Sari direct la conținut

Ultima tactică a rușilor pentru a scăpa de mobilizare după ce Putin a făcut ”corecții”

HotNews.ro
Mobilizare in Rusia, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Mobilizare in Rusia, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Procurorii au identificat aproximativ 800 de ruși care au primit adeverință de studii de la Universitatea Synergy, contra unei sume de bani, document pe care l-au folosit pentru a scăpa să fie chemați sub arme și trimiși la război, relatează publicația economică Kommersant.

Procuratura din Moscova a deschis un dosar pentru fraudă în cazul unei afaceri cu adeverințe de student care se desfășura la Universitatea Synergy.

Mai multe percheziții au fost făcute la domiciliul angajaților și au fost confiscate o serie de documente.

Potrivit anchetatorilor, pentru o mită de aproape 180.000 de ruble, echivalentul a 3.000 de euro, angajații universității au eliberat adeverințe de student pentru aproximativ 800 de persoane, care le-a permis să se sustragă de la mobilizarea parțială.

Datele referitoare la așa-zișii studenți au fost transmise armatei ruse, notează Kommersant.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat la începutul lunii octombrie un decret care face „corecții” în procesul mobilizării parțiale anunțată la 21 septembrie, potrivit Reuters.

Putin a spus că decretul va amâna recrutarea pentru categorii suplimentare de studenți, inclusiv cei înscriși la universități private acreditate și anumiți studenți postuniversitari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro