Sari direct la conținut

UE deschide oficial negocierile de aderare cu Ucraina

HotNews.ro
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană a lansat oficial marți, la Luxemburg, negocierile de aderare cu Ucraina, o etapă catalogată drept „istorică” atât de Bruxelles, cât și de Kiev, relatează AFP.

„O Ucraină puternică nu este posibilă fără UE, iar o UE puternică nu este de asemenea posibilă fără Ucraina”, a declarat prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal la deschiderea negocierilor.

Premierul Ucrainei a mai afirmat că începerea discuțiilor privind aderarea țării sale la Uniunea Europeană reprezintă totodată un pas semnificativ spre o „victorie comună”, scrie Reuters.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a salutat lansarea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, calificând această zi drept una „istorică” pentru o ţară care luptă de mai bine de doi ani împotriva invaziei ruse.

„Astăzi este o zi istorică”, a scris Zelenski pe reţelele sociale. „Nu ne vom lăsa niciodată deturnaţi de la drumul nostru către o Europă unită, către casa noastră comună, a tuturor naţiunilor europene. O casă care trebuie să fie paşnică”, a subliniat şeful statului ucrainean.

În cursul zilei de marți, atât Ucraina cât şi Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană, pe de altă parte, încep oficial negocierile menite să permită celor două ţări să devină într-o zi membre cu drepturi depline ale UE.

Deschiderea acestor discuţii este rezultatul unui acord greu obţinut între 26 de ţări ale UE, care au fost nevoite să depună eforturi pentru a convinge Ungaria lui Viktor Orban să nu blocheze procesul.

Premierul ungar s-a opus vehement oricăror discuţii de aderare cu Ucraina, considerând ţara nepregătită. Cel mai apropiat stat membru al UE de Rusia lui Vladimir Putin, Ungaria blochează, de asemenea, orice ajutor militar european pentru Kiev.

Orban a acceptat în cele din urmă să părăsească masa negocierilor la summitul liderilor UE-27 din decembrie, iar cei 26 de omologi ai săi au decis să deschidă negocieri de aderare cu Kievul şi Chişinăul.

Cum se derulează negocierile

După deschiderea oficială a conferinţei interguvernamentale, negociatorii vor analiza mai întâi legislaţia celor două ţări pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a UE.

Această etapă, cunoscută sub numele de „screening” în jargonul Bruxelles-ului, durează în mod normal între unul şi doi ani, au explicat surse diplomatice.

Dar în cazul Ucrainei sau al R. Moldova lucrurile vor merge mai repede, deoarece „avem deja o idee destul de clară” asupra situaţiei, a subliniat un diplomat european, vorbind sub rezerva anonimatului.

Cu toate acestea, vor trece câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, până când diferitele capitole de negociere vor fi efectiv deschise.

Şi este puţin probabil ca acestea să fie deschise înainte de sfârşitul acestui an: la 1 iulie, Ungaria, care nu are prea mult entuziasm pentru primirea Ucrainei, preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ce reuneşte miniştrii celor 27 de state membre.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene deschiseseră calea pentru astfel de negocieri de aderare la mijlocul lunii decembrie 2023. Cu toate acestea, Ungaria a amânat până acum deschiderea oficială a negocierilor cu Kievul, considerând că nu sunt întrunite condiţiile.

La 7 iunie, Comisia Europeană a considerat că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit acum toate condiţiile prealabile pentru aderare.

Executivul european a cerut Kievului să ia măsuri pentru a combate corupţia şi deţinerea oligarhilor. De asemenea, Comisia a cerut să se acorde o mai mare atenţie minorităţilor, o măsură solicitată insistent de Budapesta din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.

UE a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată în iunie 2022, într-un gest extrem de simbolic, la câteva luni după începutul războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor este doar o etapă a unui proces de aderare lung şi anevoios. Ucraina, o ţară cu o populaţie de peste 40 de milioane de locuitori şi o mare putere agricolă, se confruntă cu o serie de provocări pentru a adera la UE, începând cu problema ajutorului financiar.

La rândul său, UE intenţionează să se reformeze pentru a face faţă acestei extinderi şi pentru a-şi îmbunătăţi guvernanţa şi procesul decizional, care este deja adesea complex cu 27 de state membre.

INTERVIURILE HotNews.ro