Tudorel Toader vrea să îi păstreze, ca interimari, pe șefii Inspecției Judiciare – proiect de ordonanță de urgență
Inspectorul-șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, și adjunctul Gheorghe Stan, cărora le expiră mandatele la 1 septembrie, ar urma să fie menținuți automat în funcții ca interimari, printr-un proiect de ordonanță de urgență pregătit de ministrul Justiției, Tudorel Toader.
„În situația vacantării funcției de inspector-șef sau, după caz, de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcției se asigură de inspectorul-șef sau, după caz, de inspectorul-șef adjunct în funcție până la data ocupării acestor funcții în condițiile legii. În caz de încetare a mandatului de inspector-șef ca urmare a ocupării funcției în condițiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-șef adjunct , interimatul funcției se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-șef până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență, văzut de HotNews.
Inspecția Judiciară, condusă de Netejoru și Stan, o cercetează, în două rânduri, pe procuroarea DNA Alexandra Lăncrănjan, care lucrează la dosarul Tel Drum, în care este investigat și liderul PSD, Liviu Dragnea.
În iulie 2018, IJ s-a autosesizat după ce Lăncrănjan a făcut unele comentarii pe Facebook , contrazicându-l pe ministrul Toader pe tema incriminării abuzului în serviciu în legislaţia germană. De asemenea, în februarie, Inspecția Judiciară s-a autosesizat si a declansat cercetari prealabile față de procuroarea Alexandra Lăncrănjan dupa ce jurnalista Sorina Matei si site-ul Lumea Justitiei au acuzat-o că a participat o reuniune unde erau prezenți și politicieni.
La rândul ei, Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat definitiv pe magnatul Dan Voiculescu la închisoare, a fost exclusă din magistratură ca urmare a unei lucrări a Inspeciei Judiciare. Camelia Bogdan a fost acuzată că a ținut cursuri pentru Ministerul Agriculturii care s-a constituit parte civilă în dosarul Institutul de Cercetări Alimentare (ICA). În 16 aprilie 2016, inspectorii care au analizat cazul Cameliei Bogdan au decis să respingă sesizarea și au arătat că nu există nicio abatere disciplinară din partea judecătoarei. Decizia a fost însă infirmată de Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare, care a decis să transmită sesizarea la Secția pentru judecători a CSM. În argumentația sa, Netejoru arăta că judecătoarea Camelia Bogdan ar fi încălcat articolul 99 din legea magistraților, articol potrivit căruia constituie abatere disciplinară încălcarea prevederilor legale referitoare la declarațiile de avere, declarațiile de interese, incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.
Pe de altă parte, când vine vorba de interimate în sistemul judiciar, ministrul Justiției Tudorel Toader este împotrivă. La începutul acestei luni, Toader l-a contrat pe procurorul-șef adjunct al DNA Nistor Călin, care spunea că în instituție sunt doar 7 procurori delegați pe funcții. „Apreciind promptitudinea procurorului-şef adjunct de la DNA, constat că sunt 20 şi nu 7 delegări, precum ne spunea ieri. Rămânem în aşteptarea unui răspuns corect şi complet!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.