Sari direct la conținut

13 persoane, printre care un fost ministru sârb, puse sub acuzare pentru dezastrul de la gara din Novi Sad, soldat cu 15 morți

HotNews.ro
13 persoane, printre care un fost ministru sârb, puse sub acuzare pentru dezastrul de la gara din Novi Sad, soldat cu 15 morți
Mesaje antiguvernamentale în Novi Sad la 1 decembrie 2024, la un protest la o lună după drama de la gara din Novi Sad. Foto: Profimedia

Fostul ministru sârb al transporturilor Goran Vesic şi alţi 12 responsabili au fost inculpaţi luni pentru „atingere gravă adusă siguranţei publice”, în legătură cu prăbuşirea acoperişului gării din Novi Sad, nordul Serbiei. Acoperișul s-a prăbușit pe 1 noiembrie, a ucis 15 oameni și a declanșat proteste masive împotriva guvernului, informează AFP şi Reuters.

Actul de acuzare a fost depus la tribunalul superior din Novi Sad, cu documentaţia completă strânsă în cursul procesului de anchetă, precum şi cu toate celelalte probe, a menţionat într-un comunicat parchetul din Novi Sad, al doilea cel mai mare oraş din Serbia.

Procurorul a cerut prelungirea detenţiei pentru zece persoane şi readucerea după gratii a altor trei, între care Vesic şi fosta directoare pentru infrastructură feroviară Jelena Tanaskovic, care fuseseră puse în libertate.

Goran Vesic, care a demisionat după tragedia petrecută în faţa gării din Novi Sad, a fost reţinut pentru câteva zile, fiind ulterior eliberat. A demisionat de asemenea ministrul comerţului, Tomislav Momirovic, care a fost predecesorul lui Vesic.

Tragedia s-a produs pe 1 noiembrie, în urma unor lucrări majore de renovare la instalaţii. Un număr de 14 persoane, cu vârsta cuprinsă între 6 şi 74 de ani, au murit în faţa staţiei, iar o 15 victimă a decedat la spital câteva săptămâni mai târziu.

Indignarea publicului în urma acestei tragedii a declanşat proteste aproape zilnice la nivel naţional, mulţi atribuind decesele corupţiei şi controlului insuficient al proiectelor de construcţii.

Vineri seară, câteva mii de studenţi au ieşit din nou pe străzi pentru a cere pedepsirea celor vinovați. În Belgrad, Nis şi Novi Sad, printre alte oraşe, studenţii au blocat intersecţiile şi au afişat bannere cu o mână însângerată, simbolul a ceea ce cred ei: că guvernul sârb are mâinile pătate de sânge din cauza corupţiei endemice şi a clientelismului.

INTERVIURILE HotNews.ro