Sari direct la conținut

Un fost ambasador al SUA la NATO susține că incursiunea Ucrainei din Kursk „demonstrează că Rusia este la limita capacităților sale”

HotNews.ro
Kurt Volker / FOTO: Nina Liashonok / Avalon / Profimedia
Kurt Volker / FOTO: Nina Liashonok / Avalon / Profimedia

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk „demonstrează că Rusia se află la limita capacităţilor sale”, a declarat Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO, la conferinţa Globsec de la Praga din 31 august, relatează Kyiv Independent.

„(Rusia) nu poate ataca Ucraina și să apăre Rusia în același timp, a trebuit să facă o alegere”, a spus Volker.

„Va trebui să mute forțele din Ucraina pentru a apăra Rusia. Această mișcare este ceva de care ar trebui să profităm cu sistemele cu rază lungă pentru a le lovi în timp trupele sunt în mișcare”, a adăugat el.

Incursiunea mai arată că „Rusia nu are capacitatea de a escalada”, a spus Volker.

Separat, și parlamentarul ucrainean Olena Homenko a spus că incursiunea din Kursk „demonstrează că nu există riscuri reale de escaladare a Rusiei și că nu există linii roșii rusești”.

„Singura reacție a lui Putin a fost să pretindă că nu se întâmplă nimic special”, a adăugat ea.

Pe măsură ce incursiunea Kievului în regiunea Kursk a intrat în a patra săptămână, Ucraina a ajuns să ocupe 1.294 de kilometri pătrați și 100 de așezări, inclusiv orașul Sudja, a declarat comandantul Oleksandr Sîrskîi pe 27 august.

Cu toate acestea, crește nemulțumirea și față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru că în timp ce forțele ucrainainene fac progrese în regiunea rusă, rușii fac progrese în estul Urcrainei.

În ultimele trei săptămâni, forțele Moscovei au capturat rapid peste douăzeci de orașe și sate cu rezistență minimă din partea Ucrainei, inclusiv  Novgorodskoie (numele rusesc al New York, n. red.)

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut, în cadrul unei ședințe de guvern, că „cea mai dificilă situație rămâne direcția Pokrovsk”, deși potrivit acestuia, ucrainenii reușesc să respingă atacurile.

Imaginile din satelit analizate de specialiștii OSINT de la Black Bird Group din Finlanda arată că forțele ruse se află acum la doar 8 kilometride Pokrovsk. Drept răspuns, autoritățile locale au dispus evacuarea locuitorilor din zonă, scrie FT.

Mai mult, rușii par să se folosescă din ce în ce mai mult de arme chimice pentru a reuși să înainteze în Donbas.

INTERVIURILE HotNews.ro