Sari direct la conținut

„Un atac la adresa democrației!”. Procurorii au cerut închisoare și interdicția de a candida pentru Marine Le Pen, iar extrema dreaptă este furioasă

HotNews.ro
„Un atac la adresa democrației!”. Procurorii au cerut închisoare și interdicția de a candida pentru Marine Le Pen, iar extrema dreaptă este furioasă
Marine Le Pen. FOTO: ROMUALD MEIGNEUX / Sipa Press / Profimedia

Șefa extremei drepte și partidul său sunt acuzați că și-au plătit în mod ilegal oamenii din partid cu banii Parlamentului European. Le Pen se declară nevinovată și vede un complot împotriva sa, scriu Reuters și BFMTV

Procuratura din Paris a cerut o pedeapsă de cinci ani de închisoare, dintre care doi cu executare, și o interdicție de cinci ani pentru ocuparea de funcții publice pentru lidera extremei drepte Marine Le Pen, într-un proces în care ea și alte 24 de persoane sunt acuzate de deturnare de fonduri europene.

Procesul, care are loc la aproape un deceniu de la începerea investigațiilor inițiale, amenință să dea o lovitură puternică eforturilor partidului lui Le Pen înainte de alegerile prezidențiale din 2027, pe care mulți cred că le-ar putea câștiga.

Important, procuratura a cerut inclusiv ca pedeapsa să fie cu executare provizorie. În cazul în care instanța o va găsi vinovată de acuzații, cu această executare provizorie, Le Pen nu va putea candida la alegeri, chiar dacă va face apel împotriva sentinței.

Asistenți europarlamentari care lucrau de fapt pentru partid

Cazul, au susținut procurorii, este unul grav. Le Pen, partidul său Adunarea Națională (RN) și alte 24 de persoane – oficiali ai partidului, angajați, foști deputați și asistenți parlamentari – sunt cu toții acuzați că au folosit banii Parlamentului European pentru a plăti personalul din Franța care lucra de fapt pentru partid.

Procurorii spun că mulți dintre acești asistenți plătiți de Parlamentul European nu au fost în măsură să își descrie activitatea zilnică, iar unii nu și-au întâlnit niciodată presupusul șef europarlamentar și nici nu au pus piciorul în clădirea parlamentului.

O gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un designer grafic ar fi fost printre cei angajați sub pretexte false.

Parlamentul European a estimat prejudiciul în acest caz la 3,5 milioane de euro, a declarat avocatul instituției, Patrick Maisonneuve. RN a rambursat deja 1 milion de euro – ceea ce a insistat că nu este o recunoaștere a vinovăției.

„Legea se aplică tuturor”

„Legea se aplică tuturor”, a declarat procurorul Nicolas Barret în fața instanței, în timp ce Le Pen stătea în primul rând al băncilor inculpaților.

Le Pen s-a apărat spunând că procesul are de fapt rolul de a o scoate de pe scena politică. „Cred că dorința procurorilor este să priveze poporul francez de posibilitatea de a vota pentru cine dorește”, a declarat ea.

„Constat că procuratura este extrem de scandaloasă în cererile sale, în special în ceea ce privește cererea de executare provizorie, pe care dorește să o impună tuturor celor urmăriți penal”, a declarat Le Pen reporterilor la ieșirea din tribunal.

Adresându-se procesului luna trecută, Le Pen a declarat că este nevinovată. „Nu am absolut niciun sentiment că am comis cea mai mică neregulă sau cel mai mic act ilegal”, a declarat ea în fața instanței.

Întrebată luna trecută cum anume și-a selectat presupușii asistenți parlamentari și care au fost sarcinile acestora, Le Pen a dat răspunsuri generale sau a spus că nu își amintește.

„Un atac la adresa democrației”

Aliații lui Le Pen au reacționat cu furie.

Președintele RN, Jordan Bardella, a scris că „parchetul nu se ocupă cu justiția: se ocupă cu răzbunarea împotriva lui Marine Le Pen”, afirmând că punerea sub acuzare a fost „un atac la adresa democrației”.

Mai mulți deputați au publicat fotografii cu Marine Le Pen alături de ei, printre care purtătoarea de cuvânt a partidului, Laure Lavalette, Sébastien Chenu și deputatul de Somme Jean-Philippe Tanguy.

La rândul său, președintele Reconquête, Éric Zemmour, a declarat că „în mod cert nu depinde de instanțe să decidă cine poate fi candidat la alegerile prezidențiale”.

Conservatorul Éric Ciotti i-a acordat „sprijinul lui Marine Le Pen” pe X. „Cursul democrației franceze nu trebuie din nou să fie luat de la alegători”, a scris președintele fondator al Union des Droites, aliat al lui Marine Le Pen.

El s-a referit astfel la condamnarea conservatorului Francois Fillon.

Marion Maréchal, nepoata lui Marine Le Pen, a făcut de asemenea o paralelă cu afacerea Fillon. „Dacă judecătorii confirmă neeligibilitatea, ei vor decide din nou afișul alegerilor prezidențiale în locul poporului francez”, a scris eurodeputata.

După pledoariile finale, procesul se va relua lunea viitoare, apărarea fiind programată să dureze două săptămâni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro