„Trumpizarea Europei este în plină desfășurare” / Cum văd românii revenirea lui Trump la Casa Albă – sondaj european

Un sondaj realizat în 14 țări din Uniunea Europeană, printre care și România, arată că europenii văd Statele Unite, după realegerea lui Donald Trump ca președinte, drept un „partener necesar” mai degrabă decât ca pe un „aliat”. Studiul, dat publicității miercuri, a fost realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).
- La sondaj au răspuns europeni din 14 țări: Germania, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Danemarca, Estonia, România, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Elveția și Regatul Unit). Din România au fost 1.010 respondenți, iar sondajul s-a făcut în perioada 7-26 noiembrie, imediat după alegerile din SUA, dar înainte ca Trump să își înceapă al doilea mandat.
În cazul României, 48% dintre respondenți consideră că SUA este un partener necesar, în timp ce doar 24% consideră că este un aliat. Când vine vorba despre Rusia, 23% dintre români spun că țara condusă de Vladimir Putin este un partener, iar 4% un aliat.
Revenirea lui Trump la putere: un lucru bun sau rău?
Datele sondajului arată că cetățenii UE se așteaptă la negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, 47% dintre francezi și 50% dintre italieni nu recunosc Ucraina ca fiind o țară europeană.
„În cazul României, 55% dintre cetățeni consideră că Ucraina este o țară europeană. În același timp, multe persoane din Bulgaria și Ungaria consideră că Rusia este aliatul sau partenerul necesar al UE, mai degrabă decât rivalul sau adversarul său”, conform datelor strânse în cadrul sondajului.
În același timp, 52% dintre români cred că războiul din Ucraina se va încheia după ce ambele țări vor face concesii. 25% nu au nicio părere, 14% consideră că Rusia va câștiga complet războiul, iar 9% spun că Ucraina va câștiga.
Când vine vorba despre revenirea lui Trump la Casa Albă, opiniile europenilor sunt împărțite. Românii consideră că realegerea lui Donald Trump este pozitivă pentru americani (43%), pentru România (32%) și pentru pacea mondială (45%). În mod asemănător cu românii gândesc și maghiarii și bulgarii.
„La celălalt capăt al spectrului, 53% dintre cetățenii din Danemarca cred că acest lucru va fi „rău” pentru americani, 66% pentru propria țară și 62% pentru pacea mondială, ceea ce este similar cu opiniile din Regatul Unit (53%, 54%, 58%) și Germania (48%, 64%, 55%). Este mai probabil ca un european obișnuit să considere revenirea lui Trump drept un lucru „rău” decât „bun” în fiecare dintre cele trei privințe”, conform datelor sondajului.
Susținătorii extremei drepte din Europa sunt și susținătorii lui Trump
„Susținătorii extremei drepte europene sunt și cei mai mari susținători ai lui Trump”, este o altă concluzie a sondajului. Apoi se oferă și o explicație.
„Mai puțin de o cincime dintre alegătorii Fidesz (n. red.: Ungaria), PiS (n.red.: Polonia), Konfederacja (n. red.: Polonia) și Frații Italiei cred că realegerea lui Trump este „un lucru rău” pentru alegătorii americani, propria lor țară sau pacea din lume. Cu toate acestea, electoratele AfD și Rassemblement National se remarcă prin faptul că au o pluralitate de alegători (37% și respectiv 35%) care cred că revenirea lui Trump la putere este un lucru rău pentru propriile țări; și mai puțini dintre aceștia (28% și respectiv 20%) cred că este un lucru bun pentru țările lor”, se arată în concluziile sondajului.
Europenii au opinii diferite despre China, care este văzută „într-o lumină pozitivă” de către români
43% dintre cetățenii Uniunii Europene consideră China ca fiind un partener necesar sau un aliat al UE, în vreme ce 35% consideră contrariul și caracterizează China ca fiind un rival sau chiar un adversar al blocului comunitar.
„China este privită într-o lumină pozitivă în sudul Europei. Acest lucru este valabil în Bulgaria, Ungaria, Spania, România, Italia și Portugalia, acolo unde 59%, 54%, 50%, 49%, 49%, și, respectiv, 45% dintre respondenți consideră Beijingul „un partener necesar” sau „un aliat”. Dar în alte economii europene, cum ar fi Germania, Danemarca, Regatul Unit sau Franța, majoritatea respondenților au o părere contrară, 55%, 52%, 45% și, respectiv, 45% considerând China un rival sau un adversar”, conform sondajului.
Românii sunt „euro-mortaliști” când se gândesc la UE
Sondajul a identificat „patru grupuri distincte de europeni, în funcție de modul în care aceștia văd UE și rolul său în lume”:
- „Euro-optimiștii” reprezintă grupul cel mai numeros (în medie 30% dintre respondenți, în special din Estonia, Danemarca, Ucraina, Spania și Portugalia), conform sondajului.
Europenii din acest grup „cred că UE este o mare putere și că destrămarea sa este puțin probabilă în următoarele două decenii”, se explică în rezultatele sondajului.
- „Euro-pesimiștii” (22%) cred că UE nu este o putere mondială și că este sortită colapsului.
„Această atitudine se regăsește în special la electoratul unora dintre cele mai radicale partide de extremă dreapta sau eurosceptice (AfD, Rassemblement National, PiS, Konfederacja, Fidesz și Vox) și la cel puțin un sfert dintre cetățenii din Bulgaria, Franța, Germania, Ungaria și Polonia, dar și în Regatul Unit și Elveția”, explică autorii sondajului.
- „Euro-realiștii” nu cred că UE este pe cale să se destrame chiar dacă nu o consideră o mare putere.
„Aceștia reprezintă, în medie, o șesime din populația UE (17%), fiind deosebit de numeroși în Danemarca, Ucraina, Polonia și Germania”, conform datelor sondajului.
- „Euro-mortaliștii” cred că UE este vulnerabilă la colaps, dar că este totuși o mare putere comparabilă cu SUA sau China.
„Acest grup reprezintă, în medie, 11% din populația UE, cu numere deosebit de mari în România, Bulgaria și Portugalia”, mai explică autorii.
40% dintre români spun că este foarte posibil sau posibil ca UE să nu mai existe în următorii 20 de ani, în vreme ce 44% nu cred asta.
„«Trumpizarea» Europei este în plină desfășurare”
Pawel Zerka, analist al opiniei publice la ECFR, coautor și cercetător în domeniul politicilor, concluzionează rezultatele sondajului spunând că „«trumpizarea» Europei este în plină desfășurare”.
„Aceasta se referă nu numai la impulsul pe care l-au primit partidele și politicile de extremă dreapta din regiune. Este vorba, de asemenea, despre disponibilitatea tot mai mare a oamenilor de a adopta o abordare tranzacțională în ceea ce privește relațiile transatlantice. Este vorba și despre părerea din ce în ce mai răspândită că războiul din Ucraina trebuie să se încheie, așa cum spune Trump, prin negocieri de pace”, conform acestuia.
După realegerea lui Donald Trump, liderii europeni trebuie să învețe, printre altele, „să aplice pragmatismul în politica externă”, consideră Pawel Zerka.
„În ciuda tristeții și pesimismului generate de revenirea sa, există oportunități pentru ca UE să învețe să aplice pragmatismul în politica externă, pentru ca liderii săi să clarifice în fața alegătorilor mizele diferitelor tipuri de pace în Ucraina și ale dependenței Europei de SUA în ceea ce privește securitatea și pentru ca partidele proeuropene să-și reînnoiască legăturile cu alegătorii, diferențiindu-se de extrema dreaptă trumpiană”, a mai declarat acesta, conform unui comunicat de presă.
Sondajul de opinie a fost realizat în noiembrie 2024 în rândul populațiilor adulte (cu vârsta minimă de 18 ani) din 14 țări europene: Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Elveția, Ucraina și Regatul Unit). Eșantionul total a inclus 18.507 respondenți.
ECFR a colaborat cu Fundația Calouste Gulbenkian, Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate, Stiftung Mercator și Think Tank Europa la acest proiect.
Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) a fost înființat în octombrie 2007.
„Obiectivul său este de a desfășura cercetări și de a promova o dezbatere informată în Europa despre dezvoltarea unei politici externe europene coerente și eficiente, bazate pe valori. ECFR este o organizație caritabilă independentă și este finanțată dintr-o varietate de surse”, conform proprii descrieri.