UCRAINA: Rezolutie a Parlamentului de la Kiev: Ucraina va lupta pentru eliberarea Crimeei / OSCE considera necesara descentralizarea Ucrainei
Liderii occidentali se zbat in continuare sa gaseasca sanctiunile cele mai potrivite fata de Rusia dupa anexarea regiunii ucrainene Crimeea, fara a convinge insa prea mult. Summitul G7, convocat luni la Haga de catre Barack Obama, ar trebui sa discute „excluderea permanenta a Rusiei” din G8, a declarat miercuri premierul britanic, David Cameron, in Camera Comunelor. Ulterior, premierul britanic a discutat aceasta propunere la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a exclus, miercuri, posibilitatea unei interventii militare a tarii sale in Ucraina, insa a promis sa lucreze in vederea edificarii unui vast front diplomatic impotriva Rusiei. Berlinul apreciaza ca, in prezent, comertul de arme cu Rusia este „de nesustinut” si suspenda un vast proiect de echipamente incheiat intre grupul german Rheinmetall si Rusia. Si Franta a anuntat luni ca „ar putea lua in calcul” anularea vanzarii catre Rusia a navelor militare franceze Mistral. Tot miercuri, Ucraina a decis introducerea de vize pentru cetatenii rusi si iesirea din Comunitatea Statelor Independente.
Ora 00:30 Martin Schulz: Criza din Ucraina face sa reapara amenintarea unui razboi in Europa. Criza declansata de alipirea Crimeii la Rusia face sa reapara amenintarea si frica unui razboi in Europa, a apreciat joi presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, citat de AFP.
Ora 00:00 Ucraina va semna vineri Componenta politica a Acordului de asociere cu Uniunea Europeana
Presedintele Traian Basescu va participa vineri, de la 10.30, la ceremonia de semnarea a Componentei politice a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeana, pe de o parte, si Ucraina, pe de alta parte, anunta site-ul presedintiei. Un acord de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina a fost parafat in martie 2012 impreuna cu un acord de liber schimb cuprinzator (DCFTA).
Ora 22:30 Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a apreciat joi ca este necesara o descentralizare rapida a Ucrainei, in vederea diminuarii tensiunilor separatiste in estul acestei foste republici sovietice, zona in care Organizatia tocmai a efectuat o misiune.
Ora 21:30 Uniunea Europeana (UE) studiaza posibilitatea de a trimite „cat mai rapid posibil” o misiune de „cateva sute de observatori” internationali in Ucraina, in afara cadrului OSCE, a anuntat joi o sursa europeana, potrivit Mediafax. Ideea este asigurarea „restului lumii si altor tari vecine cu Ucraina ca nicio minoritate nu este vizata, in prezent, ca nu exista un progrom in Ucraina, asa cum afirma cateva articole si declaratii politice”, a declarat aceasta sursa.
Ora 20:59 Ucraina va raspunde „militar” la orice tentativa rusa de anexare a estului tarii (AFP)
Ucraina va raspunde „militar” la orice tentativa rusa de anexare a regiunilor proruse din estul tarii, a declarat joi la Bruxelles premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iatseniouk, citat de site-ul guvernului ucrainean.
Vreau sa avertizez oficial Rusia: vom raspunde ferm, inclusiv cu mijloace militare, la orice tentativa de a profita de Ucraina, de a trece peste granita trupe rusesti sau de a anexa regiunile estice sau altele, a spus seful guvernului de la Kiev.
Ora 19:15 Barbati inarmati ataca o nava de razboi ucraineana in Crimeea – ministerul Apararii de la Kiev
Un grup de barbati inarmati a confiscat joi nava de razboi ucraineana Ternopil, ancorata in portul Sevastopol, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii de la Kiev in Crimeea, Vladislav Seleznev.
In atac au fost folosite grenade asurzitoare si au fost auzite rafale de arme automate, a declarat acesta pentru AFP, adaugand ca nu stie nimic despre soarta echipajului care nu a putut fi contactat.
Ora 16:34 Presedintele francez Francois Hollande a anuntat joi ca summitul UE-Rusia care urma sa se desfasoare in luna iunie a fost anulat, transmite AFP.
Ora 15:40 Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, a aprobat joi, cu o majoritate covarsitoare, tratatul de anexare a Crimeei la Rusia, un pas inainte in procesul de integrare a peninsulei in Federatia Rusa. (Reuters)
Camera superioara a Consiliului Federal va sustine un vor similar vineri, completand ratificarea tratatului semnat marti de presedintele Vladimir Putin.
Ora 15:30 Granicerii ucraineni din Crimeea, regiune aflata sub controlul armatei ruse, au fost redistribuiti in regiuni de pe continent, a anuntat joi un oficial de la Kiev. (Reuters)
„Am inceput redistribuirea treptata a militarilor nostri pe teritoriul regiunilor Herson and Mikolaiv”, a precizat Pavlo Shysholin,seful adjunct al serviciului de paza al frontierei de stat.
Shysholin a precizat ca circa 1.000 de civili au parasit, pana acum, peninsula.
Ora 14:30 Ambasadorul ucrainean la Geneva afirma ca Kievul nu va trage primele focuri in razboiul comercial cu Rusia (Reuters)
Ucraina nu va initia un razboi comercial cu Rusia si spera sa aiba ajutorul Organizatiei Mondiale a Comertului pentru a rezolva orice astfel de disputa initiata de Rusia, a declarat joi ambasadorul ucrainean la Geneva.
„Suntem foarte interesati sa avem relatii comerciale normale cu Rusia”, a declarat Yurii Klymenko, adaugand ca se asteapta ca Rusia sa limiteze comertul cu tara vecina dupa anexarea Crimeei.
Ora 13:57 Moscova va solicita compensansatii in cazul in care Franta alege sa anuleze vanzarea de portavioane Mistral drept pedeapsa pentru anexarea Crimeei, anunta agentiile ruse de stiri citand un oficial din domeniul apararii. (Reuters)
„Nu exista nicio indoiala ca partea rusa isi va apara drepturile (…) si va cere compensantii pentru toate pierderile pe care le-am putea suporta in cazul in care contractul pentru mistral este incalcat”, informeaza agentia de presa oficiala RIA Novosti, citandu-l pe vice-ministrul Apararii Yuri Borisov.
Ministrul france de Externe laurent Fabius a declarat marti ca Parisul are in vedere posibilitatea suspendarea unui contract din 2011 pentru doua portavioane Mistral cu optiunea achizitionarii de catre ruse a altor doua nave. Contractul a creat in jur de 1.000 de locuri de munca in Franta.
Ora 12:59 Ucraina sustine ca Rusia a preluat o fabrica din orasul rus Lipetsk, apartinand companiei ucrainene Roshen. (Reuters)
Autoritatile ruse au preluat o fabrica ucraineana localizata in orasul rus Lipetsk si a oprit productie, se arata intr-o declaratie comuna a ministerelor ucrainene de Externe si de Economie. Fabrica apartine producatorului de dulciuri Roshen, controlata de miliardarul Petro Poroshenko, apropiat noilor autoritati de la Kiev.
Potrivit declaratiei de presa, politia rusa anti-revolta au preluat controlul fabricii miercuri, iar ministerele ucrainene precizeaza ca autoritatile ruse nu au prezentat niciun document care sa le dea dreptul „sa intre pe proprietatea companiei si sa opreasca productia”.
Ora 12:36 Presedintele rus Vladimir Putin a semnat un ordin prin care sunt recunoscute gradele militare si diplomele militarilor ucraineni care doresc sa intre in Fortele Armate ale Rusiei. Initiativa i-a apartinut ministrului Apararii, Serghei Shoigu, care a afirmat ca exista multe cazuri de ucraineni care doresc acest lucru, potrivit ITAR-TASS.
Tot joi, Vladimir Putin a semnat un decret de reinfiintare a Academiei navale Nakhimov in Sevastopol si a unei scoli de cadeti in Crimeea.
Ora 11:00 Rezolutie a Parlamentului de la Kiev: Ucraina va lupta pentru eliberarea Crimeei.
Ora 10:40 Comandantul marinei ucrainene, contramiralul Serghei Gaiduk, care a fost retinut miercuri de fortele proruse in Crimeea, la cartierul general din Sevastopol, a fost eliberat in cursul noptii de miercuri spre joi, a anuntat presedintia ucraineana, citata de Interfax-Ukraina. „Toti ceilalti ostatici civili detinuti de militari rusi si reprezentanti ai noilor autoritati autoproclamate” din Crimeea au fost de asemenea eliberati in timpul noptii, precizeaza un comunicat al presedintiei de la Kiev, potrivit AFP. Este vorba de sapte activisti, sustinatori ai noilor autoritati centrale de la Kiev. „Comandantul Gaiduk a fost eliberat spre dimineata in zona localitatii Chongar, unde sunt puncte de control”, a confirmat deputatul ucrainean Andrei Sencenko pentru agentia de stiri Kraminform, citata de RIA Novosti, potrivit Mediafax.
Ora 9:25 Administratia rusa a inceput sa elibereze pasapoarte rusesti in Crimeea dupa aplipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia, a anuntat agentia de presa publica RIA Novosti, citat de Mediafax. „Procesul a inceput. Am livrat deja o parte din pasapoarte astazi (miercuri) si activitatea se va intensifica de la zi la zi”, a declarat seful Serviciului rus pentru migratie, Konstantin Romodanovski.
Ora 08:20 Comisarul european Gunther Oettinger: Ajutorul UE va intarzia si Ucraina trebuie sa se pregateasca de vremuri grele.
Ucraina va fi obligata sa cumpere gaze la un pret mai mare incepand de la 1 aprilie si se afla intr-o situatie dificila, deoarece Uniunea Europena (UE) nu va putea sa-i furnizeze nimic inainte de sfarsitul anului, a afirmat miercuri comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Ora 07:00Rusia a avertizat miercuri seara ca presiunile europene si americane in privinta alipirii Crimeei ar putea influenta pozitia sa in cadrul discutiilor pe tema dosarului nuclear iranian. „Nu ne-am dori sa folosim aceste discutii ca un element intr-un joc de licitare care ar lua in considerare starea de spirit din diverse capitale europene”, a declarat ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, citat de agentia Interfax.
Ora 02:00 Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, le-a cerut miercuri seara liderilor din Crimeea sa-l elibereze pe seful marinei ucrainene, capturat mai devreme de militanti prorusi, anunta agentia Interfax, citata de AFP.
David Cameron indeamna G7 sa discute excluderea permanenta a Rusiei din G8
Summitul G7, convocat luni la Haga de catre Barack Obama, ar trebui sa discute „excluderea permanenta a Rusiei” din G8, a declarat miercuri premierul britanic, David Cameron, in Camera Comunelor, potrivit Mediafax. Ulterior, premierul britanic, David Cameron, a discutat aceasta propunere la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit Downing Street.
Presedintele american, Barack Obama, a invitat marti liderii G7 si Uniunii Europene (UE) sa se reuneasca saptamana viitoare la Haga, in cadrul Summitului privind Securitatea Nucleara, pentru a discuta despre situatia din Ucraina.
Excluderea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline in 2002, este una dintre sanctiunile internationale luate in considerare in urma alipirii Crimeei la Rusia marti.
Celelalte sapte state membre – Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite – si-au suspendat deja participarea la reuniunile in vederea pregatirii summitului G8 prevazut in iunie la Soci, in Rusia, in semn de protest fata de incalcarea suveranitatii Ucrainei de catre Moscova.
Comunitatea internationala va „plati un pret foarte mare” daca ezita sa adopte sanctiuni clare fata de „aceasta anexare” a Crimeei de catre Rusia, a adaugat David Cameron miercuri.
Ulterior, premierul britanic, David Cameron, a discutat aceasta propunere la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit Downing Street.
Cei doi lideri au „convenit ca Uniunea Europeana sa ia alte masuri impotriva Rusiei”, pe langa interdictiile de vize si blocarea averilor si au apreciat ca UE va trebui sa continue cooperarea cu Statele Unite in vederea „descurajarii Rusiei sa efectueze si alte actiuni care ar putea destabiliza Ucraina”, a adaugat Downing Street.
Barack Obama exclude posibilitatea unei interventii militare americane in Ucraina
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a exclus, miercuri, posibilitatea unei interventii militare a tarii sale in Ucraina, insa a promis sa lucreze in vederea edificarii unui vast front diplomatic impotriva Rusiei. „Nu ne vom lansa intr-o interventie militara in Ucraina”, a declarat Obama intr-un interviu acordat postului de televiziune din San Diego, in California, afiliat la NBC News. In schimb, „vom mobiliza resursele noastre diplomatice pentru a asigura o coalitie internationala solida, care va transmite un mesaj clar”, a adaugat el, citeaza Mediafax.
Ucraina a decis introducerea de vize pentru cetatenii rusi si iesirea din Comunitatea Statelor Independente
Ucraina a decis introducerea de vize de calatorie pentru cetatenii rusi, a anuntat miercuri secretarul Consiliului ucrainean de aparare si securitate nationala, Andrei Parubi, citat de AFP. „Am cerut Ministerului Afacerilor Externe sa introduca un regim de vize cu Rusia”, a declarat Parubi, la finalul unei reuniuni a Consiliului. Secretarul Consiliului ucrainean de aparare si securitate nationala a mai anuntat miercuri ca Ucraina a decis sa iasa din Comunitatea Statelor Independente (CIS), care reuneste 11 republici ex-sovietice si este condusa de Rusia.
Vicecancelarul Germaniei: Comertul de arme cu Rusia nu poate fi sustinut in situatia actuala
Berlinul apreciaza ca, in prezent, comertul de arme cu Rusia este „de nesustinut” si suspenda un vast proiect de echipamente incheiat intre grupul german Rheinmetall si Rusia, a afirmat miercuri ministrul Economiei si vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel, citat de AFP.
„In situatia actuala”, guvernul german apreciaza comertul de arme cu Rusia „de nesustinut” si considera, astfel, inoportun proiectul companiei Rheinmetall privind furnizarea unui centru de antrenament complet echipat pentru formarea fortelor armate ruse, a declarat vicecancelarul.
Grupul german din domeniul apararii Rheinmetall a semnat un acord cu autoritatile ruse ce prevede construirea unui centru de formare si pregatire in Rusia. Potrivit cotidianului german Die Welt, acest contract s-ar ridica la aproape 100 de milioane de euro.
„Guvernul federal este in contact cu compania”, precizeaza Ministerul german al Economiei intr-un comunicat.
Un purtator de cuvant al companiei a declarat miercuri, pentru ziarul regional Neue Osnabrucker Zeitung, ca Rheinmetall isi va „indeplini angajamentele contractuale catre partenerul sau rus in ce priveste centrul de antrenament”.
Potrivit presei germane, centrul aflat in proiect, care ar putea gazdui si forma 30.000 de soldati pe an, este destinat unitatilor de infanterie si de blindate din Rusia.
Reactia Germaniei vine dupa ce Franta a anuntat luni ca „ar putea lua in calcul” anularea vanzarii catre Rusia a navelor militare franceze Mistral, „daca Putin continua sa faca ceea ce face” in Ucraina, a declarat luni seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, subliniind totodata ca si celelalte tari europene trebuie sa impuna de asemenea sanctiuni, transmite AFP.
„Daca Putin continua sa faca ceea ce face, noi am putea lua in calcul anularea acestei vanzari, dar cerem si celorlalti (…) sa faca acelasi lucru”, a declarat Fabius la canalul de televiziune TF1, precizand ca astfel de masuri de retorsiune economica sunt prevazute „in al treilea nivel de sanctiuni” avute in vedere impotriva Rusiei.
In iunie 2011, Moscova si Paris au semnat contractul pentru vanzarea a doua nave de razboi de clasa Mistral, in valoare de peste un miliard de euro.