Turcia l-a expulzat pe ambasadorul israelian la Ankara si a suspendat intelegerile militare cu Israelul
Turcia l-a expulzat vineri pe ambasadorul israelian la Ankara si a anuntat ca-si reduce prezenta diplomatica in Israel, dupa publicarea raportului ONU pe marginea raidului efectuat de trupele de comando din Israel impotriva unei flotile ce se indrepta spre Gaza, transmite AFP. La 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.
UPDATE: Israelul a anuntat ca nu-si va cere scuze pentru raid, solicitand Turciei sa respecte legile martime internationale. Ierusalimul a afirmat ca „accepta” raportul ONU.
Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a declarat vineri ca tara sa isi reduce prezenta diplomatica in Israel, in semn de protest fata de raidul israelian impotriva vaselor din Flotila libertatii. „Relatiile diplomatice turco-israeliene au fost redus la nivelul de secretar II. Intreg personalul aflat deasupra acestui nivel se va retrage in tara pana miercuri, cel mai tarziu”, a anuntat seful diplomatiei turce.
Turcia l-a expulzat si pe ambasadorul israelian la Ankara. Potrivit Reuters, Gabby Levy se afla in Israel si si-a anulat planurile de a se intoarce in Turcia.
In plus, Ankara a anuntat ca isi suspenda intelegerile militare cu Israelul.
Raportul ONU sustine ca blocada navala impusa de Israel in Gaza este legala, insa statul evreu a folosit „forta fara motiv”. Documentul afirma, de asemenea, ca organizatorii flotilei au fost „nesabuiti”. In plus, raportul precizeaza ca „majoritatea victimelor au fost impuscate de cateva ori, inclusiv in spate sau de la distanta mica”.
Raportul cere Israelului sa-si prezinta scuzele „potrivite” si sa ofere compensatii familiilor celor morti si celor raniti. Pana acum, Israelul a respins cererile Turciei de a-si cere scuze. Oficiali guvernamentali de la Ierusalim au spus insa ca oferirea de despagubiri „este posibila” (citeste aici Raportul ONU).
Davutoglu a spus ca unele dintre afirmatiile din raport sunt „de neacceptat”.
Tensiune intre Turcia si Israel
Relatiile dintre cele doua state au fost puternic afectate de incidentul de anul trecut. Guvernul de la Ankara a cerut scuze oficiale si plata unor compensatii pentru cei morti si raniti, insa Israelul a refuzat. La inceputul lunii iulie 2011, premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca „e de neconceput” ca tara sa sa-si normalizeze relatia cu Israelul daca statul evreu nu-si cere scuze pentru uciderea celor noua activisti turci din Flotila libertatii, incident produs anul trecut.
La 31 mai 2010, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.
Potrivit raportului realizat de Comisia Turkel, numita de Guvernul de la Ierusalim, pasagerii flotilei au fost vinovati pentru declansarea violentelor.
Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlanda Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au aflat la bordul a sase nave ce au plecat din Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.
Israelul a avertizat in repetate randuri ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta militantii aflati la bord.
Israelul si Egiptul au impus o blocada stricta in Fasia Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat in forta controlul in zona, in iunie 2007. Statul evreu afirma ca incearca, in acest fel, sa impiedice inarmarea miscarii Hamas.