Sari direct la conținut

Ultimul pas în Parlamentul României pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina. AUR a votat împotrivă / Ce urmează

HotNews.ro
Ultimul pas în Parlamentul României pentru donarea unui sistem Patriot către Ucraina. AUR a votat împotrivă / Ce urmează
Rachetă lansată de sistemul de rachete sol-aer PATRIOT al României, în poligonul de antrenament Capu Midia, 14 iunie 2024. Sursa foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de guvern privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina, cerut în repetate rânduri de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Actul normativ a trecut de Camera Deputaților cu 245 de voturi „pentru’”, 29 de voturi „contra” şi o abţinere, după ce cu o zi în urmă a fost adoptat de Senat, relatează News.ro. Următorul pas este să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege vizează donația de către România pentru Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configuraţia convenită cu partenerul american.

„Faptul că suntem singurul partid care se împotriveşte donării sistemului Patriot către Ucraina nu arată decât un singur lucru: suntem singurul partid care suntem îngrijorat de securitatea românilor. Iar, din decembrie încolo, când se va schimba puterea, cei care au fost în situaţia de ilegalitate în mai-septembrie 2024, vor fi acuzaţi de legea penală pe care au încălcat-o”, a spus după vot liderul AUR George Simion.

Deputatul Nicu Fălcoi, de la USR, i-a atras atenţia liderului AUR că nu se împotriveşte donării unui sistem pentru că donarea se face prin hotărâre de guvern, ci se opune achiziţionării unui alt sistem, pe gratis.

În expunerea de motive a proiectului, MApN susține că „finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional dificil şi complex”.

România va achiziționa un alt sistem Patriot „din surse externe nerambursabile” / Costul donației pentru Ucraina: 60 milioane dolari

MApN susține însă că este nevoie de refacerea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziţionarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS şi oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.

Proiectul de lege prevede și o sumă care va fi necesară să fie acoperită pentru transferul sistemului Patriot.

„Contravaloarea taxelor şi comisioanelor aferente achiziţiei unui sistem PATRIOT, în configuraţie similară cu cel propus pentru a face obiectul donaţiei către Ucraina, a fost estimată la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale.”

INTERVIURILE HotNews.ro