinare și polarizare. Dacă reușesc să facă asta, este o victorie. Dacă reușesc să facă rău unui candidat care nu le place sau să-l ajute pe unul care le place, este o victorie și mai mare”, a avertizat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro