Sari direct la conținut

Previziuni sumbre pentru Ucraina, în timp ce avansează în Kursk. „Pokrovsk va cădea mult mai repede decât Bahmut” – HARTĂ / Zelenski, în centrul criticilor de toate părțile

HotNews.ro
Evacuarea civililor pe direcția Pokrovsk, în timp ce rușii avansează /FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Evacuarea civililor pe direcția Pokrovsk, în timp ce rușii avansează /FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski este supus unui val de critici din partea unor soldați, parlamentari și analiștilor militari cu privire la progresele rapide făcute de armata rusă în estul Ucrainei de când Kievul și-a lansat incursiunea îndrăzneață în regiunea Kursk a Rusiei, relatează Financial Times.

Mulți ucraineni au sărbătorit invadarea Kurskului de către armată pe 6 august, sperând că asta va forța Moscova să aloce resurse umane importante către noul front și să schimbe cursul războiului în favoarea Ucrainei.

Cu toate acestea, o breșă în prima linie în regiunea importantă strategic Donețk din această săptămână a declanșat o reacție împotriva conducerii de la Kiev, criticii susținând că pozițiile Ucrainei au fost slăbite de redistribuirea a mii de trupe ucrainene în operațiunea Kursk.

Forțele ruse se apropie de orașul ucrainean Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, după ce în această săptămână au ocupat noi localități din apropiere și au forțat unitățile ucrainene cu echipaj redus să se retragă din pozițiile defensive.

Pokrovsk este unul dintre cele două noduri rutiere și feroviare cheie din regiunea Donețk, iar pierderea sa ar amenința logistica întregii regiuni pentru armata ucraineană, potrivit Frontelligence Insight, un centru ucrainean de analiză.

Rușii încearcă încercuirea unităților ucrainene la Pokrovsk

În ultimele trei săptămâni, forțele Moscovei au capturat rapid peste douăzeci de orașe și sate cu rezistență minimă din partea Ucrainei, inclusiv  Novgorodskoie (numele rusesc al New York, n. red.)

Doar joi armata rusă a revendicat controlul a două localități din Doneţk şi Lugansk.

Vineri armata rusă a anunțat că a capturat trei așezări în estul Ucrainei, continuându-și avansul împotriva trupelor ucrainene depășite numeric, care se confruntă și cu lipsuri în ceea ce privește puterea de foc.

Astfel, într-un raport publicat vineri care viza avansurile Rusiei de săptămâna trecută, Ministerul rus al Apărării a susținut că a capturat trei localități care nu au fost menționate până acum: Sinkivka, Kostiantinivka și Novozhelanne din estul Ucrainei. Novozhelanne este situat la aproximativ douăzeci de kilometri sud-est de Pokrovsk, un important nod logistic, care este o țintă de câteva săptămâni pentru trupele ruse care se apropie din ce în ce mai mult.

„Cea mai dificilă situație rămâne direcția Pokrovsk. Inamicul încearcă să spargă apărarea trupelor noastre. Dar, în prezent, atacurile au fost respinse”, a declarat vineri comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, în cadrul unei ședințe de guvern. 

El a mai spus că ofensiva ucraineană continuă în regiunea rusă Kursk, afirmând că trupele de la Kiev au avansat „până la 2 kilometri în anumite sectoare” în ultimele 24 de ore.

Situația este „extrem de dificilă” pentru trupele ucrainene de lângă Pokrovsk, a recunoscut miercuri și președintele Volodimir Zelenski, asigurând totuși că ofensiva din Rusia a făcut posibilă atenuarea presiunii din estul țării sale.

Institutul pentru Studiul Războiului susține că trupele ruse desfășoară în prezent două operațiuni tactice ca parte a unei ofensive de capturare a Pokrovskului și încearcă să încercuiască pozițiile ucrainene dintre Mîrnohrad și Hrodivka (Donețk).

Prima operațiune tactică este de-a lungul liniei Novohrodivka-Hrodivka la est de Pokrovsk, cu obiectivul de a captura Mîrnohrad și de a avansa la periferia orașului Pokrovsk.

A doua operațiune tactică are loc de-a lungul liniei Selîdove-Ukrainsk-Hirnîk la sud-est de Pokrovsk. Acesta urmărește extinderea grupului de forțe rusești pe frontul Pokrovsk și eliminarea vulnerabilităților pentru contraatacuri ale forțelor ucrainene.

Apărarea din Prokrovsk, „un eșec defensiv total”

Imaginile din satelit analizate de specialiștii OSINT de la Black Bird Group din Finlanda arată că forțele ruse se află acum la doar 8 kilometride Pokrovsk. Drept răspuns, autoritățile locale au dispus evacuarea locuitorilor din zonă, scrie FT.

Trupele ucrainene s-au retras săptămâna aceasta din Novorodivka, la 8 kilometri sud-est de Pokrovsk, ceea ce denotă o lipsă de resurse, potrivit Centrului pentru Strategii de Apărare (CDS).

Mariana Bezuhla, deputată și membră a comisiei de apărare din Parlament din partea partidului Slujitorul poporului, a distribuit pe Facebook fotografii de la o vizită făcută săptămâna trecută în prima linie de lângă Novohrodivka și a spus că drumul către Pokrovsk este larg deschis rușilor.

Oleksandr Kovalenko, un analist militar la ONG Information Resistance cu sediul la Kiev, a numit situația de la marginea de est a orașului Pokrovsk „un eșec defensiv total”.

„Nu este vina soldaților obișnuiți care țin pozițiile”, a scris el pe Telegram. „Problema stă la cei care iau decizii pentru acești soldați”, a adăugat el, arătând spre conducerea Ucrainei.

De asemenea, soldați ucraineni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apărarea din jurul orașului Pokrovsk, mai scrie Financial Times.

Jenia, un soldat ucrainean din Brigada 93 Mecanizată care a luptat anul trecut în bătălia istovitoare de 10 luni de la Bahmut, a spus că situația din Pokrovsk se deteriorează rapid. Într-o evaluare sinceră pe X, el a criticat structura de comandă a armatei, invocând eșecuri sistemice și răspunsuri inadecvate la condițiile câmpului de luptă.

„Sincer, nu am văzut niciodată așa ceva. Totul se destramă atât de repede. Pokrovsk va cădea mult mai repede decât Bahmut”, a avertizat el.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro