Sari direct la conținut

Ultimele date de la meteorologi. În ce zone sunt prognozate furtuni și cele mai puternice ploi

HotNews.ro
Furtuna puternică si grindină în București (Foto: Inquam Photos / George Călin)
Furtuna puternică si grindină în București Foto: Inquam Photos / George Călin

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a afirmat, joi, că temperaturile vor scădea de la 34 de grade la 15 grade în regiunile intracarpatice, informează News.ro. Ploile vor fi deosebit de abundente, putând ajunge chiar și la 90 de litri pe metrul pătrat.

„Dacă astăzi, mâine – vineri şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă, 26-33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a arătat Mateescu, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei, în contextul avertizarilor meteorologice.

Ea a explicat că această modificare a temperaturilor înseamnă fenomene meteo extreme. „Un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a declarat Mateescu.

Ea a precizat că vineri dimineaţa va fi emisă o alertă meteorologică generală, inițial pentru zona de vest și nord-vest a țării.

„Mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei. Pentru că activitatea ciclonică în Mediterana este una foarte intensă şi vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a ţării, la început în partea de vest, nord-vest, probabil, cu siguranţă un Cod galben, având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment, de până la 30-40 de litri pe metru pătrat, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat, să avem zone în ţară de Cod galben, posibil în toată ţara, şi chiar şi areale de Cod portocaliu”, a adăugat Elena Mateescu.

Potrivit estimărilor meteorologilor, zonele în care ploile vor fi abudente sunt, în general, în zona de sud a țării. „Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură”, a spus Elena Mateescu.

Ea nu a exclus revizuirea prognozei pluviometrice, în creștere, cu valori de peste 100 de litri pe metrul pătrat „dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore.”

Astfel există posibilitatea emiterii unei avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie un Cod roşu de la început dacă aria în care se așteaptă aceste cantităţi este una destul de extinsă.

INTERVIURILE HotNews.ro