Sari direct la conținut

UE va prelungi cu un an statutul de protecție al refugiaților ucraineni

HotNews.ro
Refugiaţi ucraineni în gara din Praga, Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia
Refugiaţi ucraineni în gara din Praga, Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Uniunea Europeană a anunțat luni că va extinde până în 2024 o schemă de protecție la nivelul întregului bloc comunitar pentru refugiații ucraineni, relatează AFP și Barrons.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a făcut anunțul luni după-amiaza în contextul atacurilor cu rachete lansate în cursul dimineții asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv împotriva Kievului.

Potrivit ultimului bilanț publicat în jurul orei 15:00 de autoritățile ucrainene, numărul morților a crescut la 11, majoritatea în Kiev, în timp ce cel al răniților este de cel puțin 64.

Johansonn a mai precizat că ucrainenii din UE care au ales să se întoarcă în țara lor își pot menține statutul de refugiat atâta timp cât au notificat țara UE relevantă despre mutarea lor.

Comisarul european, care spune că decizia a fost luată înaintea atacurilor de luni, le-a mai declarat jurnaliştilor că 4,2 milioane de ucraineni beneficiază în prezent de protecţie temporară în cadrul schemei UE, care le oferă dreptul de a trăi şi de a lucra în orice ţară din UE şi de a beneficia de ajutor pentru locuinţe şi şcolarizare.

Măsurile luate de Uniunea Europeană pentru refugiații ucraineni

Programul, pe care UE l-a activat în data de 4 martie, trebuia inițial să se desfășoare pe o perioadă de un an, până în martie anul viitor, cu opțiunea de reînnoire.

Dar Johansson a anunțat luni că acesta „va continua să fie în vigoare cel puțin până în martie 2024”.

Ea a spus de asemenea că o regulă din schemă care stipula că statutul de protecție temporară se încheie odată ce o persoană s-a întors în țara sa a fost schimbat.

„Am decis că nu trebuie să vă anulați înregistrarea când vă întoarceți, vă puteți păstra protecția temporară pe care ați primit-o într-un stat membru”, le-a transmis ea refugiaților ucraineni.

„Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este să anunțați autoritățile naționale sau locale din țara ta gazdă că te întorci înapoi în Ucraina”, a explicat Ylva Johansson.

Urmărește ultimele evoluții din a 229-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro