Sari direct la conținut

​Ucraina vrea să construiască patru noi reactoare nucleare cu echipamente din Rusia și SUA

HotNews.ro
AIEA la centrala nucleară Zaporojie, Foto: Handout / AFP / Profimedia
AIEA la centrala nucleară Zaporojie, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Kievul plănuiește să înceapă construcția a patru noi reactoare nucleare în această vară sau toamnă, a declarat joi ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko, transmite Reuters, în timp ce Ucraina încearcă să compenseze capacitatea energetică pierdută după ce rușii au pus mâna pe centrala de la Zaporojie, la începutul lunii martie 2022.

Două dintre unități – care includ reactoare și echipamente conexe – se vor baza pe echipamente fabricate în Rusia pe care Ucraina vrea să le importe din Bulgaria, în timp ce celelalte două vor folosi tehnologie occidentală de la producătorul american de echipamente energetice Westinghouse.

Toate cele patru reactoare vor fi construite la centrala nucleară Hmelnîțkîi din vestul Ucrainei, a adăugat Galușcenko.

Calendarul lucrărilor este mai agresiv decât cel schițat anterior de Kiev, care a vorbit despre începerea lucrărilor undeva în 2024 și fără a preciza că toate cele patru reactoare ar putea fi dezvoltate simultan.

„Cred că (vom începe construcția) în vară-toamnă”, a declarat Galușcenko într-un interviu pentru Reuters. „Avem nevoie de vase”, a adăugat el, referindu-se la vasele sub presiune ale reactorului care vor trebui importate. „Vrem să facem imediat a treia și a patra unitate”.

Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Hmelnîțkîi a început în anii 1980, dar a fost suspendată.

De la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică în 1991, Ucraina a construit trei noi reactoare nucleare, câte unul la centralele nucleare Zaporojie, Hmelnîțkîi și Rivne.

Trei centrale nucleare produc peste 55% din necesarul de energie electrică al Ucrainei

În prezent, trei centrale nucleare de pe teritoriul controlat de Ucraina produc peste 55% din necesarul de energie electrică al țării, dar Kievul dorește să extindă sectorul pentru a compensa pierderea centralei Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Rusia a preluat controlul instalației după ce a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei la începutul anului 2022, iar cele șase reactoare nucleare ale acesteia sunt acum oprite.

„Cu a 3-a și a 4-a (unități de la Hmelnîțkîi) vrem să compensăm pentru Zaporojie, iar acum suntem în discuții cu partenerii noștri bulgari cu privire la cele două reactoare pe care vrem să le luăm”, a declarat Galușcenko.

„Dacă am primi astăzi vasele reactoarelor, cred că ar trece doi ani și jumătate și am avea un al treilea reactor în funcțiune”, a mai spus Galușcenko.

Energoatom a bătut palma cu americanii de la Westinghouse

În paralel cu construcția unităților VVER-1000 din epoca sovietică, un tip de reactor popular în Bulgaria și în Cipru, Ucraina dorește să înceapă lucrările de construcție pregătitoare pentru a găzdui două unități occidentale moderne AP-1000, tot la Hmelnîțkîi.

„Trebuie să aprobăm legislația și avem proiecte de lege privind unitățile 3, 4, 5 și 6. Este vorba de VVER-1000, în timp ce pentru 5 și 6 vrem să construim unități de tip AP. Acesta este un proces paralel”, a declarat ministrul.

În decembrie, compania care operează centralele nucleare ucrainene Energoatom și Westinghouse au semnat un acord privind achiziționarea de echipamente pentru cea de-a 5-a unitate de energie de la Hmelnîțkî.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro