Un bilant trist: Nasterea prematura, cauza principala a mortalitatii infantile. Romania, fruntasa in UE la acest capitol, avertizeaza Salvati Copiii
- Redactia Hotnews
Andra Dutea a nascut in primavara anului trecut doi gemeni, in maternitatea bucuresteana Cantacuzino. Desi nu existase niciun semn ca sarcina ar evolua in afara parametrilor normali, cei doi baietei, Mihai si Petru, au aparut pe lume la 29 de saptamani, mult mai devreme decat termenul stabilit. In iunie, dupa saptamani intregi de tratament perfuzabil intravenos, cei doi baietei au fost in sfarsit externati si sunt sanatosi. Insa acest lucru a fost posibil pentru ca spitalul in care s-au nascut era dotat in cadrul unui program derulat de Salvati Copiii cu incubatoare si alte aparate vitale supravietuirii copiilor nascuti prematuri. Cazul Andrei Dutea ne-a fost prezentat de organizatia amintita, insa nu este unic, in tara noastra, 1 din 10 copii se naste prematur si are nevoie de ingrijire speciala inca din prima ora de viata, iar Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor Uniunii Europene cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate infantila.
Andra Dutea, in varsta de 31 de ani, mama lui Mihai si Petru, povesteste ca „cel mai greu a fost cand i-am vazut prima oara. Am fost socata de cat erau de mici. Evident, aveam in cap imaginea copilului perfect de la televizor, bucalat, blond, cu fata curata si ochi albastri. Or, ai mei erau mici ca niste mormoloci, inchisi la culoare si, efectiv, demni de mila”. Cazul ei ne-a fost prezentat de Salvati Copiii Romania. Cei doi micuti au avut sansa sa se nasca intr-un spital care beneficiaza de dotari ce ar trebui sa existe in orice maternitate. Din pacate, acest lucru nu se intampla.
Nasterea prematura este una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile. Maternitatea Cantacuzino a fost dotata cu cu doua incubatoare si alte echipamente vitale supravietuirii copiilor prematur in cadrul unui program desfasurat de Organizatia Salvati Copiii. In 2015, Salvati Copiii a dotat cu aparatura medicala 22 de maternitati, asigurand astfel supravietuirea nou-nascutilor care au avut nevoie de interventie medicala urgenta, iar o parte consistenta din fonduri a venit de la contribuabilii care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit.
In 2015, peste un milion de copii nascuti prematur din lumea intreaga au murit din cauza conditiilor.
In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantila, cu o rata de 8,8 la 1000 de nou-nascuti vii in 2014, fata de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie, informeaza Salvati Copiii intr-un comunicat de presa. Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, este pentru prima data in ultimii 25 de ani cand rata mortalitatii infantile in Romania nu inregistreaza nicio scadere, ramanand la un nivel ingrijorator de mare. In Romania, 1 din 10 copii se naste prematur si are nevoie de ingrijire speciala inca din prima ora de viata.
„Copiii prematuri au toate sansele sa supravietuiasca daca beneficiaza de ingrijire corespunzatoare in perioada intrauterina si de echipamente performante imediat dupa nastere. Este important sa investim in unitatile medicale din Romania, astfel incat tara noastra sa devina un exemplu pozitiv pentru spatiul european in ceea ce priveste rata de supravietuire a nou nascutilor. Salvati Copiii face eforturi consistente in aceasta directie inca din 2010 si, pentru ca nevoile de echipamente ale sectiilor de neonatologie sunt inca mari, continuam, impreuna. Scopul nostru este sa reusim sa modernizam toate maternitatile din tara, astfel incat micutii veniti pe lume inainte de termen sa se poata bucura, si ei, de dreptul la viata”, explica Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Salvati Copiii Romania.
Maternitatile dotate de Salvati Copiii au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilatie sau alte echipamente performante necesare salvarii vietilor bebelusilor nascuti prematur, precizeaza organizatia.
2% din impozitul pe venit pentru dotarea maternitatilor
In 2015, Salvati Copiii a dotat cu aparatura medicala 22 de maternitati, asigurand astfel supravietuirea nou-nascutilor care au avut nevoie de interventie medicala urgenta. O parte consistenta din fonduri a venit de la contribuabilii care au ales sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit. Astfel, aproximativ 14.000 de contribuabili au ales anul trecut sa completeze formularul pentru Salvati Copiii. Suma redirectionata in 2015 a fost de 272.673 euro, mai mare decat in 2013, cand au fost directionati 190.194 euro.
Fondurile obtinute in acest mod de Salvati Copiii au fost utilizate pentru a dota 22 maternitati si sectii de nou – nascuti din orasele: Arad, Pitesti, Brasov, Caransebes, Resita, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Hunedoara, Petrosani, Iasi, Targu-Mures, Roman, Sibiu, Campulung Moldovenesc, Timisoara, Vaslui, Buzau, Bucuresti. De asemenea, in 2015, 8.191 de beneficiari, dintre care 5.876 de copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 5 ani, 872 de femei gravide si 1.443 de mame tinere din 15 localitati defavorizate din Moldova, au beneficiat de programe de suport.
In perioada 2010-2015, prin campania de reducere a mortalitatii infantile, Salvati Copiii a investit 7.300.000 de lei in dotarea a 58 de maternitati si sectii de nou-nascuti cu echipamente medicale performante, din 34 de judete ale tarii, si a reusit sa ofere suport pentru 18.900 de mame, gravide si copii din 31 de comunitati defavorizate si sa doteze
Prin implicarea publicului larg in campaniile de redirectionare a 2% din impozitul pe venit, donatii online, donatii SMS sau Direct Debit, dar si prin sprijinul important al companiilor partenere, 1.300.000 de lei vor fi investiti in acest an in Pitesti, Brasov, Bucuresti (2 maternitati), Resita, Caransebes, Constanta, Craiova, Hunedoara, Petrosani, Iasi, Targu-Mures, Roman, Sibiu, Campulung Moldovenesc, Arad, Buzau, Timisoara (2 maternitati), Vaslui si Cluj-Napoca.
Impozitul pe venit (2%) poate fi redirectionat prin fomularele 230 si 200
Salvati Copiii pune la dispozitia celor care vor sa ajute la dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante formularele precompletate cu datele de identificare ale organizatiei Salvati Copiii. Documentele pot fi descarcate la urmatoarele adrese http://bit.ly/1n16DBm (formularul 230) si http://bit.ly/1SO53PC (formularul 200).
Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta cu confirmare de primire, pana la data de 25 mai 2016. Suma nu trebuie mentionata in formular, urmand sa fie completata de administratia financiara.
Raport Salvaţi Copiii – mortalitatea infantila si a copiilor in Romania update sept.2015
Despre Organizatia Salvati Copiii
Salvati Copiii este o organizatie neguvernamentala, asociatie de utilitate publica, non-profit, democratica, neafiliata politic sau religios, care militeaza activ pentru protectia drepturilor copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si cu legislatia Romaniei.
In calitate de membru al Save the Children (International), cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari, VIZIUNEA noastra este o lume care respecta, pentru fiecare copil, dreptul sau la supravietuire, educatie, protectie si participare, asumandu-ne MISIUNEA de a obtine progrese importante privind modul in care copiii sunt tratati si producerea schimbarilor imediate si de durata in viata acestora. In cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.
Brosura Fiecare Copil Conteaza- Salvati Copiii