Un candidat la Preşedinţie reacționează după cererea unor reviste conservatoare de retragere a trupelor de la baza Kogălniceanu

Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidenţiale din mai, a reacționat după ce o revistă conservatoare americană a cerut administrației Trump să își retragă trupele de la Baza Kogălniceanu din România.
- Revista The American Conservative a publicat, pe 14 martie, un articol în care a îndemnat administrația lui Donald Trump „se se decupleze de România” și să retragă trupele și sprijinul de la baza Mihail Kogălniceanu. Sub titlul „It’s Time to Cut Romania Off”, autorul Anthony J. Constantini scrie că România „a sfidat dorințele administrației Trump în privința lui Călin Georgescu”, prin decizia „antidemocratică” de a bloca candidatura acestuia. De asemenea, el spune că baza este costisitoare și nu mai corespunde intereselor SUA.
- Și revista The National Interest a publicat un text asemănător, în care menționează investițiile mari ale SUA în baza Kogălniceanu, care urmează să fie extinsă, și recomandă, de asemenea, retragerea trupelor din România.
Autorul Anthony J. Constantin „se străduiește să descifreze complexitățile și contradicțiile României”. „Din nefericire, dificultatea sa se transformă într-o analiză superficială, concepută nu pentru a ilumina, ci pentru a susține o concluzie preconcepută”, scrie Daniel Funeriu, într-o reacție la articolul din revista conservatoare.
Despre candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale, Daniel Funeriu spune că s-a numărat printre cei care „au deplâns public anularea celui de-al doilea tur de scrutin” și care au susținut dreptul lui Georgescu de a concura în cursa electorală din mai. El preciează că nu este „un admirator” al lui Georgescu, ci „dimpotrivă”.
Candidatul la Președinție afirmă că a fost alarmat de respingerea explicită a lui Georgescu a Parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite și că a intrat în competiția prezidențială „în parte pentru a confrunta ideile sale învechite, fanteziste și incontestabil antiamericane”.
„Imaginați-vă, așadar, uimirea mea de a găsi un autor american respectat, angajat în promovarea intereselor naționale americane într-o publicație americană, care se face ecoul poziției lui Georgescu și pledează pentru o regândire drastică a parteneriatului strategic România-SUA”, adaugă Daniel Funeriu.
Funeriu scrie că recunoaște intenția lui Donald Trump „de a se elibera de ciclul războiului fără sfârșit, de a pune capăt rapid și durabil conflictului din Ucraina și de a reorienta atenția strategică și resursele SUA către Asia-Pacific”, iar această perespectivă nu este doar a lui, ci rezonează, spune el, cu majoritatea românilor, „printre cei mai fermi cetățeni pro-americani din Europa”.
„Pentru o întreagă generație postbelică, românii și-au pus speranțele în eliberarea de sub ocupația sovietică de către Statele Unite”, spune Funeriu care dă câteva exemple în care România a fost solidară cu SUA, printre care intervenția NATO în fosta Iugloslavie din 1999, atactul din 11 septembrie 2001 și susținerea trupelor americane din Afganistan, Irak, Kosovo și Bosnia.
România, „un bastion împotriva ambiției Rusiei”
„Statalitatea României a apărut în secolul al XIX-lea ca urmare a voinței poporului său și a unui pariu geopolitic iscusit: stabilirea unei națiuni populate, prospere și stabile la Gurile Dunării, un bastion împotriva ambiției Rusiei de a domina ieșirea Dunării la Marea Neagră și de a extinde Imperiul Țarist spre Balcani și Constantinopol. Acest rol nu a fost niciodată mai vital decât astăzi”, afirmă Daniel Funeriu.
Candidatul la Preşedinţie continuă: „O Românie robustă, aliată ferm cu Statele Unite, servește drept pivot pentru interesele americane la Gurile Dunării și în regiunea Mării Negre. O pace durabilă în Ucraina depinde de accesul neîngrădit al acestei națiuni la căile navigabile ale Dunării și Mării Negre. Modernizarea bazei de la Kogălniceanu, alături de alte facilități NATO din România, poate asigura acest lucru – și poate acționa ca o contrapondere la capacitățile Rusiei de anti-acces/negare de zonă în Crimeea”.
„Departe de a obstrucționa pivotul Americii către Asia-Pacific, o Românie puternică, stabilă și loială poate prelua o parte din poverile Statelor Unite în Europa de Est – exact așa cum a îndemnat președintele Trump încă din primul său mandat.România nu este doar alături de America, ci amplifică aria de acțiune a Americii. A trece cu vederea acest lucru înseamnă a nu vedea pădurea din cauza copacilor”, conchide Funeriu.