Sari direct la conținut

Turcia duce disputa cu Israel la un alt nivel: Televiziunea turcă a întrerupt transmisia competiţiei de judo de la JO după ce Kayra Ozdemir a fost învinsă de o sportivă israeliană / Instagram, blocat

HotNews.ro
Turcia duce disputa cu Israel la un alt nivel: Televiziunea turcă a întrerupt transmisia competiţiei de judo de la JO după ce Kayra Ozdemir a fost învinsă de o sportivă israeliană / Instagram, blocat
Judoka Raz Hershko ( ISR ) celebrează victoria în fața Kayrei Ozdemir ( TUR ) Foto: Federico Pestellini / Panoramic / Profimedia

Televiziunea turcă, TRT, a întrerupt vineri transmisia competiţiei de judo de la Jocurile Olimpice după ce sportiva din Turcia Kayra Ozdemir a pierdut în faţa unei concurente din Israel, potrivit News.ro. Mai mult, Turcia a blocat Instagram după eliminarea postărilor de condoleanțe pentru Haniyeh de pe platformă.

Ozdemir a fost învinsă de Raz Hershko în semifinale la +78 kg feminin. Cele două s-au îmbrăţişat după scurtul lor meci, pe care judoka din Israel l-a câştigat în doar 15 secunde, scrie Times of Israel.

„Mergi la Jocurile Olimpice să te lupţi sau să faci sport?”, a scris un telespectator turc pe X. „1acă suntem învinşi, suntem învinşi, de ce vă comportaţi ca nişte adolescenţi şi întrerupeţi transmisia?”

„Ce prostie este asta să întrerupi transmisia doar pentru că adversara este israeliană? Acesta este sport, există victorie şi înfrângere. Aţi înnebunit complet”, scrie un alt fan al sportului.

Comentariile din social media critică, de asemenea, faptul că TRT a numit-o pe judoka israeliană victorioasă „adversara ei” într-o postare pe X, fără să precizeze numele lui Hershko sau să îi menţioneze naţionalitatea.

În cursul zilei de vineri, ambasada Turciei la Tel Aviv şi-a coborât drapelul în bernă în onoarea liderului politic Hamas ucis Ismail Haniyeh, ceea ce a atras reacţii rapide din partea oficialilor israelieni indignaţi, potrivit News.ro.

Erdogan, care a amenințat recent că va invada Israelul, a condamnat miercuri „asasinarea perfidă” a „fratelui” său Haniyeh, lăudând „glorioasa rezistență din Gaza”.

Joi, ministrul turc de externe Hakan Fidan, care s-a aflat la Doha pentru funeraliile lui Haniyeh, s-a întâlnit cu Khaled Mashaal, un oficial veteran al Hamas care este un posibil succesor al lui Haniyeh.

Turcia a ținut vineri o zi de doliu pentru Haniyeh, iar drapelele au fost arborate la jumătate de catarg.

Turcia a blocat Instagram după eliminarea postărilor de condoleanțe pentru Haniyeh de pe platformă

Turcia a blocat vineri accesul la rețeaua de socializare Instagram, a anunțat fără explicații autoritatea națională de comunicații, în urma acuzațiilor de cenzură aduse companiei americane de către un oficial turc de rang înalt, potrivit Times of Israel.

Autoritatea pentru comunicații BTK a declarat într-o postare pe site-ul său că „instagram.com a fost blocat printr-o decizie la data de 02/08/2024”, fără a adăuga alte detalii.

Ziarul Sabah, care este apropiat de guvern, a declarat că accesul a fost blocat ca răspuns la faptul că Instagram a eliminat postările utilizatorilor turci care își exprimau condoleanțele cu privire la moartea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupului terorist Hamas.

Ismail Haniyeh a fost ucis miercuri dimineaţă în Teheran, unde a participat la ceremonia de învestire a preşedintelui iranian Masoud Pezeshkian. Atacul a fost atribuit Israelului, care nici nu a confirmat, nici nu a infirmat că ar fi fost implicat.

Interzicerea Instagram nu este prima dată când autoritățile turce blochează accesul la site-urile de social media.

Sute de mii de domenii au fost blocate din 2022, potrivit Asociației pentru Libertatea de Exprimare, o organizație non-profit care regrupează avocați și activiști pentru drepturile omului.

Platforma YouTube a fost blocată din 2007 până în 2010. Wikipedia a fost, de asemenea, blocată între aprilie 2017 și ianuarie 2020 din cauza a două articole care susțineau o legătură între președinție și extremism.

INTERVIURILE HotNews.ro