Sari direct la conținut

Ucraina anunță că a doborât un avion rusesc Su-30 deasupra Mării Negre. Su-30, mândria flotei rusești, costă 50 de milioane de dolari

HotNews.ro
Ucraina anunță că a doborât un avion rusesc Su-30 deasupra Mării Negre. Su-30, mândria flotei rusești, costă 50 de milioane de dolari
Un avion rusesc Suhoi 30. Imagine de arhivă. FOTO: Indranil MUKHERJEE / AFP / Profimedia

Aeronava ar fi fost lovită de un sistem portabil de apărare antiaeriană, scrie Kyiv Independent, care citează autoritățile ucrainene.

Soldații ucraineni au doborât o aeronavă rusească Su-30SM în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a anunțat serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) pe 12 septembrie.

Aeronava, care ar fi fost lovită de un sistem portabil de apărare antiaeriană, aparținea Regimentului 43 Separat de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, care se află la baza aeriană Sakî, din Crimeea ocupată, scrie Kyiv Independent.

Avionul de luptă are un preț estimat de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Potrivit autorităților ucrainene, armata rusă a pierdut contactul cu echipajul de zbor în dimineața zilei de 11 septembrie. La scurt timp după aceea, Rusia a lansat o operațiune de căutare și salvare folosind un avion An-26 și elicoptere Mi-8 și Ka-27, a precizat HUR.

„(Militarii ruși) au informat comandamentul despre o pată de combustibil vizibilă în mare, la 70 de kilometri nord-vest de Capul Tarhankut, și în curând au văzut epava Su-30SM”, a mai spus HUR.

Kyiv Independent scrie că nu a putut verifica aceste relatări. Oficialii ruși nu au făcut referire la incident.

HUR nu a dezvăluit detalii despre operațiunea din Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a susținut la 11 septembrie că forțele sale au zădărnicit o încercare a Ucrainei de a recâștiga controlul platformei de foraj Krym-2 din Marea Neagră. Nu există vreo dovadă că cele două evenimente sunt legate.

Avionul de luptă Su-30SM, introdus în serviciu de forțele aeriene ruse în 2012, este considerat unul dintre cele mai avansate avioane rusești. Este proiectat pentru misiuni de superioritate aeriană și poate îndeplini, de asemenea, roluri de atac asupra obiectivelor terestre.

Potrivit canalului Telegram Crimean Wind, care citează surse rusești, avionul lansa rachete spre Ucraina înainte de a dispărea de pe radar.

Avionul ar fi lansat patru rachete anti-radiații Kh-31P spre Ucraina continentală în timpul misiunii sale, a precizat Crimean Wind, citat de Newsweek.

Purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenciuk, a declarat că, de la jumătatea lunii august, Rusia folosea doar cinci aerodromuri militare în Crimeea ocupată, dintre care două au fost lovite de armata ucraineană și funcționau „la un nivel minim”.

INTERVIURILE HotNews.ro