Un fost consilier al lui Basescu il apara pe Dragnea: Foarte bine ca isi ajuta baiatul. Era mai bine sa vanda droguri?! / Crescatori de porci s-au plans de pierderi, dar l-au laudat pe Dragnea jr. pentru succesul in business
Fostul cosilier prezidential al lui Traian Basescu, Adrian Radulescu, a declarat joi ca bine ca Liviu Dragnea sa-si ajute fiul in afaceri, din pozitia de decident politic pe care o are seful PSD. Radulescu a participat la o conferinta de presa-fulger organizata de lideri ai crescatorilor de porci, care s-au plans de dificultatile pe care le intampina si de pierderi pe care ei le au in aceasta afacere, dar au spus despre Dragea jr. ca are „un business performant”.
Joi, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania si Federata Pro Agro, un patronat din agricultura din care aceasta face parte, au invitat jurnalistii la o conferinta de presa care avea sa aiba loc cateva ore mai tarziu. Conferinta-fulger – pentru ca de obicei organizatiile de acest fel anunta cu cel putin cateva zile inainte conferintele – a avut ca tema necesitatea introducerii ajutorului de stat pentru fermele de porci romanesti „10.000 de euro la 200 de capete”.
Cel mai vocal a fost Adrian Radulescu, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu si fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii din partea PDL. Radulescu, presedinte al Asociatiei Fermierilor din Romania, membra Pro Agro, i-a luat apararea liderului PSD Liviu Dragnea. „Referitor la faptul ca baiatul domnului Dragnea are o ferma de porci, vreau sa va intreb: ce era mai bine, sa aiba o ferma de hasis, sa vanda droguri?!” – a spus Radulescu.
Intr-o ancheta, HotNews a scris ca partidul lui Dragnea are in programul de guvernare si promoveaza in Parlament o schema de sprijin de la stat pentru crescatorii de porci intitulata „10.000 de euro pentru 200 de capete”, in conditiile in care chiar fiul sau, Stefan Valentin Dragnea, are o ferma de porci.
„Capitalismul inseamna ca numai ne nastem egali si murim egali. In rest, nu exista asa ceva. Copiii mei au alta sansa fata de copiii lui sau de copiii lui, pentru ca eu vin cu un aport, fie ca am fost politician, fie ca am facut o chestiune si sa ne intelegem sa ne asumam acest lucru. Daca nu intelegem, hai totalitarism!” – a spus Radulescu, in conferinta.
Intrebat daca i se pare in regula ca Liviu Dragnea, ca politician si decident, sa-si ajute propriul fiu, Radulescu a raspuns: „Sigur ca e ok. Ce voiai, sa faca droguri?”
Ulterior, Radulescu a rectificat, sustinand ca de fapt a vrut sa spuna ca este de acord ca Dragnea sa-si ajute fiul cu resursele sale, nu in calitate de decident politic.
In schimb, alti crescatori de porci s-au plans de pierderile pe care ei le au in aceasta afacere, subliniind necesitatea instituirii schemei de ajutor de la stat initiate de PSD.
„S-au facut afirmatii absolut iresponsabile vizavi de faptul ca folosim chimicale in alimentatia porcilor si asta are un efect extrem de dur in privinta reactiei consumatorilor. Noi nu ne permitem, in conditiile in care in ultimii doi ani, sectorul a fost intr-o constanta pierdere. Pentru noi este esential orice fel de program , venit din partea oricui. Singura noastra culoare politica este cularea carnii de porc. Daca acest guvern si-a propus sa sustina crescatorii de porci din Romania, noi nu putem decat sa salutam si sa sustinem acest lucru cu tate fortele noastre” – a spus Ion Ladosi, presedintele Asociatiei producatorilor de Carne de Porc din Romania.
La randul sau, Mihai Dunea, crescator de porci din comuna Radomiresti, judetul Olt, s-a plans de greutatile pe care le intampina in aceasta activitate pe care o desfasoara din anul 2012.
„Se creste foarte greu porcul, nu ne ajung niciodata banii, sunt foarte putini. Eu muncesc din 2012 in acest sector. M-am bagat in ceva si acum regret, dar nu mai pot sa dau inapoi. Salut programul <<10.000 de euro la 200 de porci>>” – a spus fermierul.
In context, reprezentantii producatorilor de carne de porc au reclamat faptul ca o parte a presei ar lovi in intregul sector, „pentru cazuri izolate”.
„Pentru cazuri izolate, care reprezinta 0,03% din porcii Romaniei, sa lovesti intr-un intreg sistem de productie din Romania, mi se pare de neacceptat„, a spus Ladosi, cu referire la cazul fiului lui Liviu Dragnea.
La conferinta a fost si un fost deputat PNL, George Scarlat, de la Galati, care s-a plans si el de greutati in activitatea sa de crestere a porcilor si si-a afirmat sustinerea pentru programul PSD de ajutor de stat pentru crescatorii de suine. „In domeniul carnii de porc, nu facem politica”, a spus Scarlat, care are o ferma de circa 17.000 de porci in judetul Galati.
„Nu e problema noastra ca un om in Romania a reusit sa faca un business performant„, a mai afirmat liberalul, intrebat despre fiul liderului PSD Liviu Dragnea.
La randul sau, Adrian Radulescu, a pus cresterea afacerilor lui Dragnea jr. pe seama altor componente ale business-ului, cum ar fi procesarea carnii.
Reamintim ca HotNews a publicat doua anchete in care a aratat ca fiul lui Liviu Dragnea, Stefan Valentin Dragnea, a devenit, in aprilie 2014, actionar al fermei de porci de la Salcia, judetul Teleorman, iar potrivit contractelor de la Registrul Comertului a preluat pachetul majoritar pentru doar 500 de lei (110 euro).
Ferma de porci detinuta de fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, a incasat ajutoare de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat in valoare de peste 3.000.000 de euro in ultimii trei ani, dupa cum rezulta din datele furnizate HotNews.ro de Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA).
Afacerile ROMCIP, firma controlala de Dragnea jr., care detine ferma de porci de la Salcia, cresc de la un an la altul in perioada 2012-2015, dupa cum rezulta din datele raportate la Ministerul de Finante:
- 2012. Cifra de afaceri: 21.737.717 lei
Profit: 115.698 lei
Numar mediu de angajati: 97 salariati
- 2013. Cifra de afaceri: 30.477.683 lei
Profit: 125.033 lei
Numar mediu de angajati: 117 salariati
- 2014. Cifra de afaceri: 36.802.653 lei
Profit: 166.149 lei
Numar mediu de angajati: 151 salariati
- 2015. Cifra de afaceri: 39.558.826 lei
Profit: 89.265 lei
Numar mediu de angajati: 203 salariati