Sari direct la conținut

UE l-a convocat pe ambasadorul Belarusului după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici

HotNews.ro
Roman Protasevich (captura de ecran), Foto: Hotnews
Roman Protasevich (captura de ecran), Foto: Hotnews

Comisia Europeană l-a convocat pe ambasadorul belarus pentru a-l informa cu privire la condamnarea de către instituțiile europene și statele membre a ”deturnării inadmisibile” a unui avion la Minsk și a arestării opozantului belarus Roman Protasevici, relatează Reuters și AFP.

„Ambasadorul (Aleksandr) Mikhnevich a fost informat cu privire la condamnarea fermă de către instituțiile UE și statele membre ale UE a actului coercitiv prin care autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Acțiunea revoltătoare a autorităților din Belarus constituie o altă încercare flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziției din țară”, a mai spus acesta, cerând eliberarea imediată a lui Protasevici.

Un summit al celor douăzeci și șapte urmează să discute noi sancțiuni împotriva regimului președintelui Alexander Lukașenko, luni seara.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, călătorea cu o cursă comercială de la Atena la Vilnius, Lituania, în momentul în care forțele aeriene din Belarus au intervenit. Astfel, cursa irlandeză Ryanair a fost deturnată spre Minsk, capitala Belarus, unde opozantul regimului a fost reținut.

Principalul serviciu de securitate din Belarus care se numește K.G.B. l-a trecut pe Roman Protasevici pe lista teroriștilor.

În cazul în care ar fi acuzat și condamnat pentru terorism, ar putea primi pedeapsa cu moartea, notează cotidianul american.

În ce privește acuzațiile de incitare la ură socială și tulburarea ordinii, el riscă o pedepasă de peste 12 ani de închisoare.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro