Sari direct la conținut

Un comisar european ar putea deveni noul prim-ministru al Bulgariei, după ce pro-rușii au obținut un rezultat peste așteptări la alegeri

HotNews.ro
Mariya Gabriel, Foto: Valeria Mongelli / Zuma Press / Profimedia Images
Mariya Gabriel, Foto: Valeria Mongelli / Zuma Press / Profimedia Images

Fostul prim-ministru bulgar Boiko Borissov a anunţat miercuri că partidul său de centru-dreapta GERB o va propune pe comisarul european pentru inovare, Mariya Gabriel, pentru a fi noul premier al ţării, informează POLITICO, citat de News.ro.

Informaţiile în acest sens au început să circule în presa bulgară încă de marţi seară.

Fost europarlamentar şi actual comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Maryia Gabriel, în vârstă de 43 de ani, ar fi alegerea GERB pentru a ieşi din impasul politic care blochează ţara, după ce cinci runde consecutive de alegeri anticipate nu au reuşit să aducă în Parlament un câştigător majoritar.

Este de aşteaptat ca partidele de centru, anti-corupţie și pro-occidentale din Bulgaria să susţină nominalizarea lui Mariyei Gabriel în condițiile în care partidul naţionalist pro-rus „Renaşterea” (Vazrajdane) a obţinut un rezultat peste așteptări la ultimele alegeri, având 14,2% din voturile exprimate.

Liderul acestui partid, Kostadin Kostadinov, a pledat deschis în campania electorală pentru un referendum împotriva aderării Bulgariei la zona euro (prevăzută pentru 2025) şi a exprimat poziţii clare în favoarea Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Mai mult, el a acuzat întreaga clasă politică bulgară că se află sub controlul „ambasadei SUA”.

Noi discuții pentru formarea guvernului bulgar

Analiștii notau încă din momentul anunțării rezultatelor la alegerile de la începutul lunii aprilie că creşterea neaşteptată a acestei formațiuni pro-ruse ar putea motiva alianţa formată din partidele pro-occidentale și cea a partidului lui Borisov să treacă peste divergenţele lor şi să formeze în final o coaliţie de guvernare, mai ales că încă un eşec al alcătuirii unui guvern ar putea conduce la vară la încă o rundă de alegeri anticipate.

În urma anunţului făcut de Borisov miercuri în parlamentul de la Sofia, Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European, a declarat că grupul său salută „călduros” nominalizarea lui Gabriel ca prim-ministru desemnat al Bulgariei.

„Are experienţa şi autoritatea internaţională pentru a depăşi impasul politic de la Sofia. Sprijin total partidul din familia noastră, GERB-Udf, pentru că a pus interesele ţării pe primul loc”, a declarat Weber.

GERB a ieşit pe primul loc în alegerile din Bulgaria de luna trecută, dar a obţinut doar 25% din voturi, ceea ce înseamnă că Borisov, preşedintele partidului, trebuie să formeze o coaliţie incomodă cu partidele anticorupţie.

Mariya Gabriel ocupă funcţia de comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret în cadrul Comisiei conduse de Ursula von der Leyen, dar a mai fost o dată comisar european, deţinând postul de comisar pentru digitalizare în mandatul fostului preşedinte al CE Jean-Claude Juncker.

În 2019 Mariya Gabriel a fost considerată favorită pentru a deveni șefa diplomației europene, însă Boiko Borisov a refuzat nominalizarea ei pentru funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, poziție care în cele din urmă a fost ocupată de Josep Borrell.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro