Sari direct la conținut

Sistemul Patriot pe care România îl va dona Ucrainei – Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern

HotNews.ro
Sistem Patriot al armatei române, Foto: Inquam Photos / George Calin
Sistem Patriot al armatei române, Foto: Inquam Photos / George Calin

Proiectul de lege prin care România va dona un sistem de rachete Patriot către Ucraina a fost aprobat luni de Guvern și va fi trimis pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență la Parlament.

Anunțul a fost făcut de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de luni.

  • „Executivul a aprobat și va trimite la Parlament în regim de urgență un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol.
  • Concret, proiectul prevede ca un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donație către terți.
  • După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va putea face operativ actul de donație.
  • Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a țării din bugetul alocat MApN”, a declarat Mihai Constantin.

Într-un comunicat de presă ulterior, Guvernul spune că „proiectul prevede aprobarea efectuării unui act de donație pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configurația convenită cu partenerul american”.

  • „De asemenea, se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special, cu încadrarea în valoarea prevăzută la art. 1 alin. (2) din prezenta lege și din fonduri externe nerambursabile.
  • Totodată, se abilitează Ministerul Apărării Naționale să asigure sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, a transmis Guvernul.

Proiectul de lege a fost redactat și pus în consultare publică de către MApN.

În expunerea de motive, MApN susține că „finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional şi la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, care oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional dificil şi complex”.

România va achiziționa un alt sistem Patriot „din surse externe nerambursabile” / Costul donației pentru Ucraina: 60 milioane dolari

MApN susține însă că este nevoie de refacerea „capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, prin achiziţionarea de la Guvernul SUA, prin programul FMS, a unui sistem similar cu cel donat, în principal din surse externe nerambursabile, utilizând mecanismele specifice FMS şi oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.

Proiectul de lege prevede și o sumă care va fi necesară să fie acoperită pentru transferul sistemului Patriot.
„Contravaloarea taxelor şi comisioanelor aferente achiziţiei unui sistem PATRIOT, în configuraţie similară cu cel propus pentru a face obiectul donaţiei către Ucraina, a fost estimată la circa 60 milioane USD. Fondurile se asigură integral prm bugetul Ministerului Apărării Naţionale.”

Ce spune proiectul de lege:

La articolul I din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 935 din 27 noiembrie 2017, cu modificările ulterioare, după alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alineatele (31) – (34), cu următorul cuprins:

  • ,,(3 1) Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configuraţia prezentată în anexa* care face parte integrantă din prezenta lege, face obiectul unor acte de donaţie către terţi.
  • (32) Detaliile realizării actelor de donaţie şi a transferului propriu-zis se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
  • (33) Se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin înlocuirea obiectului donaţiei în configuraţia impusă de nevoile operaţionale, prin achiziţia unui sistem similar, în principal din fonduri externe nerambursabile.
  • (34) Prin excepţie de la alin. (33), sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.”

Sistemul Patriot din România, pregătit pentru transferul în Ucraina

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut săptămâna trecută statelor partenere să furnizeze mai rapid Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise, relatează Kyiv Independent.

„S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba jurnaliștilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.

Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.

SUA, România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea acestora.

„Unii se plâng (de) birocrație, alții susțin că există momente interne delicate în politica lor”, a declarat Kuleba. „Plătim pentru toate aceste întârzieri cu daune și pierderi de vieți”.

„Bateriile promise „sunt acolo, sunt gata de livrare. Ceea ce lipsește este doar aprobarea finală, undă verde pentru a o face”, a subliniat Kuleba.

INTERVIURILE HotNews.ro