Sari direct la conținut

Un bărbat din Arizona plănuia un atac armat în masă asupra persoanelor de culoare pentru a „incita la un război rasial”

HotNews.ro
Mașina politie SUA, Foto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia
Mașina politie SUA, Foto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

Un bărbat din Arizona a fost inculpat pentru patru capete de acuzare de trafic de arme, după ce procurorii federali au declarat că o operațiune sub acoperire a dezvăluit că plănuia să ucidă oameni de culoare într-un atac în masă pentru a „incita un război rasial”, potrivit rechizitoriului, relatează Reuters.

Un mare juriu l-a inculpat marți pe Mark Adams Prieto, în vârstă de 58 de ani, de trafic de arme, transfer de armă în vederea utilizării într-o crimă motivată de ură și deținere a unei arme neînregistrate.

Prieto conducea spre est pe o autostradă din New Mexico când a fost oprit și arestat pe 14 mai cu șapte arme în vehicul, potrivit biroului procurorului american din districtul Arizona.

El îi spusese anterior unui agent FBI sub acoperire care se dădea drept un pasionat de arme rasist că plănuia să meargă cu mașina la Atlanta, Georgia, pentru identificarea posibilelor locuri de atac, care ar fi urmat să aibă loc înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, potrivit rechizitoriului.

Între ianuarie și mai, Prieto s-a întâlnit în mod repetat cu agentul sub acoperire și cu o sursă care ajuta în secret FBI la diferite spectacole de arme din Arizona. Înainte de ianuarie, el a discutat cu sursa FBI despre „efectuarea unui atac armat în masă care vizează afro-americani, evrei și musulmani”, se arată în rechizitoriu.

Prieto rămâne în arest și nu a putut fi contactat pentru comentarii, în timp ce un avocat care îl reprezintă nu a răspuns imediat întrebărilor.

Agentul sub acoperire, sursa și Prieto au ales ca ținte pentru atacurile în masă concertele planificate în Atlanta pe 14 și 15 mai, deoarece Prieto se aștepta ca la concerte să participe un număr mare de afro-americani, se arată în rechizitoriu. Rechizitoriul nu a identificat evenimentele sau locurile specifice.

În martie, Prieto a vândut agentului sub acoperire o pușcă semiautomată AR-15 pentru a o folosi într-un eventual atac de la o expoziție de arme din Phoenix.

Câteva săptămâni mai târziu, la o altă expoziție de arme din Phoenix, Prieto i-a spus agentului că vrea să amâne atacul la o dată ulterioară și că se gândește să schimbe ținta, să desfășoare atacul într-o moschee.

Conducea singur când a fost arestat și, deși avea șapte arme în vehicul, avea doar muniție pentru una dintre acestea, pentru un pistol, se arată în rechizitoriu. Mai multe arme și muniții au fost găsite la momentul percheziției casei lui Prieto, din Prescott, Arizona, inclusiv o pușcă care nu era înregistrată pe numele său, se arată în rechizitoriu.

El riscă o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat pentru cea mai gravă acuzație.

INTERVIURILE HotNews.ro