Sari direct la conținut

Un american pro-Putin a fost torturat și ucis chiar de către soldați ruși. Anchetă a procurorilor de la Moscova

HotNews.ro
Un american pro-Putin a fost torturat și ucis chiar de către soldați ruși. Anchetă a procurorilor de la Moscova
Russell Bentley în Donbas/ Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Russell Bentley, un cetățean american care a plecat la începutul acestui an în zona din Ucraina contralată de Rusia, a fost torturat până la moarte de către soldați ruși care urmează să fie judecați, potrivit unui anunț al procurorilor ruși, informează Reuters.

Bentley a murit în orașul Donețk în aprilie, anunța la acea vreme Margarita Simonian, șefa publicației Russia Today, controlată de către statul rus. Simonian spunea că „lupta acolo pentru băieții noștri” și că lucra pentru publicația Sputnik.

Bentley, născut în 1960, era un suporter declarat al forțelor separatiste pro-ruse din Ucraina. Agenția rusă de presă RIA nota că el s-a alăturat separatiștilor din estul Ucrainei în 2014, iar mai târziu a lucrat pentru Sputnik și a obținut cetățenia rusă.

Comitetul de Investigații rus a anunțat că a terminat ancheta și a pus sub acuzare trei militari ruși care l-au torturat pe Bentley până acesta a murit, în data de 8 aprilie.

Doi dintre soldați i-au pus trupul într-o mașină pe care au aruncat-o în aer. Unui al patrulea soldat i s-a ordonat să mute rămășițele lui Bentley într-un alt loc pentru a ascunde crima.

Procurorii ruși spun că acuzații vor fi judecați pentru depășirea autorității, folosirea violenței fizice și a torturii, provocarea morții prin neglijență precum și tentativa de ascundere a unei infracțiuni grave. Nu au precizat dacă cei acuzați au negat învinuirile sau nu.

Publicațiile rusești sugerează că soldații l-ar fi confundat pe Bentley cu un spion american. Russell Bentley a fost intervievat în 2022 de către revista Rolling Stone, care a publicat un articol intitulat „Povestea bizară a transformării unui stângist dur din Texas într-un propagandist din prima linie a lui Putin”.

INTERVIURILE HotNews.ro