Sari direct la conținut

Ucraina ar putea păstra teritoriile controlate în Kursk pentru cel puțin câteva luni, spun oficialii SUA. De ce nu a lansat Rusia un contraatac serios

HotNews.ro
Ucraina ar putea păstra teritoriile controlate în Kursk pentru cel puțin câteva luni, spun oficialii SUA. De ce nu a lansat Rusia un contraatac serios
Militari ucraineni pe un tanc T-72 de fabricație sovietică în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, pe data de 12 august 2024, pe fondul incursiunii armate a Kievului în regiunea rusă Kursk. FOTO: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Forțele ucrainene ar putea păstra teritoriul capturat în regiunea Kursk în viitorul apropiat, iar acesta ar putea deveni un factor în negocierile cu Moscova, au declarat oficiali americani de rang înalt pentru Bloomberg, scrie The Moscow Times.

Oficialii americani au observat că forțele ucrainene nu au întâmpinat încă probleme în aprovizionarea trupelor lor din Rusia. De asemenea, au spus oficialii SUA, trupele ruse au lansat doar contraatacuri limitate, concentrându-se pe capturarea regiunii Donbas în loc să elibereze regiunea Kursk.

În prezent, Kievul decide cum să își organizeze cel mai bine apărarea în timpul iernii și, de asemenea, începe să planifice acțiuni militare pentru anul viitor, inclusiv cu implicarea noilor brigăzi în curs de formare, au spus interlocutorii Bloomberg.

Incursiunea surpriză a Ucrainei în regiunea Kursk, care a început pe 6 august, i-a impresionat pe aliații occidentali ai Kievului. Dar unii oficiali americani au considerat că costul unei astfel de operațiuni ar putea fi prea mare dacă Rusia contraatacă și alungă rapid forțele ucrainene.

Surse din forțele armate ucrainene s-au plâns de asemenea că desfîșurarea de militrari în Kursk a slăbit apărarea Kievului în regiunea Donbas.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina ar putea folosi teritoriul ocupat de forțele armate ca monedă de schimb în viitoarele negocieri. Cu toate acestea, autoritățile ruse au exclus posibilitatea unui dialog cu Kievul până când trupele ruse nu vor respinge forțele ucrainene din Kursk.

În total, în timpul invaziei, forțele armate ucrainene au preluat controlul asupra a aproximativ 1.300 de kilometri pătrați de teritoriu și a circa 100 de localități. După aceea, armata rusă a încercat o contraofensivă și a anunțat eliberarea a zece așezări.

La începutul lunii septembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat la Forumul Economic de Est (EEF) că obiectivul principal al armatei ruse rămâne „eliberarea” Donbasului, unde „inamicul a slăbit”. În același timp, el a vorbit despre „datoria sacră” a armatei de a „arunca inamicul afară” din regiunea Kursk.

Potrivit unor surse apropiate Kremlinului, Putin a încetat să mai ia în considerare posibilitatea unor negocieri de pace cu Kievul după operațiunea forțelor armate ucrainene din Kursk.

Înainte de acest moment, Rusia și Ucraina conveniseră prin intermediari să limiteze atacurile reciproce și se îndreptau treptat spre dezescaladarea conflictului. După, „Kremlinul a ajuns la concluzia: vom distruge statul ucrainean”, scrie The Moscow Times.

INTERVIURILE HotNews.ro