Sari direct la conținut

Un deputat PNL spune că aproape 20.000 de români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani și propune constituirea unui fond de repatriere

HotNews.ro
Un deputat PNL spune că aproape 20.000 de români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani și propune constituirea unui fond de repatriere
Cetățeni români în fața unui consulat românesc. FOTO: Peter Kneffel / DPA / Profimedia

Deputatul PNL Valentin Făgărăşian afirmă, marți, că 19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani și de aceea propune constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini.

„19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani! Aproape un sfert dintre decese s-au înregistrat numai în Italia, adică 4.710, unde comunitatea de români este foarte numeroasă. Numărul este foarte mare şi în Germania, Spania, Franţa sau Marea Britanie, adică acolo unde locuiesc şi muncesc milioane de români”, a scris deputatul PNL Valentin Făgărăşian, marţi, pe pagina sa de Facebook, conform agenției News.ro.

Potrivit acestuia, repatrierea internaţională este extrem de costisitoare, ridicându-se la nivelul miilor de euro, iar în cele mai multe cazuri familiile nu dispun de banii necesari pentru a-şi aduce rudele în ţară.

„Eu am propus, prin proiectul legislativ care a fost adoptat încă de anul trecut de Senatul României şi urmează să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini. Aşadar, legea nu are impact bugetar, pentru că veniturile nu sunt de la buget, ci din prestări servicii pentru străini”, a mai transmis liberalul.

Acesta consideră că „este de dorit ca acest proiect să intre la votul final din Parlament cât mai repede, pentru a veni în sprijinul miilor de familii care, anual, îşi pierd rudele în străinătate şi care nu au soluţii pentru a-i aduce în ţară”.

„Cred cu putere că este responsabilitatea şi datoria statului român să se îngrijească de soarta fiecărui cetăţean român, oriunde s-ar afla acesta, în ţară sau în străinătate”, afirmă Făgărăşian.

INTERVIURILE HotNews.ro