Sari direct la conținut

Un aliat misterios s-a retras brusc dintr-o înțelegere prin care un sistem Patriot era trimis în Ucraina

HotNews.ro
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Olanda nu va putea respecta un acord prin care urma să furnizeze Ucrainei un sistem complet de apărare antiaeriană Patriot, după ce un aliat anonim s-a retras, potrivit presei din Țările de Jos, citată de The Kyiv Independent.

În iunie, Olanda a anunțat că vor furniza componente radar și de lansare pentru un sistem Patriot și că au găsit o altă țară care să furnizeze piesele suplimentare necesare.

Componentele radar furnizate de oldanezi au fost transferate recent, a relatat vineri NL Times, dar încă se poartă discuții pentru a găsi piesele lipsă de la alte țări.

Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării a declarat că „ministerul a fost informat «recent» că «angajamentul menționat anterior din partea unui aliat nu va fi onorat»”.

Din cauza atacurile aeriene repetate din parte Rusiei, Kievul a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze mijloace suplimentare de apărare.

Ucraina a primit prima baterie Patriot din partea SUA în prima jumătate a anului 2023.

Cu mai multe baterii sosite de atunci, cel mai avansat sistem antiaerian al SUA s-a dovedit crucial în protejarea populației și infrastructurii critice de atacurile rusești.

INTERVIURILE HotNews.ro