Sari direct la conținut

Tudor Chirilă îndeamnă la vot cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale: „E mereu loc de mai rău”

HotNews.ro
Tudor Chirila, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Tudor Chirila, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot”, afirmă artistul Tudor Chirilă, într-un mesaj publicat sâmbătă seară, cu puțin timp înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, în care explică faptul că „e mereu loc de mai rău” și în care îi îndeamnă pe români să aleagă „un dezastru cât mai mic”.

„Mai trebuie să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite. Un angajat la privat în zonă urbană are așteptări total diferite față de un locuitor dintr-o zonă rurală. Așteptările și nevoile lui sunt altele. Este mai mobil, vrea să circule, își planifică vacanțele, are altă putere de cumpărare, înțelege beneficiile participării României la proiectul european, intră în coliziune mai des cu instituțiile încremenite ale statului cum ar fi ANAF, de exemplu”, scrie cunoscutul muzician, în postarea de pe pagina lui de Facebook.

„Un bugetar are alte interese față de un corporatist și tot așa. De aia și așteptările de la președinte sunt diferite, iar lehamitea față de statul eșuat atât de mare încât aproape că votul nu mai e o opțiune”, mai explică Tudor Chirilă.

„Cu toate astea e mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot”, argumentează el.

„Cred că fiecare votant trebuie să își pună niște întrebări simple ale căror răspunsuri le poate căuta printre momentele destul de jenante ale campaniei electorale presărată cu inepții, minciuni, greșeli și rare momente de luciditate politică. Răspunsurile trebuie extrase dintr-un circ, dar trebuie extrase”, notează artistul.

Potrivit acestuia, sunt câteva întrebări pe care el și le pune înainte de a merge la urne:

  • Care este președintele cel mai puțin conectat la o structură mafiotă, la o încrengătură de corupție, fără interese de clan?
  • Care este candidatul cel mai onest?
  • Care este candidatul cu o profesie solidă în spate?
  • Care este candidatul cu studii superioare relevante și pe bune?
  • Care este candidatul cu care te faci cel mai puțin de râs în lume?
  • Care este candidatul care pare să înțeleagă cu adevărat situația geopolitică?
  • Care pare candidatul cel mai puțin șantajabil de către serviciile secrete? (în urma documentarului Recorder e o întrebare validă)
  • Care este candidatul cu cele mai mari abilități de comunicare?
  • Care este candidatul care poate construi un discurs în care să se regăsească mai cât mai mulți români? Sau care să poată media real între români.
  • Care este candidatul cu adevărat proeuropean? (în condițiile în care România a primit 30 de miliarde de euro prin PNRR pentru reconstrucție și dezvoltare)
  • Care este candiadtul care poate lupta în mod real cu hidra PNL-PSD? (aici aș vrea să punctez că prezența noastră la alegerile parlamentare și votul nostru acolo e mai important decât așteptările de la puterile limitate ale unui candidat pe care-l votăm cu scârbă)
  • Care este candidatul care poate/este dispus să numească oameni competenți și independenți politic în funcțiile cheie din stat? (procurorul general, procurorul DNA, prim-ministrul, etc).

„Sunt multe întrebări care mai merită formulate, dar răspunsurile la cele de mai sus ar trebui să desemneze un candidat pentru fiecare dintre noi”, mai afirmă Chirilă.

Acesta citează și declarațiile făcute vineri, într-un interviu acordat HotNews, de profesorul Theodor Paleologu.

„Avem de ales între nişte nulităţi. Nu e o lamentaţie, e o descriere realistă. Asta nu înseamnă că nu trebuie să votăm. Ci să ne dăm seama care nulitate ne jenează mai puţin. Trebuie doar să nu ne îmbătăm cu apă rece, ca să nu fim dezamăgiţi apoi”, a explicat Paleologu, pentru publicul HotNews.

„Ne vedem la vot!”, mai scrie Tudor Chirilă, care precizează în finalul postării sale: „Cele de mai sus sunt întrebările mele, fiecare e liber să-și formuleze întrebările în funcție de așteptările lui de la viitorul președinte”.

Paleologu: „Oricum e ruşinos pentru România”, indiferent cine va câştiga alegerile

Profesorul Theodor Paleologu (51 de ani) a explicat, într-un interviu la podcastul HotSpot, că românii ar trebui să pună ştampila nu pe candidatul în care cred cel mai mult, ci pe cel cu care se ruşinează cel mai puţin.

„Ruşinea este principalul sentiment patriotic”, a arătat Theodor Paleologu, care consideră că, deşi oferta electorală de la alegerile prezidenţiale este „lamentabilă”, românii ar trebui să voteze fără să aibă vreo aşteptare de la candidaţi.

Fondatorul şcolii de învăţământ alternativ Casa Paleologu mai crede că alegerile prezidenţiale din acest an nu reprezintă o mare cumpănă pentru români.

În interviul acordat HotSpot, el a afirmat că, indiferent cine va câştiga alegerile, „oricum e ruşinos pentru România”. Paleologu le recomandă românilor să meargă la vot, în ciuda ofertei electorale pe care o consideră slabă.

„Votaţi, dar nu vă mai amăgiţi”, a spus acesta.

Paleologu a candidat la alegerile prezidențiale din urmă cu cinci ani din partea PMP și a obținut 5,72% (527.098 voturi). În urmă cu câteva luni, Paleologu a anunțat că a refuzat o nouă candidatură susținut de PMP, Forța Dreptei și REPER. „Știu, această decizie îi va dezamăgi pe cei care își doresc să mă poată vota. Le înțeleg frustrarea, dar rămîn, vorba lui Georges Pompidou, «en réserve de la République»”, spunea, în septembrie, Paleologu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro