Un apartament in flacari, oameni care plang … (sau cand trebuie sa te trezesti la realitate)
Un apartament in flacari … media impanzita la locul faptei … pompieri care se plang ca nu au destula apa pentru a-si face treaba … oameni ce au investit in acel bloc rezidential care acum plang … toata lumea da vina pe dezvoltatori … toti cauta o victima facila … saptamana viitoare drama va fi uitata … telenovela Oltchim va veni cu un nou episod … autoritatie vor spune ca s-au respectat toate regulile … nu este vina lor … viata continua … cui ii pasa de realitate?
Este vorba doar despre fratii Negoita?, se intreaba Ilias Papageorgiadis, pe blogul lui.
Personal nu ii cunosc pe fratii Negoita, nu i-am intalnit in nici un fel de context de afaceri. Am auzit foarte multe lucruri despre ei, insa. Dupa ce s-a intamplat in blocul lor, presupun ca Justitia Romana va decide care au fost greselile lor si pentru ce sunt responsabili. Sper ca in perioada urmatoare vom afla adevarata cauza a incendiului. Insa …
Este, totusi, vorba doar despre fratii Negoita? Sunt ei singura noastra problema? Sa presupunem ca sunt vinovati, asta inseamna ca restul sunt in regula?
Nu sunt nici de partea lor, nici impotriva lor. Vreau doar sa ne uitam la imaginea completa, nu doar la acest incident. Sa incercam …
O parte importanta a societatii romanesti isi doreste sa se planga si sa gandeasca cu inima, chiar si cand cumpara o proprietate
Sa incepem cu inceputul: o parte serioasa a societatii romanesti se plange de orice. Majoritatea este intotdeauna pregatita sa iti spuna povesti nenumarate (de obicei adevarate) despre tot felul de probleme din toate sectoarele vietii publice si private.
Acelasi lucru este valabil si pentru sectorul imobiliar. Toata lumea stie tot si se plange si mai mult. Insa cand vine momentul de a investi intr-o proprietate, majoritatea isi trateaza investitia ca „un aspect de care sa se planga” sau sa judece investitia cu inima. „Inchid ochii, uita de realitate si cumpara ceva in speranta ca totul va fi in ordine”.
Aceasta abordare se numeste „ignorarea realitatii”. Zeci de oameni au investit folosind aceasta mentalitate: sperand ca totul va fi in ordine.
Si daca totul nu va fi in ordine? Atunci ei nu sunt vinovati si vor identifica vinovatul care va trebui pedepsit si isi vor continua viata plangandu-se …
De ce te-ai astepta sa te protejeze altcineva, daca refuzi sa te protejezi tu?
Am vazut zeci de cladiri cu o calitate proasta a constructiei, vizibila cu ochiul liber, vandute integral. Am auzit de sute de oameni care si-au construit casa fara sa cumpere materialele necesare, economisind la otel si ciment. Si am observat mii de oameni care vor sa cumpere o proprietate si refuza sa plateasca 1 euro pentru a o controla inainte. Majoritatea au o gama larga de probleme insa trebuie sa le gasesti.
Dezvoltatorul va face ce va vrea. Staul il va controla sau il va „controla” (nu poti da vina pe Stat, vei pierde de fiecare data). Media iti va spune cat de fantastic este proiectul si toata lumea va cauta sa isi asigure pozitia.
Insa cumparatorul este cel care pune banii pe masa. Acesta cumpara o proprietate pentru urmatorii 20-30 de ani din viata sa. Banii sai sunt cei ce asigura salariile/comisioanele celorlalti. Greseala sa ii va distruge viata LUI, nu a altor persoane.
De aceea cumpararea unei proprietati dupa preferintele inimii nu este o abordare corecta. Cine te astepti sa te protejeze, daca tu refuzi sa te protejezi?
Primele lectii ale incendiului
Cand asculti persoane care si-au pierdut proprietatile, normal ca empatizezi cu ei. Dar cand le asculti argumentele, nu poti sa nu te intrebi: Nu au verificat proprietatea inainte sa o cumpere?
Nu, de obicei foarte putini platesc si verifica. De ce? Pentru ca aceasta actiune costa. Este mai ieftin sa iti urmezi inima, sperand ca nu se va intampla nimic rau. Si cand problema bate la usa? Atunci dai vina pe ghinion si incerci sa o rezolvi. Si daca nu poate fi rezolvata? „Voi fi mai bine informat pe viitor”…
Adevaratele lectii ce pot fi extrase din acest incendiu nu tin doar de un dezvoltator care nu a vandut apartamentul la calitatea pe care a promis. Acesta este un aspect pe care toata lumea il suspecteaza (din pacate). Adevaratele lectii pentru un cumparator, o persoana normala care vrea sa cumpere o proprietate, ar trebui sa fie:
- Nu intoarce spatele realitatii
- Controleaza! Nu avea incredere in alte persoane. Nu vor fi langa tine cand se va intampla ceva rau
- Vei investi zeci de mii (sau sute de mii) de Euro. De ce nu ai plati pe cineva pentru a verifica proprietatea si documentele inainte de o cumpara? De ce nu ai face acelasi lucru pentru toata cladirea?
- Ce este mai scump? Sa controlezi o cladire si sa dai niste bani inainte, sau sa cumperi proprietatea gresita si sa pierzi mult mai mult dupa aceea?
- Cea mai ieftina investitie nu este intotdeauna cea mai buna optiune
Daca fratii Negoita sunt vinovati, ar trebui sa fie pedepsiti. Insa problema noastra ca societate nu tine doar de ei. Aceeasi situatie se va repeta pana in momentul in care cumparatorii isi vor schimba mentalitatea. Cat timp inima controleaza mintea, vor mai exista multe povesti despre incendii la etajul 10.
A inceput o noua era
Acest octombrie va marca Piata Rezidentiala din Romania pentru totdeauna. Acest incendiu este un eveniment mult prea serios pentru a fi ignorat. De acum inainte toti cei ce vor dori sa cumpere o proprietate vor stii ca „se poate intampla ceva foarte grav” si vor avea mai multa grija cand aleg. Cel putin, nu vor mai putea sa spuna ca „nu stiau”.
A inceput o noua era … O era marcata de mai multa responsabilitate.
Voi ce parere aveti?
Comenteaza pe Romania vazuta de mine.