Sari direct la conținut

UE va discuta despre suspendarea vizelor pentru ruși și despre antrenarea trupelor ucrainene

HotNews.ro
Uniunea Europeana, Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia
Uniunea Europeana, Foto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Miniștrii apărării și de externe ai Uniunii Europene, reuniți la Praga în această săptămână, vor discuta opțiunile pentru înființarea unei misiuni de pregătire militară a UE pentru forțele ucrainene și vor analiza, de asemenea, apelurile unor membri de a interzice turiștilor ruși să intre în țările membre, notează Reuters.

Mai multe țări UE antrenează de ceva vreme trupele ucrainene, în principal pentru a le învăța să folosească armele pe care țările occidentale le livrează Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva invaziei Rusiei.

Nu este încă clar unde ar putea fi baza unui program de pregătire al UE și ce mandat ar putea avea, au declarat diplomați ai UE pentru Reuters înaintea reuniunii miniștrilor apărării de luni și marți.

Șeful politicii externe și de securitate a blocului comunitar, Josep Borrell, a oferit până acum puține detalii despre planurile sale, limitându-se la a declara că un astfel de program nu ar avea sediul în Ucraina, ci în țările vecine.

UE va discuta despre suspendarea vizelor pentru cetățenii ruși

Războiul din Ucraina, care durează de șase luni, rămâne o prioritate de politică externă pentru Uniunea Europeană, iar atunci când miniștrii de externe ai blocului comunitar vor discuta la Praga o propunere de suspendare a vizelor pentru ruși.

Cehia, care deține în prezent președinția rotativă a UE, face presiuni pentru interzicerea vizelor pentru turiștii ruși la nivelul întregii UE, o idee susținută în principal de țările baltice.

Cu toate acestea, Germania, alte câteva state membre și Borrell resping o astfel de măsură, argumentând că aceasta ar putea încălca normele UE și ar putea tăia calea de a ieși din țară pentru disidenții ruși.

Cetățenii ruși intră în principal prin cinci țări

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Finlanda, care au graniță cu Rusia, ar putea acționa pe cont propriu pentru a bloca turiștii dacă UE nu ajunge la un acord privind o interdicție la nivelul întregii Uniuni.

Potrivit lui Landsbergis, rușii intră în cea mai mare parte în UE prin frontierele terestre ale celor cinci țări, deoarece zborurile directe între Rusia și blocul comunitar au fost suspendate după invazia Moscovei în Ucraina.

La jumătatea lunii august, Estonia și-a închis granița pentru peste 50.000 de ruși cu vize eliberate anterior, fiind prima țară din UE care a făcut acest lucru.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a cerut Occidentului la începutul acestei luni să impună o interdicție generală de călătorie pentru ruși, ceea ce a atras o replică furioasă din partea Moscovei.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro