Sari direct la conținut

VIDEO Ucraina a publicat primele imagini cu noua sa armă / „Poate lovi 24 de aeroporturi ruseşti”

HotNews.ro
VIDEO Ucraina a publicat primele imagini cu noua sa armă / „Poate lovi 24 de aeroporturi ruseşti”
Dona-rachetă Palianytsia, noua armă a ucrainenilor, Foto: captură X Volodimir Zelenski

Forţele ucrainene se laudă cu o nouă armă proiectată să lovească aerodromurile militare rusești și să „distrugă potențialul ofensiv al inamicului”.

Numele noii arme, Palianytsia, este extrem de simbolic – pe lângă faptul că se referă la un tip de pâine tradițională ucraineană, cuvântul „palianytsia” este foarte greu de pronunțat corect pentru ruși. S-a raportat cel puțin un caz în care cuvântul a fost folosit de ucraineni pentru a identifica un agent rus, explică Kyiv Independent.

Prima utilizare cu succes a noii arme a fost confirmată sâmbătă de președintele Volodimir Zelenski în timpul discursului său de Ziua Independenței, iar un nou videoclip postat pe rețelele sale de socializare la 25 august a furnizat detalii suplimentare despre proiect.

Videoclipul începe prin a sublinia faptul că Rusia a lansat „43 000 de tipuri de rachete diverse și bombe cu planare asupra Ucrainei” în timpul războiului la scară largă, de pe aerodromuri situate adânc pe teritoriul rus.

„Una dintre cele mai eficiente modalități de a contracara acest lucru este de a lovi purtătorii acestor arme – avioanele rusești de pe aerodromurile militare”, se arată în prezentare.

Ucrainei i s-a interzis să folosească arme furnizate de Occident pentru a ataca ținte atât de departe în interiorul Rusiei, forțând Ucraina să își producă propriile versiuni.

„Și iată primele rezultate – prezentând Palianytsia, o dronă ucraineană cu rachete cu rază lungă de acțiune”, se spune în videoclip.

Videoclipul spune că „aproape totul despre (Palianytsia) este clasificat”, dar dezvăluie câteva informații noi.

„Două duzini de aerodromuri militare rusești se află în raza sa de atac”, se spune, adăugând: „Întreaga dezvoltare a fost finalizată într-o perioadă incredibil de scurtă – în doar un an și jumătate”, potrivit Kyiv Independent.

De asemenea, se arată că arma este propulsată de un motor turbojet și este lansată de pe o platformă terestră, mai degrabă decât de pe avioane de luptă. De asemenea, costul armei este semnificativ mai mic decât al omologilor săi.

„Motivația este semnificativă – cu cât Palianytsia este gata mai repede, cu atât mai multe vieți poate proteja și cu atât mai puțină suferință va îndura populația civilă”, se încheie videoclipul.

INTERVIURILE HotNews.ro