Sari direct la conținut

UE şi Ucraina actualizează şi prelungesc acordul privind transportul rutier

HotNews.ro
Camioane la graniță, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Camioane la graniță, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Uniunea Europeană şi Ucraina au decis, joi, să prelungească şi să actualizeze actualul acord privind transportul rutier. Acordul urmăreşte să ajute Ucraina să acceseze pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piaţa UE.

Semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, în urma invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, acordul a sporit substanţial schimburile comerciale rutiere dintre Ucraina şi UE, în beneficiul ambelor economii, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene, citat de News.ro.

„De la acordul iniţial, exporturile rutiere ucrainene către UE au crescut semnificativ, adăugând peste 300.000 de tone de mărfuri exportate lunar. În acelaşi timp, importurile ucrainene din UE au crescut vertiginos, valoarea importurilor crescând de aproape trei ori în comparaţie cu valoarea exporturilor, ajungând la o valoare impresionantă de 700 milioane euro pe lună. Extinderea prezentului acord este o expresie puternică a solidarităţii europene. Prin consolidarea acordului cu garanţii solide şi asigurarea fermă a respectării legii, punem bazele unor conexiuni de transport durabile care consolidează rezilienţa Ucrainei”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, potrivit sursei citate.

Prin urmare, acordul este prelungit până la 30 iunie 2025, cu reînnoire tacită pentru o altă perioadă de şase luni, cu excepţia cazului în care una dintre părţi nu este de acord şi are dovezi solide şi clare că există o perturbare majoră a pieţei sale de transport rutier sau că obiectivele acordului nu mai sunt, în mod evident, îndeplinite.

Ce prevede acest acord

Pentru a îmbunătăţi punerea în aplicare, acordul include acum următoarele dispoziţii:

  • Să solicite operatorilor de transport să deţină documente care să ateste autorizaţia de transport internaţional şi respectarea acordului.
  • Să solicite documente care să ateste că operaţiunile fără încărcătură sunt legate direct de o operaţiune de tranzit sau bilaterală, în conformitate cu acordul.
  • Consolidarea respectării de către operatorii de transport rutier de mărfuri a obligaţiilor prevăzute în acord, în special combaterea fraudei, a falsificării documentelor conducătorului auto şi a încălcărilor normelor de siguranţă rutieră, care ar putea duce la pierderea drepturilor de a presta servicii de transport specificate în acord.
  • Introducerea unei clauze de salvgardare care să permită suspendarea acordului în anumite zone geografice în cazul în care o piaţă de transport rutier din această zonă se confruntă cu perturbări majore care pot fi atribuite acordului.

Creștere semnificativă a exporturilor rutiere ucrainene către UE

De la acord, care facilitează temporar transportul rutier de mărfuri între Uniunea Europeană şi Ucraina, exporturile rutiere ucrainene către UE au crescut semnificativ. Mai precis, volumul exporturilor a crescut cu aproximativ două treimi, în timp ce valoarea exporturilor a crescut cu o treime. Aceasta înseamnă peste 300.000 de tone suplimentare de mărfuri exportate lunar. În paralel, importurile ucrainene din UE au crescut, de asemenea, volumul importurilor crescând cu aproximativ 300.000 de tone pe lună. Valoarea importurilor a crescut de aproape trei ori mai rapid decât valoarea exporturilor, ajungând la peste 700 milioane euro pe lună, comparativ cu 250 milioane euro pe lună.

Acordul, pus în aplicare din cauza pierderii rutelor de transport şi a pieţelor de export din estul Ucrainei din cauza agresiunii Rusiei, sprijină culoarele de solidaritate UE-Ucraina. Aceasta a facilitat transportul de bunuri vitale, cum ar fi combustibilul şi ajutorul umanitar, în Ucraina şi a permis exporturilor ucrainene, cum ar fi cerealele, minereurile şi oţelul, să ajungă în UE şi în afara acesteia.

Data anterioară de încheiere a acordului a fost 30 iunie 2024. Acordul actualizat şi extins a fost semnat la Bruxelles de comisarul Adina Vălean şi Serhiy Derkach, ministru adjunct al comunităţilor, teritoriilor şi dezvoltării infrastructurii din Ucraina.

Un acord similar este în vigoare între UE şi Republica Moldova.

INTERVIURILE HotNews.ro