Sari direct la conținut

Trupele ucrainene au făcut progrese în sud – oficiali militari

HotNews.ro
Soldati ucraineni, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia
Soldati ucraineni, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

​Oficialii militari ucraineni au declarat sâmbătă că forțele Kievului au făcut progrese în sud, recuperând teritorii neprecizate și revendicând un succes parțial în apropiere de satul-cheie Robotyne, transmite Reuters.

„Direcția Tavria”, a scris pe Telegram generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul forțelor ucrainene din sud, referindu-se la frontul sudic.

„Există teritorii eliberate. Forțele de apărare acționează”, a spus el, fără a preciza unde și când au fost făcute avansurile.

Separat, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că au avut succes parțial în zona Robotyne din regiunea Zapororojie”.

Acesta a precizat că au avut loc 33 de luptă și a menționat că forțele de apărare ucrainene au continuat operațiunea ofensivă în direcțiile Melitopol și Berdyansk.

Aceste declarații oficiale vin în contextul în care Institutul pentru Studiul Războiului a spus vineri noapte că forțele ucrainene au făcut progrese mari din punct de vedere tactic în vestul regiunii Zaporojie, pe fondul continuării operațiunilor de contraofensivă.

Imaginile geolocalizate publicate vineri au confirmat faptul că forțele ucrainene au ajuns la periferia nordică a localității Robotyne (la 10 km sud de Orikhiv) în vestul regiunii Zaporojie, deși stabilitatea și amploarea acestor poziții sunt momentan neclare.

Forțele ucrainene au efectuat atacuri terestre regulate spre Robotyne de săptămâni întregi, ca parte a operațiunilor lor menite să degradeze apărarea rusă.

Capacitatea forțelor ucrainene de a avansa până la periferia orașului Robotyne – pe care forțele rusești au dedicat eforturi, timp și resurse semnificative pentru a-l apăra – rămâne semnificativă, chiar dacă câștigurile ucrainene sunt limitate în acest moment.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro